Добро утро! Темата е отворена отново и се надявам да бъде за впечатления и въпроси свързани с конкретния модел, а не за консумация и разтягане на локуми между трима пишещи...
Добро утро! Темата е отворена отново и се надявам да бъде за впечатления и въпроси свързани с конкретния модел, а не за консумация и разтягане на локуми между трима пишещи...
Този пост е редактиран от Aleksandars; 06-01-22 в 07:41.
Отчет за работата при рекордно топлият Йордановден.
Зацикли още в 9.15, като това продължи до ок 22.00. Слънчо даде едни 12-13 киловата допълнителни, в радиаторите на "парното".
Около 10.00 зацикли и другият климатик.
През нощта външната спадна, което доведе до сваляне на минимума. Цяла нощ на 140-150 вата, при най слаб вентилатор, зададени 22, поддържани 22.40- 22.1. Предпочитам да офи, с изключена турбина.
Ами, по некомфортно се чувства от цикличният режим, който не се харесва от мнозина, а именно развъртането до 600 вата.
При това "ударно" стартиране се усеща топлата струя и това е по скоро приятно. Хладната струя, на минимум, си е некомфортно.
Другият климатик развърта от минимум до необходимото. Турбината стартира след като компресора натрупа топлина, но въпреки това, се усеща като течение.
Общо, в он-оф режим, двата климатика изхарчиха с един киловат по малко енергия, от предходният ден, но отчитам и помощта от слънцето. Мога да задълбая в сметките, оставям го обаче за собствена консумация. За мен лично, цикленето не води до осезаемо повишаване на консумацията на енергия.
със сигурност се повишава разхода ,тъй като компресора стартира на 600 вата и работи известно време без да духа вътрешното тяло ( разход ) ,а накрая спира но с него спира и турбината ( т.е. тия ватове не се връщат повече под формата на топлоотдаване ,ами отиват само за вдигане на спадналото при офф налягане ) - колкото по често се повтаря толкова повече се вдига разхода .. за това и конвенционалните климатици харчат повече ,няма нито един който да е клас А
Развъртането при Хеви е именно с тази цел, да не чака. Клапите се спускат още преди да е стигнал 600W, мисля че нямаше и 30сек., откакто е стартирал компресора. На Тошибата ми къде й е кяра, като не вдига над 240W след он, но чака близо 2.5мин. преди да задуха? Аз разликата много пъти съм я засичал при 60-ката, като вдигне минимума. Средният разход се качва с около 50-70W, при работа около 450W/h, но и стайната температура се вдига с 0.5-1гр, което си е танто за танто. Така че, трудно мога да кажа, че се е завишил кой знае колко разхода, след като поддържа по-висока температура. Забравяте тънкия момент с COP-а при различни натоварвания на компресора. За мен, ако има проблем с он/офф, то той е свързан основно с комфорта. Когато клапите са безшумни или не се местят,а турбината спира/тръгва или намаля/увеличава мазно, няма паразитни шумове от фреон, всичко е точно. При Хеви е точно така. С малкото изключение, че на ZSX клапите са шумни, докато на предшественика му само визуално се забелязва кога се местят.
Този пост е редактиран от rosswen; 07-01-22 в 13:34.
Роска, Алекси пак си упражнява краснописа.
Вчера затова се спрях при климатика, че ми стана интересно поведението му.
Стартира компресора, започва плавно покачване на консумацията. Далеч преди да беше достигнал 620 вата, турбината разнасяше мека топлина из стаята (не гроздова).
Съответно- при Оф, консумацията е спаднала до 340 мисля беше, вдига клапата, а турбината продължава да върти много слабо.
Дори да спре, пустата турбина, къде би се изпарила тази топлина, господине Алекси, през комина или .....айде да се цензурирам, но не обещавам, ако си "чуя" думите, в твое мнение, на по късен етап.
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 07-01-22 в 14:33.
не е топлина ,а налягане .. при ОФФ ЕЕВ отваря и налягането спада .. при всеки он-офф го препозиционира и налягането наново се покачва от ниско ниво ,не държи под налягане трасето след компресора тъй като той би стартирал затруднено - пак казвам не вадете от 9 кладенеца вода ,вие ще го изкарате по икономичен он-офф режима още малко .. правил съм доста замервания ,разхода е между 20 и 30% отгоре спрямо постоянна консумация от да речем 160-70 вата ,спрямо он офф на 600-700 вата на кратките цикли от 5 минути .. да не забравяме и момента ,че при офф нямаш топлопренос но консумацията не е 0 ,ами е 20-30 че и докъм 40 вата - върти турбина ,работи цялата електроника .. и се дръж малко на положение ,не ми говори надменно и иронично не ме познаваш не сме приятелчета които се бъзикат ,а знанията ти са на 1/100 от моите най вероятно
9 вата- върти се турбото лекинко, електрониката и тя тъй лекинко жужи.
При Дайко е 5.2 вата. Преди това е 35- върти външният мотор, после само на астрално ниво е в стаята.
Говори си (пиши), не ми пречиш!
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 07-01-22 в 14:44.
Алекси, разходът в режим следене, с въртене на турбината е 10W. 30% са прекалено много, защо смяташ, че при всички машини е толкова? Аз също съм правил замервания при +4 (преди покачване) и при +3 (покчен миннимум). 50-70W е нагоре разхода, което са около 15%, но държи най-малко с 0.5гр. повече, така че този разход не е на вятъра. На моята 60-ка COP около минимум е доста по-нисък, както и при ппвечето машини с по-големи компресори, отколкото при по-високи обороти. Неслучайно намесих COP при различни обороти. Защо постоянно подминавате този факт с лека ръка и не смяташ ли, че той до голяма степен може да компенсира другите загуби, свързани с включване/изключване?
при твоя вероятно е така .. при по малки компресорчета ( и топлообменници ,да не забравяме ) КОП пада с повишаване на мощността .. неслучайно японските с КОП 5.5-6 ги дават с нисък номинал ( като има и изключения де но са малко )
Ми при ZSX, дори малките машини са с по 11см3 компресори и големи външни тела, с 1200гр. фреон. Виж за по-малогабаритните съм съгласен. Те са по-ефективни при по-ниско натоварване. COP на 60-ката при частично натоварване, под номинала, но над минимума, е най-висок. Отива над 5, докато на минимум е 3 и нещо, за това и му дават минимално топлоотдаване 600W. Нали се обсъждат моделите ZSX. Аз не говоря за он/офф като цяло, а за съответния модел. Тошибата ми също дава осреднен разход приблизително еднакъв при работа он/офф и непректсната такава. Но при нея положението е същото - голям компресор и външен ТО.
Съвсем наскоро се установи, че от 20 до 60, хардуера е еднакъв, при тази серия.
ZSX- а искам да ми работи без да спира, като трябва да може да слиза на минимуми, знам че не е за 12м2 и затова съм писал че му помагам с 37м2, аз в ОН-ОФФ режим не искам да го виждам или ако това става да е инцидентно при промяна на температурите от горе надолу от ДУ направени от мен съответно вента. Този път се съгласявам напълно с Alexi а преди това и с Миланов, и затова проведохме този разговор с мистър Ф.
При мен е супер последните 2-3 дена, истинско бижо след феномена Ф. Вчеа с един ОФФ сутринта след това веднага го оставих на 18 заради топлия ден след което го надупих с 24 градуса и вент на 4 към 16.00 и до 19.00 имаше същата температура като в хола. Час преди лягане градусите по ДУ си останаха 24 но този път а и миналия ден също оставям вента на 2, както бях писал и преди те си имат висока и ниска скорост на всяка ръчна, та според моя слух си работеше на 2-ра висока, все едно си беше на 3-ниска, възможно е през ноща да е слизала и на 2-ра ниска, струята е по топла,само дето пуснах вента да духа надолу към нас тип килим за да не ми прави течение. За днес 7.1.22г. нямам Офф. Вчера един а миналия ден два, един сутринта и един вечерта. Ако има някой който може по добре да навигира 7-ца с хардуер на 18-ка в 12м2 нека каже, целият съм слух. Знам че зимата на минус 10 ще е ХИПЕРИНВЕРТОР, интересно беше да я опитомя на 10 градуса над нулата и да имам инвертор, иначе не бих дал толкова пари за конвенционален климатик.
А темп. в стаята как е с този фибран? Не надвишава ли?
По скоро не бих казал. При мен колкото е настроен толкова и прави като го оставя на 2 даже не ги и стига. Затова ти казах поговори си с мистър Ф ако не ти отърва пак наобратно и така, разликата е доста добра. На стара конвенционлка осака изкарах датчика който е доста по дълъг от този на моя сега и пробих една дупка в стената около 10 санта и го мушнах вътре и заспа морето![]()
[mention]mimojef [/mention] , сподели ти под какъв ZSX спиш и от кога? Първите степени на повечето климатици са близки и доста безшумни. Истината е на по-високите.![]()