Някой да има схема и описание на фабрично изпълнение на нискотемпературен кит?
Някой да има схема и описание на фабрично изпълнение на нискотемпературен кит?
Алекси, искам да споделя малко личен опит, защото се сблъсках с подобен проблем. Първо- климатика (Мидеа msf12) по тия големи студове започна да се държи по подобен на твоя начин- вентилатора на вътрешното тяло спира, когато климатика достигне зададената температура и тръгва едва след като външното тяло се включи отново и загрее фреона. Поразхвърлях пластмасите докато стигна до* датчика за температурата на фреона (на същото място като на картинката ти е и при мен) и останах много озадачен- около датчика полъхваше доста студен въздух (естествено при изключена машина)! Най- вероятно този полъх е от дренажната тръба (при мен е ~2м дълга) и изстудява датчика, което пък спира вътрешния вентилатор...Преместих датчика на друго място (пак на тръбите, ама където не духа) и сега си е ОК.
полъх от кондензната тръба ще имаш само ако има отворен прозореь или врата(или дограмата ти е цвете ). Може да си направиш сифон от VPC Колена.
Oт вътрешното тяло
|
\/
________
| | / | \
| | / __|_ \
| | | / \ |
|__| |__|
| | | | |
| \___/ | \/
\ | / Към водосточната тръба
\___|___/
Благодаря за идеята. Определено през дренажната тръба влиза студен въздух и "лъже" датчика за темп. на фреона и шашва топлия старт....Но това със сифона нещо не ми харесва- ще замръзне водата във U-то, а да сипвам антифриз....Първоначално публикувано от TexHuk
Преместването на датчика по ми харесва- с две свински опашки се закрепя на друга тръбичка от питата и си бачка... За сега (от около седмица) не виждам някакакъв кофти ефект...
Алекси, това при -6С да не може 20мин да стопли достатъчно вътр. тяло и да тръгне да духа не е нормално.
Според мен няма достатъчно фреон. Причини - много.
Виж,* извикай тези твои приятели, които са го монтирали, да измерят налягането и ако се налага - да го допълнят с фреон. Също и с детектор да го преслушат - може и да открият от къде изтича фреона.
В момента е -9 и работи добре ( с яко измамен датчик )*Първоначално публикувано от kirchoo
Aдаш би ли споделил колко ток харчи тоз климатик и според теб струва ли си икономията при първоначално капиталовложение спрямо Е9ДКЕ примерно ,щото аз взех един Панасоник вече ,ХЕ9ДКЕ - перфектна машина ,но ми предстои климатизирането на още 3 стаи .. и се чудя какви клими да взема ..
Машината ( PW9DKE ) е супер имайки предвид колко струва. Харчи 900W. Има много добро управление.Първоначално публикувано от Alexi_
Аз виждам 4 недостатъка :
1. Външното тяло бръмчи - на пролет ще го разглобя и ще го обезшумя. Казвам че е недостатък, защото точно заради шума не мога да го оставям да работи нощем ( един комшия мърмори )
2. Под -10, след цикъла за размразяване не включва на топлене а си чака затопляне на времето - ще модифицирам датчика на външното тяло ( добавяне последователно 2-3kOм ), така ще работи и до -15
3. Под -5 не прави въпросните 2.8 kW а около 1.5-2 ( субективно сравняване с духалка DeLongi ) - на пролет ще монтирам нагревател във външното тяло.
4. При топло време ( над +5 ) топли повече от колкото ми трябва. Все още не съм решил как да се справя с това. По принцип би трябвало да намаля мощноста на компресора по някакъв начин, но не съм наясно как най-лесно и евтино да го направя.
Инвертора е друг клас машина - комфорта който получаваш е пъти по-добър но и плащаш повече първоначално, а и не трябва да правиш всички тези изброени модификации.
Аз си правя статистика точно колко ми коства отоплението в хола, кухнята и спалнята (имам 3 електромера и ги следя всеки ден) и твърдя че отоплението на кухнята с PW9DKE ми струва най-малко.
Това с допъването много ме разсмива Това да не е чаша че да я допъниш тук или се зарежда изцяло или не се допълва.А и колко да топли тази 9ка тя при + температури изкарва 52градуса и като извадиш 30% спад при -10 остават 35градуса в най добрия случай. А това с нагревателя изобщо няма да ти дигне КПД то дори ще ти дигне разхода.Първоначално публикувано от kirchoo
Да, ще вдигне разхода точно с толкова колкото харчи допълнителната духалка която включвам сега, а и ще имам един единствен отоплителен уред.Първоначално публикувано от airclima
Дълбоко се заблуждаваш че с нагреватеяля ще подобриш работата а той е 100 вата при някой японски машини има такъв нагревател но той служи за подгряване на компресора при първоначален пуск а в някой машини като Хитачи има тръба която минава по тавата отдолу за да не се обледява тавата. А от тук нататък как работи климатика вече зависи как е изчислен и направен. Хората затова са направили и инверторна машина защото тази повече няма какво да и се подобри.
@airclima :Първоначално публикувано от airclima
Точно заради такива като тебе мразя да пиша по форуми.
Аз лично имам станция, в която събирам фреона от климатика, преценявам колко е, ако се налага допълвам и го връщам обратно. На това му казвам ДОПЪЛВАНЕ!
Виж, ако ти нямаш такава станция и при подобна операция първо изпускаш фреона в атмосферата и после зареждаш нов - бих казал, че положението при теб никак не е смешно, трагично е и за теб и за атмосферата....
И за да не мислиш само за "чаши" те моля да се поразровиш по интернет и да се запознаеш с термина COP (Coefficient of performance). Изключително непрофесионално е да се говори за КПД при подобен род системи.
@alexi_dobrev :
След като при -9С климатикът си работи нормално, значи проблемът не е в липсата на фреон. След като си "измамил" някой от датчиците може пък да започне да не размразява правилно и да си докараш съвсем други главоболия. Трябва често да наблюдаваш външното тяло.
Иначе стандартният комплект за подобряване на зимния режим на работа включва три неща :
-забавител на оборотите на вентилатора
-нагревател за картера на компресора
-нагревател за дренажна тръба
Kirchoo мисля че или не мислиш или се чудиш с кой да се заяждаш.Може ли да ми обясниш как ще допълниш нещо* по преценка* ти сигурно си развил усет като везна след като си го източил със станцията тоест в този случай се зарежда изцяло а не се добълва и ти си противоречиш и положението при тебе явно е трагично.Аз лично имам станция, в която събирам фреона от климатика, преценявам колко е, ако се налага допълвам и го връщам обратно. На това му казвам ДОПЪЛВАНЕ!
Виж, ако ти нямаш такава станция и при подобна операция първо изпускаш фреона в атмосферата и после зареждаш нов - бих казал, че положението при теб никак не е смешно, трагично е и за теб и за атмосферата....
А и никой не те задължава да пишеш по форумите.
@airclima
kirchoo наистина ти е отговорил малко рязко, но все пак е написал- предполагам, че има впредвид изтеглянето на агента, премерването на везна /електронна най-вероятно/ и зареждането наново, с евентуално добавено количество!станция, в която събирам фреона от климатика
Разбира се, това се прави лесно с еднокомпонентните фреони като R22, но не е съвсем редно при R410 например, щото при теч, не може да се гарантира запазването на пропорцията в остатъчния агент!
До колкото си спомням- проблема е с R407 фреон- там трябва цялостна подмяна. При R410- става и с допълване..