Ми то си пише под цената името на вносителя. Лично видях че пише --- Вносител : Интерсервиз Узунови . Става дума за технополис
Ми то си пише под цената името на вносителя. Лично видях че пише --- Вносител : Интерсервиз Узунови . Става дума за технополис
Ми защото гаранцията се определя от продавача,а не от вносителя. Понякога вносителя държи дилърите му да имат еднаква политика относно гаранциите,даже и дава негова си гаранционна карта с всяко изделие. Явно обаче тук не е така. Тъпото техно е решило да мине по минимума,заложен в законите ни - две години. Що да се мъчи с повече...
Вярно донякъде(невярно в частта в която се казва, че гаранцията се определя от продавача).Може нито вносител/производител нито търговец да предоставят гаранция, въпреки това:Първоначално публикувано от vanko68
"Чл. 123. (1) Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата";(от ЗЗПотребителите) и
"Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното."
Рекламационните и гаранционните права на потребителя са различни и възникват на различно основание, понякога и в различни моменти.
Вносител или производител дават могат да дават определена гаранция за цялото устройство или за отделни негови части, както и за определен период от време- 2, 3 4 години.Може да се дава и доживотна гаранция(до съществуването на продукта/устройството).
От друга страна търговеца който продава на крайния потребител бил той физическо или юридическо лице, също може да даде гаранция ако желае която може да допълва гаранцията на производителя или вносителя по отношение на елментите не устройството
или продължителността(срока) на гаранцията.
Ако има съвпадение на гарантирани качества на един и същ продукт от търговец и производител/вносител, то потребителя има право да избере към кой от тях да да предяви договорните си гаранционни права.
Всеки от тях носи отговорност за качествата които гарантира че има стоката (или отделни нейни части) в рамките на своя гаранционен договор.
Единственото ограничение на гаранционните договори е че те или отделни техни клаузи не могат да изключват рекламационна отговорност н а производител/вносител или търговец, поради обстоятелството, че закона стой над договорните отношения.ако има такова противоречие в частта в която има противоречие договора или клаузата от договора е невалидна(тоест правото я третира като несъществуваща-ако се стигне до съдебно решаване на спора).
Обикновенно търговците злоупотребяват с незнанието на потребителите като казват, че това не е гарантирано от гаранцията и го няма записано в нея, НО предявяването на рекламация и установените от закона рекламационни права не зависят от съществуването или несъществуването на договор за гаранция(както бе изяснено по-горе).
Здравейте, порових се в сайтовете на Шарп и открих, каква е причината. Просто за климатична техника, вносителят вече не е Интерсервиз, а друга фирма - Актон Електроникс. Тази информация може да проверите на сайта на Шарп http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/sce...ter_search.htmПървоначално публикувано от Egor
Аз си мисля, че тъй като 2 г. е минималната задължителна гаранция, фирмите не се напъват да дават повече. Останалото е повече рекламен трик и след изтичане на втората година започват да те мотаят с профилактики и тн.
Повечето фирми японски производители, уви, не се съобразяват със законите в нашата бананова република за 2,3 годишна гаранция и дават само по 1 година – така е с RAC-овете на Toshiba, Sharp и др. При Hitachi и Fuji(Fujitsu General) доколкото зная има две опции- или да купиш на преференциална цена (около 1.5% надолу) или да имаш някаква гаранция една година. Panasonic например, дава повече, но при специални условия. Всичко над едната година го дават фирмите вносители на тяхна отговорност. Така че не им се сърдете за това че гаранцията е две години, а не повече. Мое лично мнение е че гаранция за такива битови уреди (от четки за миене на зъби до хладилници)трябва да е от 6 до 12 (18) месеца, зависи от уреда и неговата стойност. На един път който струва милиони гарацията е 12 месеца. И на 13-ия всички си чупим масово колите по зейналите дупки. И плащаме пак за ремонт. И е парадокс в тази връзка е как може една китайска четка за зъби струваща например 20 лева да има гаранция 24 месеца. Явно това е недомислица в законодателството
Sharp AY-XP12FR - Plasmacluster е добър вариант предвид че за 1600 лв. има и безплатен монтаж за Варна естествено. 5 години гаранция, мисля че в този клас цена е един от водещите. Да не говорим че модела е с по мощен компресор и покрива от 35-40 км2. естествено това зависи от редица неща но климатика си е доста културен.
Брех, как са те изпуснали и не са те взели в Народното събрание за правен консултант.То и мнението като никнейма ти.Първоначално публикувано от bigmouth
Хубаво, че поне е предвидена 2-годишна рекламационна отговорност да си знаят къде е границата между търговия и търгашество, между отговорност и печалбарска безотговорност, та ако някой си позволи боклуци(скъпи или евтини), поне да имаш право на рекламация и рекламационне иск за обещетение за вреди и поправяне на вещта или връщане на парите.Че то евтиното не винаги е боклук, ама обратното се среща.
Научи каква е разликата между рекламационна и гаранционна отговорност и тогава давай акъл.Иначе мнението ти ще съответства на никнейма.
Не разчитай на това, климатика не е лош, но тези квадрати...даже и в метри......Да не говорим че модела е с по мощен компресор и покрива от 35-40 км2![]()
Първоначално публикувано от chessmasterxp
Боже какъв климатик...!!!
За Jusity ами аз съм Голяма Уста защото продавам много (по няколко хиляди на година) и само в БГ без износи. Ама съм тъп и не разбирам иначе от този бизнес. Обаче вече 10-та година се пробвам и все успявам, защото съм Калитко и хората ми вярват. Нямам амбиции за НС, този бизнес е далеч по-интересен.
@justify
обясни ако обичаш на мене и най вече на @egor, на кой арменски поп да се оплача ако съм си купил климатик Sharp от ТЕХНО..... с две години гаранция и ми се скапе компресор например, на третата година изхождайки от идеята че същия модел на друго място е с 5 години гаранция
Ами колега освен на гаранционната карта няма на кого друг да се оплачеш. Както вече стана ясно, има нов вносител, който е преценил да дава 2 год. гаранция. То и аз да съм и аз ще давам 2. Ако се съди по продажбите на ИСУ и за толкова години как тази марка изчезна от пазара (а са наистина добри машинки), то и 30 г. гаранция да дават пак ще имат по 2 компресора на годинаПървоначално публикувано от nebelservice
Както се казва паживьом увидим. За сега единствено до колкото знам Панасоник имат реална заводска гаранция на компресорите от 5 г., всички отстанали марки са с гаранция от вносителя (не от производителя), изключение прави LG, те си имат представителство тук. Но като им гледам продажбите (на LG) последните 2-3 години май и те са тръгнали като ИСУ да развиват марката. То с тези цени кой ли да купи...
Да, действително LG имат търговско представителство тук в СФ (на цариграско шосе), ама то не дава гаранция. Гаранцията се поддържа от България сервиз гр. Варна за RAC-овете и Роялите за големите системи и мултитата. Така че "Бог високо, цар далеко". Уточнение това не важи за Роялите те си вършат коректно работата.
Здравейте !
Купих си шарп 2-ра употрба и искам да питам тези който имат моделите с плазмаклъстера :
върши ли някаква работата плазмаклъстера без ел. статичните филтри ( или каквито там се водят) , щото в моя няма никакви филтри освен праховите и дали някой знае къде ги продават и колко струват , ако може и да постне една снимка да видя как изглеждат
Мерси !
Плазменият филтър върши работа, но след като го нямаш няма как да разбереш каква е ползата от него. Напиши модела на машината за да ти кажем какъв е филтъра. Вероятно може да се намери от фирмите вносителки на втора ръка климатици, но цената ще е висока.