Все си мисля, че проблем с EEV трябва да се регистрира и инициализира с някакъв код за грешка?
Все си мисля, че проблем с EEV трябва да се регистрира и инициализира с някакъв код за грешка?
Зависи как софтуерът съди за проблем с EEV. Ако имаше сервизен софтуер и някой закачи успиващия климатик веднага щяхме да разберем откъде идва проблема, ама надали някой във форума разполага с нужното оборудване.
Това успиване, както го описвате по-скоро прилича на някакъв софтуерен бъг. Старите LG-та май се успиваха и забиваха по същия начин в стенд-бай.
Защо не проверите дали тошибите просто не влизат в термостат-режим. Може след това да забравят да излязат. Примерно, изчакайте да забие и да се прояви проблемът и когато се случи, опрете едно кубче лед на вътрешния въздушен датчик. Ако тогава климатикът се събуди и започне да се напъва да топли - значи просто е включил термостата.
Ако и с леда не иска да се събужда - явно тошибите имат някакъв фабричен проблем с управлението.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 27-01-16 в 15:22.
Да, така трябва да е принципно, но обикновено да се запише грешка е необходимо определен брой пъти последователно, за определено време, да се прояви проблема. Тук само еднократно се случва, при следващото тръгване на компресора(и предшестващ ресет на EEV-то) всичко е нормално.
Може би не довърших в предния пост, че и в резултат на всичко това се стопля вътрешният температурен датчик(както бе споменато в темата много пъти) и климатика минава в офф, преди да се "самодиагностицира".
Кой знае? Само размишлявам на глас. От тошиба най-добре трябва да знаят какво се случва, всички тях чакаме .
Като изключим това, моделът е много-много добър, дефрости само около 0C, при висока влажност и то много нарядко, контролни дефрости не съм видял. Откакто са монтирани ранна есен, 3-4 пъти са дефроствали, топли чудесно и при -15C, икономични.
Jack Krauser, с лед не съм пробвал, но в момента преди да се успи, ако увелича градусите с 2-3, компресора вдига обороти, явно се стопля топлообменника, вентилатора тръгва, връщам градусите на обратно и продължава да работи нормално. Ако се е успал, вдигането на градусите 3-4 го събужда.
Следващият път пробвай само да охладиш въздушния датчик, без да пипаш градусите на дистанционното. Ако се събуди и започне да топли значи няма нито хардуерен, нито софтуерен проблем с климатика, просто си включва термостата.
ОК, ще пробвам при първа възможност.
Би ли обяснил какво имаш предвид под термостат-режим.
Защото като се успи за 30-40-50 мин. стаята изстива доста, не би трябвало толкова дълго време да бездейства. Вероятно темп. датчик се стопля от топлообменника, който е топъл, а датчика е над него и докато не изстине и топлообменника не тръгва. Интересното в случая е , че при офф клапите се вдигат и периодично през 2 мин. вентилатора тръгва за 2-3 сек. да се провери температурата в стаята, а като се успи клапите остават надолу и вентилатора не тръгва повече, и няма как да провери актуалната температура на въздуха в стаята. Без принудителен въздушен поток датчика се стопля от леко топлия топлообменник и ето резултата.
Изобщо, голяма главоблъсканица, възможни причини много
Прочетох обясненията на колегата и останах с впечатление, че компресорът върти, турбината е спряла, кондензаторът се загрява до определена (само 30-тина градуса) температура и процесът спира. какъвто и да е софтуера, при това състояние, ако продължи повече от минута или по-малко, следва да даде грешка: било то повреден сензор на кондензатора, липса на фреон / повреден сензор на изпарителя, блокирал отворен дросел (EEV) или счупен компресор (клапан). Не е ли така?
Може и да не даде, ако липсват тези проверки в софтуера. Като не зная как точно е устроена машината откъм софтуер и нямам сервизен софтуер, за да се закача и да видя какво става не се наемам да давам диагнози.
При всички инвертори има такъв термостат-режим, но и аз не знам много по въпроса, защото липсва достатъчно подробна информация за различните модели. Най-общо е така:
Примерно, след като климатикът е поработил и е достигнал зададената температура, работи още известно време и ако няма промяна в температурата на въздуха включва термостат-режим. При LG и Тошиба външното тяло се изключва, а вътрешното минава в стенд-бай и спира вентилатора, това е с цел максимална икономия на енергия.
При спадане на температурата на въздуха под определена граница, би трябвало вътрешното тяло да се включи в нормален режим и да започне да топли. Въпросът е защо се успива и не се включва. Може би датчиците като са вътре на топло не могат да засекат повторното охлаждане на помещението.
При панасониците е доста по-добре направено. Те, когато си достигнат заданието и няма промени във вътрешната температура, външното тяло пада на минимум, а вътрешното тяло само едва забележимо върти вентилатора, колкото да лъха топлина(но не спира напълно). Но понякога се получава подобен на вашия проблем - климатика подгрява само себе си и не се усеща, че стаята през това време изстива.
При дайсейкай 8, в -Off състояние, турбината не се изключва винаги. Когато клапите са надолу, тя се върти много слабо, за да се обдухва сензора за стайна температура. Турбината спира напълно, само когато и клапите се вдигнат.
dodo_pv, моите са 10-ки, и единственият случай, при който клапите остават надолу е когато се успи и вентилаторът със сигурност не работи. При офф клапите винаги ги вдига, не съм видял случай досега да е в офф и да остави клапите надолу.
Може да има разлика в управлението между 10/13/16-ки. До колкото си спомням твоят е 13-ка?
P.S. Да допълня, само при дефрост ги оставя надолу, т.е. при "работен режим-дефрост-работен режим" клапите не се движат и остават в долно положение.
Този DAISEKAI 8 удачно ли е да се монтира над диван? Ще има ли проблем, за седящите под климатика, или за работата му? Много съм харесал модела, но се притеснявам дали ще се държи добре с градусите и "успиването".
Daiseikai 8 може да се монтира над диван, като и всеки друг климатик.
Е това е ясно. Въпросът ми е няма ли да духа на тези, които са под него? Fujitsu luca си лъха неприятно, когато си под него.
То си зависи от ползвателя - ако насочиш клапите макс. надолу ще духа, разбира се. Не мислиш ли, че този разговор е доста безмислен? Все едно да питаш - а бе мога ли да си карам колата на магистралата и като получиш отговор "да", да питаш - ама няма ли да харчи повече гориво?