Здравейте, да се включа и аз в темата... от тази зима и аз се отоплявам на газ. Котела е кондензен Victrix TT 24. Да попитам кой от изброените по долу варианти е по добре да ползвам:
1. да настроя котела да работи на температура на водата 60гр. и да работи дълго като работи на минималната си мощност. Подчертавам, че не изключва по температура на водата (тоест не прегрява), а изключва при достигане на зададената температура в стаята.
2. или да го пусна на температура на водата 70гр. и тогава работи около 20мин. без да прегрява и почива около 1,5 часа. Докато работи виждам, че не е на минималната си мощност, а някъде по средата.
Уточнявам, че котела е с мин. мощност 3кW, а аз имам инсталирани радиатори за около 20кW при 90/70/20. Предполагам, че при 60/40/20 ще се равняват поне на 10кW.
Използвам стаен термостат он/оф. Забелязвам, че разхода ми е по 10куб. на денонощие за отопление (85кв.м.), готвене и топла вода. Жилището е без изолация само с хубава дограма. Това е разход при най-студения ден когато през нощта беше -12гр. а през деня -2гр. Не знам дали това е много или малко. Нека компетентните да се изкажат. Обаче като стане по студено разхода ще скочи още, а на мен ми се струва много.