Тези 15 кв. максимална мощност на котела при отопляема плащ от 125 кв.м в студени дни, като януари дали котела ще бъде достатъчно мощен, да набере температура в стоите.
Тези 15 кв. максимална мощност на котела при отопляема плащ от 125 кв.м в студени дни, като януари дали котела ще бъде достатъчно мощен, да набере температура в стоите.
Насмятай загубите при -20* там топлопроводимост на стени.
При мен добре изолиран тавански етаж от къща 100м2 сметката показа 3.5КВ моментен разход при -20.
Реално усреднено за януари средно -6* и поддържано вътре 21.5 = ~dt27* и разход за отопление ~10m3(93КВч) на ден дава реален моментен 4КВ или ако навън е -20* би бил <6КВ реален.
Реално дава почти х2 на идеалната сметка за топлопроводимост. (показва и че строителите не са се преработили).
Така че и теоретично и реално максималната мощност на котела е ок и ако трябва да се топлиш с нея, по-големия проблем ще са ти сметките, а не дали мощността е достатъчна.
Моят котел е с 10KW минимална мощност и съм там (10-12) някъде по максимално потребление. А говорим за еднофамилна къща с много външни стени, никой от никъде няма. 16KW ми беше котела на твърдо гориво Дакон и постоянно прегряваше, защото въглищата много трудно можеше да се регулират с притварящата се от термостата вратичка. 2 къщи като моята можеше да стопли.
Нямаме още участник във форума оплакал се, че котела не му достига като максимална мощност.
Vdn Dan, защо тогава съветваш другите участници във форума да търсят газови котли с минимална мощност от 2 кв. При твоето положение по ниските киловати от 10 са неизползваеми?
Казвам, че при лоши условия, в най-студеното време и при висока температура на водата стигам малко над минималната мощност и за това смятам, че максимална 14 е добре. Тя моята максимална съм я ограничил в настройките от 23 на 16 някъде. Това за еднофамилна къща с много външни стени и прозорци, която е по-студена. В по-топлите месеци мощността е по-малко. И при мен се получаваше в началото режим цък-цък при по-топло време и ниска температура на водата. За това монтирах допълнително по-големи радиатори и вдигнах доста работната температура на водата. Обаче при кондензен котел е добре да се работи с 50-55гр. температура на водата, а от там мощността на радиаторите пада. Повечето жилища са сравнително малки, максимум до 100м2 и апартаменти с малко външни стени. Добрата изолация също намалява нуждата от мощност. Тук през годините имаше предимно оплаквания, че котела само се включва дори за по-малко от минута и изключва до следващото включване след няколко минути според настройката за време между 2 паления. Хората спираха радиатори и намаляваха градуси с мисълта за по-ниски сметки, но на практика седяха на студено и разхода не се променяше. Не съм срещал пост с мнение, че максималната мощност 14-15-16кв не му стига. Но ако някой има нужда, вече има и котли с голям диапазон 3-20,5 Immergas VICTRIX 24 TT 1 E и VICTRIX 20 Х TT 1 E.
Това сме го дъвкали с години във форума. И потребители от личен опит и специалисти. От опита ни тук се оказа, че е по-добре да се преоразмерят радиаторите като бройка и големина, отколкото котела.
И не агитирам никого за нищо. Всеки е свободен сам да си взема решения. Сложи си и 30кв няма проблем. Най-правилно е да се направят точни изчисления на топлозагуби и инсталираната мощност от котел и радиатори да отговарят на нуждите. Също така да са съразмерни помежду си, защото и 30кв котел да сложиш, щом радиаторите са 7-8кв ползата е нулева. Да има добър баланс по стаите и управление с модерни средства.
Този пост е редактиран от VanDan; 07-02-17 в 11:02.
Те въпросите не са "глупави". Пита човека, нормално е. Просто не му се чете какво сме писали стотици постове. Или звучи неясно. По принцип най-правилното е не да се разчита на форуми толкова, а на свестни, кадърни и можещи фирми, които да направят нещата както трябва за клиента. Това е проблема - не на въпроси във форума, а на малкото добри фирми и майстори. Които в малки и средни апартаменти слагат малки радиатори по стаите и един голям котел, защото с такива работят и готово. Човекът после вече ще пита защо така работи.
Този пост е редактиран от VanDan; 07-02-17 в 12:01.
И един въпрос на който не съм срещал отговор в този форум.
50-55гр на водата е оптималната за кондензен котел или "колкото по-ниска , толкова по-добре" ?
Ако изключим фактора , че термозагубите от тръбите са по-малки при по-ниска темп. на водата. , кое е за предпочитане - 50-55гр или 30-35гр ?
И аз не съм чел да има писано това за кондензните котли. Пише само, че до 50-55гр. работи в кондензен режим. Нагоре все едно бил конвенционален. Обсъждахме температура на водата, основно от гледна точка на мощността на системата. Защото при 50гр. мощността на радиаторите е доста по-малка от 75-80гр. И за да влезе чат-пат мощността към минималната мощност на котела се препоръчваше вдигане на максималната температура на водата.
А иначе моят котел при работа със стайно ми управление си променя температурата на водата. Примерно при мен съм задавал от 65 до 70гр., но в повечето време стайното управлението командваше котела да модулира и държеше 55-58гр. на водата при 1-2 чертички горене от 5. После промених в управлението да не модулира то, а котела и той си работи на макс мощност (4-5 чертички) и държи максималната температура на водата. Когато още не е достигната зададената стайна, самия ми котел започва да модулира (пада на 1-2 чертички), но температурата на водата продължава да е 65гр. и стигайки зададената стайна температура изключва. Правя тези опити, защото така бързо достига (дори подминава после зададената стайна) и работи на максимална мощност където КПД-то му е най-високо. И повече време след това почива, защото стаята е дори по-топла. Но моя котел не е кондензен, а и минималната му мощност е доста висока и така влизам в нея.
А с 30гр. температура на водата леко се съмнявам, че ще достига радиаторната мощност. 30-35гр. е температура за подово или най-много с мощен конвектор. С нормален радиатор би трябвало размера да е много внушителен. Така че въпросът не стои ако не става въпрос за подово.
Интересно е когато кондензен котел излезе от кондензен режим какво става с разхода на газ и съответно сметката? Някой да сподели?
Ами при мен котелът работи на 50С докато достигне зададената темп(на толкова съм го ограничил). Това отнема около 1/2 - 1час и след това поддържа темп ~35С . Ако се отвори и ел. задвижката към бойлера, който е вързан като лира , темп на водата става и под 30С ( ако е студен бойлера ) . Радиаторите са доста на брой и големи
Но 30-35С е достижима темп с радиатори без да прегрява котела (бош 2500 )
Аз говоря да е постоянно ограничена на 30-35гр. Но вече при сравнително не големи жилища и особено добре изолирани може да се получи и с по-ниски температури. При тази температура, мощността е много малка. А и един радиатор на 30-35гр. не ми звучи приятно като усещане. По-скоро ще е хладен. Не знам.
Колкото до разход не вярвам да оказва значение. За затоплянето е необходимо определено количество енергия, което идва от изгарянето на определено количество газ. Ако температурата е в рамките на кондензния режим не мисля, че има значение. При мен с конвенционален котел дори е по-добре с по-висока температура на водата.
Здравейте,
Някой може ли да ми каже дали е възможно газовия котел да се монтира на таванската стая, която е точно над апартамента ми? Фактически котела ще е по-високо от колектора на топлинната инсталация с около 3.6 метра.