Благодаря за съвета ще пробвам.
JaR, тръбите на котела не сменяй моля ти се, че ще ни пишат по вестниците:rolleyes:
Нека да дам разяснение за таблицата: знаете мощността на радиатора (от таблица на производителя), знаете и необходимият дебит през него ( от формулата за масов дебит), знаете допустимата скорост на движение да водата в отоплителната инсталация (0.7 -- 0.9 m/s) и от там избирате диаметър на тръбата отговарящ на по-горните изисквания. В дясната колона е съпротивлението на метър на избраната от вас тръба. Събирате всичките съпротивления от тръбния път + съпротивленията радиаторите и вентилите и получавате съпротивлението на вашата инсталация. То НЕ трябва да е по-голямо от остатъчния напор на водната помпа ( вградена във вашия уред). Ако се окаже по-голямо, следва преизчисляване на инсталацията или "отваряне на байпаса" на уреда.
Разбрах.
- - - Обновено - - -
Измислих и нов вариант - вържа от малката спалня там радиатора е 140х60мм тип 22 към него 100-140х60мм. Така ще стане ли като са по малки радиаторите?Тръбата е ф12 вътрешен.Извинявам се ако съм станал нахален но нямам много варианти и се чудя как да стане.
Меже ли конвектора да се захранва с топла вода?
Задължително ли е терморегулатура ми да е на Бош , или става и други марки?
- - - Обновено - - -
Реших да сложа радиатор до входната врата , на стената на малката баня(това е долу в ляво на чертежа ) .Но имам опасения колко топлина ще достига до кухнята.Уместно ли е да го сложа там.Размер 1000х900мм тип 22.Разстоянието е около 5м.
Този пост е редактиран от JaR; 06-03-13 в 13:15.
Здравейте
Днес засякох средния разход на газ за денонощие. Апартамента ми е 62 кв.м, котела е 21 кв и за денонощие заедно с топлата вода съм похарчил 4,6 м3 газ. Това добър разход ли е или мога да оптимизирам още?
Температурите вън не са никак подходящи за такива тестове сега. Разхода може да е добър, а може да не е.
Зависи от теоретичните топлозагуби. Смятал ли си ги?
Моя разход за чиста отоплеяма площ 85м2 (апартамента е по-голям) и БГВ е 4.7м2 на ден за последните 2 дни. Но само тази информация нищо не казва за това дали котела работи добре.
Времето взе да се стопля и разхода пада. Темата замира до следващият октомври.
Някои да изкаже мнение за положението на радиатора които искам да сложа?