Здравейте, следя темата за газовите котли от 4 години. Не съм се включвал в дискусии поради факта, че няма две абсолютно еднакви жилища и отоплителни инсталации и съпоставянето на данни на сляпо в даден момент може да се окаже подвеждащо . Отоплявам се с Vaillant Turbo tec plus 6.7-20v kW и програматор calormatik VRC 400. И на мен ми се иска да гори по-малко, ама неще. Жилището си дърпа толкова, колкото му трябва за зададената температура. Доста време съм прекарал пред котела в настройки и наблюдения. Дори не помня вече на колко kw е ограничена максималната му мощност. Това няма много значение. Но долната граница е намалена на 3,4 KW. Предимствата от това са:
Относно БГВ
1. Мога да си пусна БГВ-то да тече много слабо и горелката си работи без да включва и изключва многократно
2. Намалил съм дебита на топлата вода в смесителната батерия на мивката и жена ми мие с дебит от порядъка на 2-2,5 л/мин. Напълно достатъчно. Иначе си джуркаше 7-8 л/мин. По зодия е Водолей.
3. Дебита в банята е ограничен на 5 л/мин – напълно достатъчен. Преди се пускаше на мах.
До тук реализирани икономии от газ са около 10-12м3 месечно.
Относно отоплението
1. Мога да си пусна един или два радиатора и котела да си работи без да спира
Мисля, че до тук се изчерпват плюсовете.
От наблюдения съм стигнал до извода, че при по-висока температура на водата в отоплителната система разхода на газ е по-малък в сравнение с по-ниска температура на водата. Недостатък е, че преди да включи програматора се осеща малък температурен дискомфорт. В почивни дни понижавам температурата на водата на 40-42°С и комфорта е несравним. При 0° външна температура и зададени 42° на водата, в жилището се потдържа 21,5°. Но разхода на газ е малко по-голям. Както се казва КЕФ ЦЕНА НЯМА.