Газовият котел и газовата инсталация са поднадзорни съоръжения и не са за "направи сам". Нека интервенциите да се правят от специалист. Ничий живот не струва 50 или 100лв
Газовият котел и газовата инсталация са поднадзорни съоръжения и не са за "направи сам". Нека интервенциите да се правят от специалист. Ничий живот не струва 50 или 100лв
Ок съгласен съм принципно, че не е за "направи си сам", но тъй като този котел ще се ползва най -много пет шест пъти в годината през зимния сезон и тъй като е в полуподземно мазе на 15 метра от къщата ми, рискът не е толкова голям и съм готов да го поема. В края на краищата газовата печка в кухнята ми която е на пропан бутан е по -рисково съоръжение с оглед на това, че е в съседната на спалята ми стая. Но това е ваше решение като специалисти. Проблема нямаше да възникне ако от фирмата която ми монтира котела в апартамента не ми поискаха 120лв. за демонтаж и още 150 за монтаж на къщата и смяна на дюзите и настройка. За справка дюзите са 36 лв., та въпроса надскочи няколко пъти 50.00лв. Нали разбираш че няма как да дам 250 лв. да ми развъртят пет болтчета и няколко фитинга и да ми ги монтират в едно мазе където ще го паля чат-пат и никой няма да ми прави надзор на съоражението защото там ще е без разрешение за строеж. Следващия ми въпрос е принципен и се касае за идеята ми джакузи с обем на водата около 3.2 кубика да се затопли до около 40 градуса чрез газовия котел. Мисля първото зареждане да става през кръга за БГВ а в последствие да се поддържа температурата през кръга за парното. Моля за съвети.
Ами щом не ти се дават 250лв. отваряй ръководството и чети. В повечето случаи е добре описано всичко.
Благодаря на всички за изчерпателните съвети. Бяхте изключително полезни особенно "espace".
Извинявам се - предпочитам ти да си неудовлетворен, отколкото аз да съм с гузна съвест заради мечешка услуга
Благодаря ти Лазар и уважавам напълно правото ти да прецениш дали да даваш съвети за рискови манипулации. Не бях удовлетворен от мнението на Espace относно това че като не ми се дават пари да почвам да чета. Аз чета, но предпочитам и информация от практиците, а не само суха теория и картинки, за това са и тези форуми смятам. По важен за мен е втория въпрос дали този котел ще може да затопли джакузито зимно време и ако може някакви съвети в тази насока, защото може да пробвам да продам котела и да закупя нещо друго за затопляне на водата.
Мислех да не ти отговарям, но все пак се чудя ако някой ти даде съвет как да си регулираш наляганията на газта в различните работни режими как ще го направиш. Едва ли разполагаш с микроманометър? Да не говорим, че нито аз, нито предполагам Лазар е докосвал котел като твоя. При всички си има специфични неща при конвертирането с друг вид газ и точно тях ги пише в упътването.
Espace просто очаквах отговори като този който сега ми даваш нищо повече, за да знам дали да се пробвам въобще. Все пак може ли по другия въпрос нещо. Благодаря Ви.
За ставането - става котела за тази цел. Но схемата, която си избрал не е най-добрата
1. Този котел е с битермичен топлообменник за БГВ и ако често се ползва джакузито бързо ще се задръсти
2. Топлообменника за отопление, също ще се задръсти бързо от котлен камък, защото постоянно се подгрява прясна вода.
Най-добре е да ползваш кожухотръбен топлообменник за да разделиш водата, която се подгрява в котела от тази в басейна. Това обаче ще ти оскъпи инсталацията, защото освен топлообменника ти трябва и втора помпа. Правил съм такава инсталация - с 22кВт газов котел да се подгрява 25м3 басейн.
Иначе точно такова Бакси съм го конвертирал от пропан-бутан на метан и помня че си играх половин ден с настройки и то на именния си ден, няма да го забравя. Налягането при минимална мощност е около 1мбар - няма как да го докараш, ако нямаш дигитален микроманометър, който струва 400-500лв
С този котел мисля да подгрявам само през студено време по моя преценка най много 10 зареждания през зимата освен ако на аверите не вземе да им хареса много. А веднъж водата като мине през кръга за БГВ тя вече мисля че няма да е прясна, когато почне да я върти през кръга за парното за поддържане на температурата ще върти една и съща вода. При вече затоплена вода прясна ще се вкарва само при неободимост от допълване. А не мога ли да правя и няква профилактика с препарти от рода на този калгон или нещо друго. А хлорта дали ще скапа нещо по котела, защото ще трябва да слагам и някви хапчета.
Ами 10 зареждания по 3.2м2 са 32м2(тона) вода. Тъкмо се отложи котления камък и ти я сменяш - това имам предвид. Но - колкото изкара:rolleyes:
погледнато в годишномесечен размер е по 2-3 кубика топла вода месечно, които до момента жената със сигурно ги превърта като влезе в банята щото средния ни разход на вода е между 8-10 кубика на месец от които поне половината минава през котела, но проблема наистина е в това че до момента тези три-четири кубика топла вода минават за целия месец, а сега котела ще върви на мах. три четири часа поне според дебита който му дават. Това проблем ли ще е за бутилката пропан - бутан в смисъл като пърлим прасе с горелката я поливаме с топла вода щото почва да заледява. Май някаква система от две бутилки трябва да правя. За нея някакви специфики има ли или два подходящи редуцил вентила с три маркуча и тройник.
Да, бутилките трябва да са поне 2, а още по-добре 3, защото котелът ще работи на пълна мощност. Чувал съм, че една бутилка захранва без проблеми до 10кВт. За тази цел аз ползвам бутилки с кранове, маркучи за високо налягане, колектор, регулатор, стабилизатор, манометри за високото и ниското налягане, ама става и по твоя начин:rolleyes:
Едно приятел4е си купи апартамент тухлен. Направих един чертеж и искам да попитам дали е подходящ газов котел бош газ 7000 6-21кв при тази изградена инсталация с тези глидерибез име.jpg
Знам ,че кондензния от 3 до 16 кв е наи доброто решение но няма място за боилер. Забравих да кажа ,че от колектора до радиаторите е ф16 pex-al-pex
- - - - - - - - - -
Здравей Лазар, твоето мнение е много важно. Този котел Бош газ 7000 подходящ ли е за това жилище с тези глидери
Този пост е редактиран от vini7; 28-08-13 в 00:09.
Здравейте!
Поздрави на всички!!!
ΔТ15 (40/30/20) - ???
Преди да прочета този пост си мислех, че ΔТ се смята, като от температурата на входящата водя се извади температурата на помещението или ΔТ15 е тогава, когато t на вх. в радиатора вода е 40 грд, а t на помещението 25 грд.???
(40/30/20) - това t на вх. / изх. вода в радиатора/ t на помещението ли е ?
velchev, при колко грд. навън смяташ системата за изравнена?
Благодаря!!!