Страница 19 от 166 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследноПоследно
Резултати от 271 до 285 от общо 2477
Like Tree389Одобрявам

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  428
  #271

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Здравейте,

  След известно време използване на котела и терморегулатора установявам един неприятен ефект на многото изолация в комбинация с панелни радиатори.
  При преходите 18/20 градуса котела се развихря и набива прекалено много топлина в радиаторите. Термостата изключва на 20 когато температурата достигне търсената, но в радиаторите остава твърде много топла вода и температурата се вдига с още 2.5 градуса преди да почне да пада.

  Тъй като седмичния програматор е стандартен има само 2 температури които може да държи както и интервалите са на 30мин. Единственото до което успях да достигна като регулиране на това температурно колебание е прехода 18/20 да се извърши по следния график.
  30 мин на 20градуса
  30 мин на 18градуса да има време да се регулира стайната температура
  остатъка от цикъла на 20 градуса.

  Това сведе колебанието до 1.5 градус горе долу.

  Имате ли някаква идеи как бих могъл да го регулирам още?
  Да му огранича темепратурата на водата? Ще премине в режим Цък-Цък тогава?

  Радиаторите са панелни и явно в това е проблема има твърде много топла вода .

  Мерси

 2.  
 3. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #272

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  И какъв е проблема като вдига още градуси. Те не са за сметка на разход на газ, така че са "добре дошли" според мен. Виж ако субективно ти е "жега" (20гр. каква ли жега са), тогава е друг проблем. Иначе при мен, когато управлението и модулацията са контролирани от дистанционното (crd) ми кове точно на зададената температура, като котелът работи по-дълго време на най-ниска мощност (най-малко кпд) и по-ниска температура на водата. Тази зима изключих модулацията на crd-то и го оставих на он-оф. Котелът работи по-кратко време на по-голяма мощност (по-високо кпд) , държи на максималната зададена температура на водата, модулира по-рядко ако се наложи и по-бързо загрява помещението. След спиране на котела, температурата в помещението се повишава още, защото радиаторът не може да изстине бързо от 70гр. на водата. За сметка на това имам чувство (зимите не бяха еднакви), че разходът е по-малък.

 4. Member Аватара на legaltk
  Тук е от
  Sep 2012
  Живее в
  София
  Мнения
  436
  #273

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Аз преди 2 месеца направих същото като колегата VanDan и съм доволен. Температурата превишава зададената само с 0,5 гр. Имам чувството, че така контролът от моя страна е по-засилен, защото преди терморегулаторът беше настроен на модулация по външна температура (с външен датчик). Лошото сега е, че по-силно се усеща редуването на студена с топла вълна.

 5. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  428
  #274

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Цитат Първоначално публикувано от vandan Виж публикацията
  и какъв е проблема като вдига още градуси. те не са за сметка на разход на газ, така че са "добре дошли" според мен. виж ако субективно ти е "жега" (20гр. каква ли жега са), тогава е друг проблем. иначе при мен, когато управлението и модулацията са контролирани от дистанционното (crd) ми кове точно на зададената температура, като котелът работи по-дълго време на най-ниска мощност (най-малко кпд) и по-ниска температура на водата. тази зима изключих модулацията на crd-то и го оставих на он-оф. котелът работи по-кратко време на по-голяма мощност (по-високо кпд) , държи на максималната зададена температура на водата, модулира по-рядко ако се наложи и по-бързо загрява помещението. след спиране на котела, температурата в помещението се повишава още, защото радиаторът не може да изстине бързо от 70гр. на водата. за сметка на това имам чувство (зимите не бяха еднакви), че разходът е по-малък.
  ами това със жегата е относително но след като съм спал до преди малко на 18 - като станат 22 г чувствам много топло докато се нормализира на 20... принципа е еднакъв независимо дали са 20 или 22 настроени на терморегулатора.
  режима на терморегулатора е модулиращ, но софтуера е достатъчно глупав и не може да се самообучава и да си изглади колебанието чрез регулиране на мощността. когато поддържа 20 или 18 си модулира и температурата не плува особено много. 0.1-0.2 колебание. по въпроса за разхода - теоретично ако е по-умничък и няма колебание ще е по-малък.

  пример:
  задавам 20 градуса в 07:00 часа. в момента котела пали в 07:00 подгрява докато терморегулатора не стигне до зададената стойност . ако е "умен" ще почне да речем 30мин по-рано да загрява на максимално кпд и ще спре да набива топло след 15мин ще знае че в 07:00 температурата в помещението ще е достигнала нужната.

  както си го описал при теб с изключена модулация се държи по подобен начин. пак презагрява помещението и имаш по-голямо температурно колебание.

  бих очаквал термостата да се самообучава колко време и мощност е необходима за подгряване на помещението. не е като да е някаква голяма философия 4-5 параметъра са.


  някой има ли идея дали дистанционните управления на immergas си общуват с термостата по някакъв отворен протокол.
  да взема да му събера едно ардуино с термометър часовник и еепром и да стане малко по-интелигентно.

 6. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #275

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  При мен терморегулатора е настроен сутрин в 6.30h на 20.5°С. Поставен е на модулация.Включва котела,вдига за 20 мин.78°С на водата и изключва,когато Т в стаята достигне 20.0°С. Тъй като радиаторите са нагрети много,оставащия 0.5°С се вдига след 3-4 мин.след вече огаснал котел.Така температурата в стаята става желаната от мен 20.5°С. Три-четири мин. преди да изключи котела,терморегулатора намаля Т на водата до 74°С като модулира.По този начин котела ми съблюдава да не надхвърли зададената от мен стайна температура.

 7.  
 8. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  428
  #276

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Цитат Първоначално публикувано от МИК66 Виж публикацията
  Тъй като радиаторите са нагрети много,оставащия 0.5°С се вдига след 3-4 мин.след вече угаснал котел.Така температурата в стаята става желаната от мен 20.5°С. Три-четири мин. преди да изключи котела,терморегулатора намаля Т на водата до 74°С като модулира.По този начин котела ми съблюдава да не надхвърли зададената от мен стайна температура.
  Определено звучи като поведение на интелигентен терморегулатор. "Искам и аз....."
  Интересно дали се е обучил, или това е някакво стандартно поведение наковано в софтуера. Защото това дали остатъчната топлина ще е достатъча за достигане на необходимата стайна Т или ще е прекалено много зависи от няколко фактора (1. топлзагуби зависещи от външната Т променливи, количеството вода в системата и мощността на радиаторите - константни)
  Евала на производителя на термостата.

 9. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #277

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Котела и терморегулатора са на "Вайлант",закупени през 2005 година. Tогава в зората на битовата газификация,много от монтажните фирми още не ги чаткаха нещата и трябваше да ме посъветват да купя 20kW,а не 24kW-ов котел,ама минала работа вече...

 10. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2012
  Мнения
  10
  #278

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
  Според мен, добре ти е разхода.
  Можеш да оптимизираш още инсталацията, ако имаш място за още 3-4 глидера H600 в спалнята и още 4-5 глидера H800 в хола. Може и поетапно да оптимизираш - първо хола, после спалнята (ако се налага).
  Благодаря за инфото.

  За следващия сезон ще се подготвя, тъй като този е към края .

 11. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #279

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Здравейте всички.

  Ето една статистика:
  Къща с дървена дограма (двоен стъклопакет) и изолация съгласно нормите +
  Отопляема (нетна) площ около 160 кв. м равняващо се на приблизителен обем 400 куб.м. Средна външна температура за отоплителен сезон (най-ниските и най-високите са игнорирани) около -4.5 градуса. Поддържана температура почти на всякъде в диапазона от 21.8 до 23.2 градуса.
  Настроена температура на стайния термостат 22.3 градуса. Работно време на котела в активен режим (22.3 гр.) - от 6:30 до 22:00 часа, в икономичен режим (18 гр.) - от 22:00 до 6:30 часа. На практика през времето на икономичен режим котела въобще не работи - температурата не пада под 18 гр.
  Марка и модел котел: WOLF CGB35. Модулация от 8.5 до 35 kW. Минимален разход на газ предполагам, че е около 0.9 куб. м на работен час (времето през, което горелката работи). За максималния разход някъде около 3.4 куб. м.

  Погледнете прикачената таблица, където стойностите отгоре са изразходваното количество, а отдолу стойността на същото това количество. В страни са посочени цените и техните изменения по месеци за целия период на отчитане. Съответно има и сборни и средни стойности. Битовата топла вода е включена в количествата и стойностите; обемен бойлер "Дражице" 250 л с двойна серпентина (парно/слънчеви колектори)16032013104825.pdf16032013111926.jpg
  Не съм дал останалите подробности по инсталацията, ако обаче е необходимо ще я опиша в детайли. Иначе изпълнението на водната инсталация е на една фирма, а на газ инсталацията на друга.
  Според мен нещата звучат добре, но дали е така не мога да съм сигурен, трябва ми съпоставка с други подобни.

 12. Member Аватара на legaltk
  Тук е от
  Sep 2012
  Живее в
  София
  Мнения
  436
  #280

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Според мен системата ти е оптимизирана.
  На твое място аз не бих правил промени.

 13. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  428
  #281

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Цитат Първоначално публикувано от emch Виж публикацията
  Средна външна температура за отоплителен сезон (най-ниските и най-високите са игнорирани) около -4.5 градуса.
  Къде се намира къщата? Това средна -4.5 за сезона ми се вижда мнооого ниско.
  Пример средните температури за връх Мургаш за Дек. -4.4 Ян. -4.8 Фев. -3.8 което значи че средната дори там ще е по-ниска от при теб. Единствените по-студени места са върховете Мусала, Ботев и Черни...
  Погледни тук някое близко населено място до теб -
  http://www.stringmeteo.com/synop/tem...A%C0%C6%C8#sel

 14. Member Аватара на legaltk
  Тук е от
  Sep 2012
  Живее в
  София
  Мнения
  436
  #282

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Банско

 15. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  428
  #283

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Това е единственото което изрових за средните температури в Банско.

  Не от най-добрите данни и нека приемем че за януари е -1.9 а не 1.9 защото е глупаво средните за декември и февруари да са по-ниски от януарската.

  тогава имаме средна за Дек Ян Фев -0.3 което пак си е студено но не е -4.

 16. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #284

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Може и да съм сбъркал със средната температура, но през Декември, Януари и Февруари особено през ноща температурата не е по висока от -5, -7 гр. През деня се покачва, но има значителни колебания между ден и нощ. Незнам точните градуси, но в Банско зимата не е мека, но не е и най-студената в България. С печка обаче се стои от понякога от 01.10. до 10.05. Имало е такива случаи в моя живот. Температурите от статистиката мисля, че не са много точни (мое мнение разбира се).
  Както и да е, аз просто давам една равносметка на това, което разходвам, за имаме повече възможност за сравнения доколкото това е удачно.

 17.  
 18. MRM
  MRM е офлайн
  Novice
  Тук е от
  Mar 2013
  Мнения
  4
  #285

  Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

  Здравейте,

  Пиша за първи път във форума.Благодаря на всички за мненията.Научих много полезни неща.
  Сега ще се включвам на газ,като живея от 3 години в къща-120м2 отопляема площ на 2,60h и инсталацията е вече изградена.Като чета форума се радвам все пак че имам не малко глидери и прилична изолация и дограма
  Не ми стана ясно нещо-защо е необходим външен датчик за температурата при "модулиращ програматор" който все пак управлява котлето по температурата във избраното помещение?Кога и как се използа информацията от този датчик и какво се пести с него?
  Благодаря предварително на отговорилите ми

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 19 от 166 ПърваПърва ... 917181920212969 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Избор на газов котел.
  От gogo.s във форум Отопление
  Отговори: 174
  Последно: 30-06-19, 08:58
 2. UPS за газов котел
  От taralion във форум Отопление
  Отговори: 14
  Последно: 06-06-16, 21:09
 3. Избор на газов котел.
  От amalexiev във форум Отопление
  Отговори: 0
  Последно: 08-11-12, 20:51
 4. Отговори: 27
  Последно: 01-11-12, 21:39
 5. Избор на газов котел
  От dampio във форум Отопление
  Отговори: 1
  Последно: 21-10-12, 21:17
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе