Истината е в таваните...
Здравейте,понеже темата с газовите котли е заключена,бих искал да се обърна тука със следния въпрос:газов котел с каква мощност и едноконтурен или двуконтурен трябва да бъде за жилище със следните параметри:къща,2 етажа,РЗП 180 кв.м.,стени от плътни тухли,измазана,без изолация,с нова дограма,съществуваща инсталация и котел на твърдо гориво,бойлер със серпентина,Софийска област.Благодаря.
Двуконтурен котел на фирмата VIESSMANN 24KW.
Имай в предвид че бойлера ти е смятан за котел на твърдо гориво и серпентината му е много малка ( поне при мен е така ). Определено едноконтурен ще ти върши много добра работа при изградената ти инсталация, а за марката сам си решаваш колко пари си готов да дадеш.
Обоснови се.
За мен това 16КВата може и да не стигне ако над 2-рия си етаж няма отоплен 3-ти. По скоро някъде към 24-26КВата за да може да откомпенсира загуби от 40-50Вата на м3 което за неизолирано жилище мисля, че са си съвсем в реда на нещата. Това ако разбира се приемем, че тези 180м2 ги топли на 20 градуса ВСИЧКИТЕ дори и в най-лютата зима.
Ако човека даде повече инфо - къде се намира обекта, дебелина на стените, какво има над 2-рия етаж (таван,покрив,друг етаж). може и да си поиграем с числата.
viessmann vitodens 300-w "малко" е скъп, но както казах в предния пост "за марката сам си решаваш колко пари си готов да дадеш" мисля чу има и други алтернативи които да ти паснат и по джоба.Съгласен съм с
orlincho, че топлозагубите на такава къща че са големички и минималната мощност на котела може да не пада под 6-7kw и пак ще е максимално ефективен.
Lazar,уважавам твоето мнение,затова се обръщам директно към тебе.Струва ми се,че за моята сграда са нужни поне 35 кВт.Предпочитам конвенционален котел,защото имам съществуваща инсталация/високотемпературна/ и едноконтурен /защото имам бойлер/.Прегледах почти всички фирми предлагащи газови котли.Повечето от тях предлагат изобилие от кондензни котли и малко конвенционални.А пък от тях повечето са двуконтурни.Единственият ,който покрива условията ми е Solo compakt HR 47 на Tesy.Би ли ми препоръчал някакъв вариант,макар и два котела в каскада./Ако другите колеги могат да помогнат,добре са дошли/
Здравейте, приятели. Имам следното питане. Имам котле Immergas Victrix 24kW и ми предстои добавянето на стаен термостат. От фирмата, която ми поддържа котлето ми предложиха безжичен TYBOX. Аз обаче не искам безжичен, а обикновен жичен, а освен това тука четох някъде че тази марка не е за препоръчване. Бихте ли ми предложили добър жичен на сносна цена. Ако ми кажете и откъде мога да го закупя в София - цена няма да имате.
P.S. Преди 2 седмици питах за Tesy BEL 3888-TS , но се оказа, че няма доставка от доста време. Мой колега ми препоръча Eurotermostat 091, но и този не го открих.
Къде няма доставка на Tesy BEL 3888-TS ?
Ами аз говорих с фирма МАЛ-МУК ООД и оттам така ми отговориха след като са говорили с Tesy.
здравейте нов съм в темата
имам изградена инсталация на апартамент 80кв.
като коридор имам 7 ребра на Н600 Елеганс
в двете бани имам лири по 700W
в другите стаи са вентилаторни конвектори Клима2000
модела е MV 030
Q охл. 7-12C 1,45 kW
Q от. 50C 1.93 kW
Q от. 70C 3.57 kW
- общо 4 броя конвектори
като апартамента е изолиран отвърте и отвън - външна изолация а вътре гипсокартон и вата и таваните също
имам бойлер неръждавейка 150л с 2 серпентини
Препоръчайте ми некакъв добър газов котел за тези мощности ако обичате !
Погледни 3-16кВт и 7-22кВт Бош, 3-12кВт Теси, 6-19кВт Висман - все едноконтурни.