Lazar-е благодаря ти за дадените данни за котела но тук в нашия град ми препоръчаха Vitodens 100-W до 26 kW двуконтурен
добър ли е избора и между другото ще махна бойлера и слънчевия панел
Добър е, стига и фирмата да е читава.
Да можеш да си сложиш едноконтурен и да предпочетеш двуконтурен и да имаш панел на всичкото от горе и бойлер с 2 серпентини???? ЗАЩО?ЗАЩО?ЗАЩО ти трябва такова нещо. Хората се чудят по какъв начин да си направят твоята система а ти искаш да я развалиш, недоумявам. Това няма никаква логика на писаното и препоръчваното не само в тази тема или форум за да пожелаеш двуконтурен пред едноконтурния, да не говорим че имаш изградена соларна инсталация с двусерпентинен бойлер и ти трябва котел който да завърши инсталацията. Парите са си твои, апартамента също така че само ще ти препоръчам да прочетеш из основи темата и след това да хвърляш парите си за едноконтурен или двуконтурен. УСПЕХ!!!
добре, не съм го още купил, значи отиваме на едноконтурен, е малко е по-скъп от двуконтурния, не става ли да включа двуконтурен към една от серпентините
защо е такава разликата между едно и дву-конт. в цената
Със сигурност може да се върже проточно след бойлера - така котела ще пали само когато топлата вода на бойлера е с температура под зададената на топлата вода в котела и има нужда от доподгряване - в общия случай това ще стане когато свърши топлата от целия бойлер. Погледни упътването на котела който си избрал - моя например има настройка колко секунди да изчака за да дойде топлата вода от бойлера след като пуснеш водата за да разбере дали има нужда да се пали изобщо. Предполагам Лазар ще каже как се закача двуконтурен към бойлер и да не е вързан на контура на радиаторите. може пък да има някакъв вариант там контура за топлата да се върже към серпентината и котела да си я върти нея.
А това защо е по-скъп едноконтурния - вероятно говориш за еднакви мощности, а при едноконтурния и най-малкия ще ти свърши работа. Къщата с толкова изолация би трябвало да има малки топлозагуби, радиаторите са повече от достатъчно и позволяват да се работи на типично "кондензни" температури. Е малкия котел има шанс да не може да вдигне много градуси в радиаторите, но при тези термозагуби не е и нужно.
Кой казва, че едноконтурния е по-скъп?
прочетох цялата тема от край до край и по съветите ви на някои от вас и най-много на Lazar поръчах Vitodens 100-W 6-19кВт едноконтурен
мерси за препоръките, като дойде ще пиша отзиви
Едно питане към всички.
Знаете ли защо има такава фрапантна разлика в ефективността на
VITODENS 100W на колегата (брошура)
при номинал 88%КПД при 30% натоварване 98%КПД
и моя
VICTRIX 26 (брошура)
при номинал 98%КПД при 30% натоварване 102% за (при висока Т на водата) и
при номинал 108%КПД при 30% натоварване 109% за (при ниска Т на водата - кондензна)
еот и друг
ТЕСИ SOLO COMPACT 12
при номинал 97%КПД (при висока Т на водата) и
при номинал 108%КПД (при ниска Т на водата - кондензна)
това си е 10-20% разлика в ефективността в зависимост от режима. Или Италианците послъгват но все си мисля че с кондензния прнцип на работа се вади над 100% от теоретичното КПД (1КВч = 0.107м3 газ) на газта.
Над 100% КПД в природата още никой не е извадил. Едните явно имат предвид КПД, а другите ефективност. Ето тука е обяснено добре https://sites.google.com/site/otople...cionnite-kotli
Ясно ми е каква е схемата на авантата при кондензните. Не съм си и мислел че 100% се мери спрямо енергията налична според Е=мц2. Ти какво си представяш за КПД и ефектвиност и спрямо какво, че да са различни?
- - - - - - - - - -
Стаен такъв, евентуално програмируем и/или безжичен.
Този пост е редактиран от orlincho; 16-11-13 в 08:26.
да ви се похваля днес престигна котела за термостат имам Eurotermostat 091 Eurotermostat 091 - KG Elektronik - sterowniki pomp c.o. дали става ако не даите модел