Здравейте,
В процес съм на изграждане на ВОИ и закупуване на газово котле за нея, и като непрофесионалист се нуждая от помощ. Ситуацията е следната :
6992798a.jpg
Втори етаж от къща – отопляема площ – 66кв.м
Първия етаж е обитаем от отоплени съседи с котле на твърдо гориво.
Изолации:
o таван – 5см вата и ГК
o под - 4смXPS Fibran
o външни стени – 10см Graphite EPS(предстои-есен 2014)
o прозорци - 5-камерна PVC троен стъклопакет 36мм.
Изграждам ВОИ с чешки полипропилен ф20, на три кръга:
· Кухня и спалня (радиатори 25ребра х167w=4175w);
· Детска и баня (радиатор 12ребра х 167w и лира 400w = 2404w);
· Хол,тоалетна и стълбище (радиатори 34ребра х 167w = 5678w)
ТОТАЛ – 12 257W сметнати при мах каталожна ефективност на радиатор H500.
Колебания :.
· Едноконтурен или двуконтурен
· Конвенционален или кондензен
· Мощност на котела
· Марка на котела
· В коя стая на поставя седмичен програматор
· Безжичен или жичен програматор
Въпросите ми са следните :
· Как се свързва обемен бойлер при едноконтурен котел към ВОИ?
· Преди колектора или като отделен кръг в колектора?
o По-малък ли е разхода на газ при бойлер с голяма серпентина 120л, отколкото при проточния принцип?
o Не изстива ли често водата в бойлера,което да значи често включване на котела?
o За колко време ще може да се подгрее водата в бойлера до 60 градуса?
o При продължително ползване няма ли опастност от свършване на водата?
· Правилно ли съм определил броя на глидерите на радиаторите?
· При малкия брой глидери, които имам има ли смисъл от кондензен котел? Ще успеят ли да се стоплят радиаторите при 55 градуса?
o Мощност от 12кв, 16кв или по-голям да търся?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ!!!
ПОЗДРАВИ ОТ СТУДЕНО РУСЕ
Този пост е редактиран от Kunchev; 26-01-14 в 01:36. Причина: Добавени детайли на картинката
Малко объркано ми е на картинката .
Дай още инфо - площ/обем на всяко от помещенията, топлещи съседи на първия етаж?, наименование на помещенията /не виждам тоалетната/, губи ми се стълбището?.
ОИ в процес на изграждане ли е или вече е готова - глидерите на 500 закупени ли са /може ли на 600/, за да имаш мощност и за кондензен котел?
Забележка: не съм професионалист.
Пооправих картинката с площ на всяко помещение и наименование. Съседите на първия етаж се отопляват с котле на твърдо гориво. ОИ е в процес на изграждане, но при глидерите няма да мога да имам промени.Прозорците ми са на ниво 80см от пода, а смятам радиатора ми да почва на 18см от него и се получава 18+58=76см и 4см аванс до подпрозоречната дъска.Има места, като хола, детската и стълбището където мога да увелича още глидерите, но не ми се вярва това да наклони везните в полза на кондензния котел,тъй като в другите стаи няма как да се компенсира.
Защо не си направиш инсталацията с панелни радиатори. Тяхното топлоотдаване е най добро, а и са значително по евтини. Ще си освободиш средства за добър кондензен котел и бойлер за БГВ. Едноконтурен котел с примерна мощност 3-16кВт ще е идеален за теб. Вземи си добър/150 или 200л./ бойлер, но не го връзвай като радиатор, котела си има отделен извод за БГВ.
Така е много по-ясно.
Може ли стълбището да се свърже на кръга на детската? Би било по-балансирано.
Реално хола и детската са стаите, в които ще се живее. В спалнята не ти е нужна висока температура.
Струва ми се, че залиташ към двуконтурен, защото няма достатъчно място за бойлер. Така ли е? Възможно ли е да бъде монтиран на стълбището?
На твое място, аз бих решил в полза на едноконтурен кондензен с бойлер, но не бих изчислявал глидерите на максималната мощност от 167 Вт.
Друг въпрос, който си задавам е достатъчен ли ще бъде дебита на 20 мм тръба за 22-25 глидера? По-скоро - да.
Според мен няма да е проблем, ако кондензния котел излезе от кондензен режим и работи с над 55 гр. - това няма да е за дълги периоди от време.
Само да вмъкна.Тази лира 400W в банята няма да топли. Моята беше същата и я изхвърлих. Сложих 4 алуминиеви ребра на 800мм. и сега си е баня.Само не трябва да се мокрят. Хубаво е като влизаш да се къпеш да е топло.
Много по-комфортно е с обемен бойлер,100-120 литра са достатъчни.Котел 1 контур кондензен 3-16 киловата.
ОК. Да направим калкулация:
*Кухня 9кв.м - предвидени 9глидера 500H - 1500W(по каталог) заменям с панелен 600х600 - 1550W(пак по каталог). В кухнята не мога да увелича размера на радиатора.
*Спалня 16кв.м - предвидени 17глидера 500H -2840W, заменям с панелен 600х1400 - 3700W. Увеличение от 860W.
*Детска 10кв.м - предвидени 12глидера 500H -2000W, заменим с панелен 600х1200 - 3100W. Увеличение от 1100W.
*Хол 16кв.м - предвидени 18глидера 500H - 3000W, заменям с панелен 600х1600 - 4200W.Увеличение от 1200W.
*Стълбище 10кв.м - предвидени 12глидера 500H - 2000W,заменям с панелен 600х1600 - 4200W. Увеличение от 2200W.
*WC 3кв.м - предвидени 4глидера 500 H -670W,заменям с панелен 500х600 - 1300W.Увеличение от 600W.
*Баня 2кв.м - увеличавам лирата от 400W на 800W. Увеличение от 400W.
Тотал увеличение от 6300W+12 200=18 500W.
С тези радиатори и едноконтурен 3-16кВт системата ще бъде ли оптимална.Ясно ми е, че тези 18,5кВт са на темп. 80 градуса, съответно при 55 нещата ще са много по-различни.
А относно бойлера така и не мога да разбера осезаема ли е икономията на газ при бойлер със серпентина, отколкото при двуконтурния на проточен принцип.При всяко къпане не се ли включва котела за доста време, през което да загрява серпентината и съответно да гори газ. И другия проблем при продължително къпане, няма ли вероятност от оставяне без топла вода,поне докато серпентината не я стопли отново?
- - - - - - - - - -
Най-вероянтно няма да мога да вържа стълбището към детската, заради много тръби които ми се събират при колекторите.Принципно не съм решил за двуконтурен, по-скоро не ми е изяснено разхода на газ и времето за стопляне на бойлер със серпентина от едноконтурен + вероятността да свърши топлата вода (при консумация от жена ). Имам място за бойлер,който ще трябва да кача обаче на плочата на тавана-хоризонтален. Дали изолацията му ще е достатъчна, при неотопляемо помещение да запазва температурата си обаче?
- - - - - - - - - -
Ще я заменя с лира с по-голяма мощност, банята е доста малка и се надявам вече че 800w ще вършат работа.
Този пост е редактиран от Kunchev; 26-01-14 в 19:23.
При двуконтурните котли минималната мощност е 6-7 кВт, което за твоето жилище от 66 кв.м. ми се струва повече от необходимото /предвид цялата продължителност на отоплителния сезон/. В същото време дебита на БГВ е достатъчен за ползване само в 1 точка.
Преди икономията бих поставил въпроса за ефективността и функционалността - нали все пак целта е топло+вода.
Обмислям варианта на Tesy ТЕСИ ООД / Продукти / Отопление и БГВ - газови,пакетни решения / Пакети LUX / Пакет LUX 120 H. Котела е 3-12кВт???
Между другото ще ползвам БГВ на газ само в банята т.е. на една точка. В кухнята с малък 5л бойлер под мивката, понеже разстоянието от мястото предвидено за котела до кухнята е доста голямо 8-9м.
Аз при мен съм заложил на следната формула: 80W на квадрат при DT 30 (мощностите по каталог делено на 2) за да може да работи в кондензен режим котела.
Пример: за детска стая-южна,средна,гипс картон + 5см. вата на тавана, външна изолация 8см.,тухли Витенберг, прозорец с 5 камерна дограма със стъкло 4 сезона съм заложил 20 глидера H500. По каталог 113W на глидер 2260W за DT 30 е 1152,6W Разделено на квадратурата 14,7кв. 78,4W на квадрат. Формулата се запазва и в другите стаи като варира около 80W + - 2W на квадрат.
Относно избора на котел едноконтурен 2-12kW, имай в предвид че голямата серпентина ти осигурява вода на проточен принцип ( почти де ) , но имаш преди да започне да топли отново резерв от ....( зависи от бойлера ) да кажем 150л. вода на 60%
Този пост е редактиран от sreshtu; 26-01-14 в 21:48.
Котелът е добър, но аз бих ползвал топла вода и в кухнята. Къде ще е бойлера? Може и рециркулация да предвидиш, но го смятам за излишно - достатъчно е да пуснеш една тънка тръба, която бързо да се източва.
Място за бойлера мога да предвидя на таванната плоча над банята, т.е той ще е много близо до котела 2м.Притеснява ме факта, че ще се намира в неотопляемо пространство и оттам дали затоплената вода няма да изстива значително по-бързо и така котела да се включва често.
А кухнята е на над 9м от мястото предвидено да бъде бойлера със серпентина- доста надалеч.
- - - - - - - - - -
H500 по каталог не е ли 167W на глидер, аз поне така го бях видял и съответно смятал... Аз за стая 16кв.м съм предвидил 18 глидера, и съответно ако трябва да ги увеличавам във всяка стая за да излязат така сметките за кондензен режим... основната мебелировка в стаите ще бъде - РАДИАТОРЪТ
А относно бойлера да разбирам, че е по-икономично от гледна точка потребление на газ от котела, да се избере бойлер със серпентина(едноконтурен) пред проточно(двуконтурен) ползване на БГВ?
Този пост е редактиран от Kunchev; 27-01-14 в 00:58.
9 метра нищо не е, моята баня е на 18 метра. Източвам огромни количества вода и пак летните ми сметки за топлата вода са 25-30 лв. за 4 човека.
Лазар ти каза как става - с тънка тръба, за да идва бързо топлата вода. Може и изолация на тръбата да сложиш.
През зимата е трудно да разграничиш разхода за газ за отопление и от разхода за БГВ.
Някой с бойлер може да сподели за разхода си за БГВ през лятото ......