Този пост е редактиран от espace; 29-11-14 в 22:45.
Много оптимистично изчисление на колегата tova_onova.
Доста са неоразмерени радиаторите в спалнята и хола.
В пост #817 на стр.55 има по-реално изчисление, но и там има някои грешки в коеф. на топлопреминаване - под/таван (еднакви?!).
Освен това за най-често допусканите грешки във връзка с дТ и радиаторната мощ да не говорим ........
Има грешки в тези изчисления и впоследствие грешките се мултиплицират при изчисленията от други колеги.
Добре е да се ползва един информационен източник, а изчисленията да се съобразяват спрямо конкретното изпълнение на всяко жилище.
Може би това е имал предвид инж.Нейчев ....... - "направи си сам" не винаги е най-доброто решение.
Може ли някой да посочи източници на информация относно:
1. конкретни ориентировъчни стойности на коефициентите за топлопреминаване - външ.стени, вътр.стени, под, таван, прозорец?
2. как се изчислява дТ за външ.ст., вътр.ст., под, таван?
3. как се изчислява дТ относно отопл.мощ на радиатори? - в пост #814 @orlincho го е написал и приложил таблица.
Засега най-често се използва този източник - Как да определим необходимата ни отоплителна мощност? - Статии - Термосиликат ООД.
И пак същият източник - Топлопроводимост - изчисляване на топлинни загуби - Статии - Термосиликат ООД
В крайна сметка, според мен, най-важната част е правилния избор на котел /мин.мощност/!!!
Този пост е редактиран от legaltk; 30-11-14 в 19:09.
Ако дивана е на 10-12см крачета за да има добър въздушен поток има някакъв шанс.
Коефициента ти е по-скоро 0.9 със 12см бетон/6см замазка/20см дърво.
Аз това го изкарвам 1.2Втм2Не просто ще харчи по-малко.
Там пробвай да сложиш високи глидери има варианти до към 2м глидер 1-2-3 колкото влязат. В банята трябва да е топло, все пак гол се мотаеш там.Разширителния си е в котела вграденДо колкото знам има значение мощността на радиаторите но над колко КВ трябва да увеличиш диаметръра на тръбата незнам.Едва ли, мен ми изглежда студен апартамент в студен град. Ако те бяха обкръжили топли съседи, ама релаността е, че хората си мизерстват.
Първо котлето гореше като ламя въпреки стайния термостат и мощността му беше на 85, а топлата вода на 80гр. БГВ-то и до на 78гр и се започна намаляне на мощността и топлата вода в подаващата линия за да стигна оптималния разход 6,5 м3 при първоначални 8,5м3. След което намалих мощността до 50 и темп. на водата до 60гр.. Всичко беше ОК като един ден усетих, че не греят добре радиаторчетата, а също и конвектора. Конвектора е АЕРМЕК и когато през него не премине 40гр. вода не включва, като има и термостат за външна температура на самия конвектор /много е добър но сега не ми върши работа и мисля да го продавам/. Та започнаг да диря къде е този клапан в който има цедка, но се оказа, че когато са монтирали котлето такова нещо не са сложили или поне аз не мога да го намеря въпреки, че съм виждал какво представлява.Системата е обезвъздъшена помапата Грундфюс и тя.Гори и между 4-6,5 м3 газ но не топли и се принудих да мина пак на климатиците. Тази есен санирах апартамента, а до дни ще положа изолация и на тавана на апартамента, че сме на последен етаж. Тъкмо се зарадвах че ще платя що годе прилични сметки и то пак се скапа всичко.
- - - - - - - - - -
Първо котлето гореше като ламя въпреки стайния термостат и мощността му беше на 85, а топлата вода на 80гр. БГВ-то и до на 78гр и се започна намаляне на мощността и топлата вода в подаващата линия за да стигна оптималния разход 6,5 м3 при първоначални 8,5м3. След което намалих мощността до 50 и темп. на водата до 60гр.. Всичко беше ОК като един ден усетих, че не греят добре радиаторчетата, а също и конвектора. Конвектора е АЕРМЕК и когато през него не премине 40гр. вода не включва, като има и термостат за външна температура на самия конвектор. Та започнаг да диря къде е този клапан в който има цедка, но се оказа, че когато са монтирали котлето такова нещо не са сложили или поне аз не мога да го намеря въпреки, че съм виждал какво представлява.Системата е обезвъздъшена помапата Грундфюс и тя.Гори и между 4-6,5 м3 газ но не топли и се принудих да мина пак на климатиците. Радиаторите са топли от половината на горе. Тази есен санирах апартамента, а до дни ще положа изолация и на тавана на апартамента, че сме на последен етаж. Тъкмо се зарадвах че ще платя що годе прилични сметки и то пак се скапа всичко.
Този пост е редактиран от bakalovag; 01-12-14 в 00:31.
Би трябвало регулатора на котела за отоплението да е на макс и да се регулира от стайния термостат.
50 градуса може да са малко, направи ги 55.
За БГВ вече можеш да регулираш и от котела.
Ти да не си изключил стайния термостат на котела?
Е вече стана тя една каквато си ислих, че ще стане. От вчера котлето не искаше да топли БГВ ту започва ту спира. Изписа ми грешка 1, после 6 и после 46 и пак 1. Всичко е свързано с това, че температурата на връщащата вода при БГВ е с висок градус. Помпата не включва. Сега си мисля, че за да не ми се топлят радиаторите както преди се е дължало н апомпата и ниския дебит. Сега ако можете помагайте? А що се птнася до помпата е Grundfos type UPS 15-50 s1 130 каквото и да значи това.
Здравейте, колеги!
Тръгна газта и при мен ето на какво се спрях окончателно:
Бош конденз 7000, едноконтурен, 3.5 - 16кВ.
Програматора е FW200, но още не съм намерил време да го монтирам.
Държа го предимно на 40-50 градуса на подаваната вода към радиаторите и спокойно поддържа 20 градуса стайна температура.
За две седмици работа в горния режим засега съм изразходил 92 куб.м. газ.
Поздрави!
Добре е, да не кажа супер! С програматора разхода ще падне още. Честито!
Слагай програматора и го пускай на 57-58С на водата и... си свиркай.
Dsb, 20 градуса ли поддържаш когато сте вкъщи,това си е направо студ,аз подържам 21 градуса когато ни няма и 23.5 когато сме вкъщи.Слагай по бързо управлението,разхода ще ти падне поне с 20%.Поне при мен падна толкова като го монтирах.Това си е висок разход според мен за 2седмици и скромните 20 градуса.При посочените температури от 1.12 до 22.12 имам изразходени 92 кубика.За ноември имам 100 кубика,като дневната я подържах същата,а когато ни няма или спим на 20 градуса.
20 гр. и според мен са малко ......
Сравними ли са твоето и неговото жилище?
https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1...tml#post696013
Ами аз имам чисто около 95 квадрата+ 300 литра бойлер с изолация и сменена дограма,по спомен при него мисля че бяха 80 квадрата,но не знам дали бяха изолиряни.
- - - - - - - - - -
Сега видях че не са изолирани и от тва губи доста.
Още нещо - височината при теб е само 2,35 м. Това е от голямо значение.
При мен например е 2,80 м.