Затвори до край секретния вентил и го отвори на 1 оборот, максимум 1.5 оборота. Не може да не стане. Разходът ти е супер
Затвори до край секретния вентил и го отвори на 1 оборот, максимум 1.5 оборота. Не може да не стане. Разходът ти е супер
И Варна отговаря на тези условия![]()
Бях написал и Вн, но не бях сигурен колко навътре в центъра са влезли. Предпочетох да не пиша непроверени неща.
Лазаре, означава ли това, че центърът на Варна не е газифициран /, защото преди няколко години големи разкопки бяха по бул.Вл.Варненчик и не само там/?
А и Вн някак си не ми се връзва с очакването за голям студ (поне не и колкото Русе и Добрич в този регион).
![]()
Центърът има силно развита мрежа, но малко клиенти. Потенциалните клиенти са там, дето няма мрежа - закон на Мърфи. Пък иначе 10см изолация си е на мода вече
Честита Нова 2015 година! Здраве и късмет на всички от форума!
![]()
Този пост е редактиран от legaltk; 01-01-15 в 12:09.
За много години! Предстои ми остъкляване на терасата.Проблема е , че на терасата е изведен комина 60мм на Бош 3000 конденз.За да излезе отвън комина трябва да направи чупка в дясно и около 1.5 метра. Удачно ли е удължаването , имали друг вариант , евентуални загуби ? Поздрави от Русе -15градуса![]()
Този пост е редактиран от JaR; 08-01-15 в 10:20.
Удължаването не е проблем, ако се спазва наредбата
За много години колеги и от мен!!!
Здраве, щастие и късмет да ви съпътства във вече настоящата 2015 година.
И понеже Русе поизпъкна в темата /която си ми е любима/ реших да споделя положението при мен:
Припомняне:
Жилище - 85 кв/м тухла в град Русе, Външен изцяло, кофти изложение, вече саниран със 10 см Каменна вата, 2 етаж, не топлещи съседи, сменена дограма
Инсталация - Вайлант ТурбоТек Плюс 7-20 Кв, двуконтурен, цифрово безжично управление оригинално КалорМатик 360f, радиаторна мощ 15 Кв при 20 гр. със термо глави на радиаторите марка Корадо /панелни/
Настояща ситуация:
Като предишната /преди сериозното вложение санировка/ - висок разход на Газ.
От цялото жилище /5 стайно/ отоплявам 3-и стаи със температури между 19.5 - 21 градуса, дневен/нощен режим.
Котела е на Max - 75 гр, мощността намалена на 14 Кв /въпреки, че надхвърля значително отдаващата активна мощност/, скорост на помпата 1 /най ниска/
Разход:
При сегашните ниски минусови температури от рода на - 15 градуса през нощта разхода е във диапазона 10-12 куб/м на 24 часа за около 50 кв/м, което си е добра сметка за месеца.
В различните настройки/режими на работа на котела - ON/OFF и Модулация най-голямата ми Енигма е защо във режим Модулация разхода ми е значително ПО-ГОЛЯМ???
При ON/OFF котела малко работи, малко почива - високи градуси на изходящата, а при Модулация - 20 минути работи на ниски градуси /50 изх/ и толкова време почива. Уюта при Модулация е значително по-добър както и разликата от 20% и повече разход на Газ спрямо ON/OFF.
Моля за мнение и съвет за настройки на котел и инсталация.
Поздрави.
Здравейте на всички,
искам да Ви попитам няколко неща относно моята газова отоплителна инсталация. Значи имам монтиран стенен газов котел Unical Iven 04 CTFS 28F.
Малко информация за жилището - отопляемата площ е 55кв.м с височина на етажа 2.60м., 1-ви етаж от двуетажна къща с мази отдолу, сменена PVC дограма, без изолация. По сметки необходимата мощност за тази площ е около 11кВт, но както се вижда самият котел е с максимална мощност 28кВт (минималната му я дават около 10кВт.). В момента се отоплявамс котел на твърдо гориво, но мисля да премина на отопление с газовият котел. И така въпросът ми е: мога ли да монтирам стаен седмичен програматор на този модел газов котел и какви настройки ще трябва да се направят на котела (може би намаляване на мощността му)?
П.п. Попитах в една фирма за стаен програматор и ми предложиха безжичен Q7RF - после видях в интернет, че има и жичен такъв модел Q7. При преглеждане на теми разбрах, че има модулиращи програматори и програматори on/off.
Благодаря предварително за отговорите Ви.
Извинявам се ако не съм в правилната тема.
Поздрави.
- - - - - - - - - -
Забравих да Ви напиша, че отоплителната системата е магистрална (така мисля, че се казва) без колектори, с метални тръби прокарани по тавана на мазетата и изолирани с изолация и стоманени (глидерни) радиатори (мисля, с дебелина на ламарината около 3мм).
Абсолютна самоирония.
Имам сериозен проблем със разхода на газ.
В първите години /2010-2011/ когато на 100% се топлех на ГАЗ разхода бе идентичен. Тогава основният проблем бе "студеното жилище", "не топлещи съседи", "външен апартамент" - в голямата си част и сега са актуални, но вече подплатени със една инвестиция за санировка със 10 см висококачествена ТИ със Каменна вата - разхода обаче си е инатлив и е абсолютно същият 10-12 куб/м на ден за тази малка квадратура.
За съжаление нямам разход за по-дълъг период понеже до преди сериозните студове отоплявам семейството със климатици, а наблюдението ми е формирано за период от около 20 дни /от началото на Коледните празници/.
Таваните не са изолирани.........
Както писах и по-горе - драстична е разликата в разхода във различните режими на работа ON/OOF и Модулация - около 20% в полза на ON/OFF???
Твоята сага ми е известна. Точно заради теб Русе ми е направило по-особено впечатление.
Следя форума от години и знам, че в един момент мина на климатици.
Знам и за разликата при теб между он/оф и модулация. По тази причина миналата година пробвах при мен работа в он/оф и в модулация. Сравних резултата и разликата е много малка, но комфорта при модулация е много по-добър и се върнах пак на модулация. При мен модулацията е по външ.темп. и може би заради това разходът е много малко по-висок от разход по он/оф.
Ясно е, че драстично си ограничил топлозагубите, радиаторна мощ имаш достатъчно и въпреки това разходът е висок. По метода на изключване остава проблемът да е в котела /в конкретната бройка/. Знам, че и работата на котела се опита да провериш и промениш, но безуспешно.
Този модел котел е много добър избор за твоето жилище, но според мен след като всичко останало е ОК, то по метода на изключването проблемът остава да е в конкретния котел - точно тази бройка, колкото и невероятно да звучи.
Съжалявам, но имам чувството, че дори и през лятото да го пуснеш, пак ще ти харчи 10 куб.м. на ден.
Давам ти един лош пример със самия себе си - моят котел е с 9,6 мин.мощ., регулация по външ.темп., радиатори 13 кВт при дТ60, жилище 120 кв.м. и височина 2,80 м., целодневно темп 22,0 - 22,5 гр., изолация само 4 см. стиропор, топла вода за 3 възр. +2 деца, съседи отвсякъде /с клими/ без да отопляват редовно и всичките си стаи, модулацията работи точно както ти си описал /или на 15 мин./. Въпреки това съм доволен от комфорта и разходът за м.Декември /не много студен/ е около 228 куб.м. /изненада/, което засега ме устройва. Ако бях с твоя котел, сигурно щях да направя 400 куб.м., а би трябвало да е обратното. Изводът би трябвало да е, че проблемът е в конкретния котел.
Вероятно ще чуем мнение и от някой от спецовете по Вайлант ......!?
Точно в десетката колега.
До този извод съм достигнал и аз и за това моля за компетентна, специализирана професионална помощ, съвет за проверка и настройки на Вайланта, че мн. ми падна в очите.
Имаше слухове за големият им разход при малките котли, а при мен май се потвърдиха.