Страница 61 от 166 ПърваПърва ... 1151596061626371111 ... ПоследноПоследно
Резултати от 901 до 915 от общо 2477

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #901

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    А какво стана с газовия клапан?
    Мерихте ли го в крайна сметка?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    742
    #902

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Колега JKanchev явно имаш проблем с газта.При това положение защо не се топлиш с климатиците които имаш и как е разхода с тях за да се разбере дали проблема е в студения апартамент или в източника на топлина.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    13
    #903

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Здравейте,

    Моля, за вашето съдействие относно проблема ми с отопление на газ. Информация за жилището - апартамент от 85 м2 ново строителство в кв. Бояна, София. Помещенията са както следва: 35 м2 хол+трапезария+кухня, две спални съответно 12 м2 и 14 м2, две бани и коридор. Има изцяло външна изолация, хубава дограма. Апартаментът е с изток-север-запад изложение, като под него са гаражи и от никъде около мен не се отоплява. Като цяло жилището е доста студено.
    След като януари месец 2013 година платих сметка от 600 лв газ, оттогава инсталацията за отопление не е ползвана. От този отоплителен сезон монтирах подов климатик Fujitsu 14ка в хола, който при -10/-15 градуса при зададени 23 гр. не може да вдигне повече от 20 градуса. При условие, че навън е -2/+2 градуса се справя. В едната спалня, когато температурите бяха -10/-15, работеше постоянно без да изключва 1 конвектор Adax от 1000w. и в стаята температура беше 15 градуса.
    Сега за инсталацията. Правена е изцяло от стройтеля и котлето е избирано от него - Аристон модел Clas с проточен бойлер монтирано в кухнята. Имам и котлони на газ, като общатата сметка за вода и котлони не надвишава 30 лева през зимните месеци.
    В хола са монтирани 3 алуминиеви радиатора с височина 68 см с общо 34 глидера. В едната спалня имам 1 радиатор височина 120 см - 6 глидера. В другата спалня 1 радиатор 68 см с 16 глидера. В двете бани има по 1 лира.
    По принципа на изключване започнах да търся проблема. Първото нещо, което направих е да извикам техник (препоръчаха ми го, като специалист по тази марка), който да погледне котлето. След посещението му установи, че то е подходящо за жилището и настройките му са добри, но все пак ги направи отново. Като замервания на изтичане на газ откри минимални, като ги отстрани. Според него сметките не бива да надвишават 300 лв в най-лошия случай. Посъветва ме да се свържа с доставчика (Overgas) и да поискам подмяна на разходомера. Вие какво мислите?
    Веднага след като си тръгна обезъздуших радиатори и пуснах котлето на 70 градуса, като и направих засечка с разходомера с идеята да го засеча за 24 часа. Имайте предвид, че жилището е затоплено и температура е около 16/18 градуса. Спрях всички отоплителни уреди на ток. След няколко часа работа се появи следния проблем: Колкото по-далеч е радиатора от котлето, толкова по-студен е той. Пример: първият радиатор до котлето е на 320 см от него и е изцяло горещ ( 7 глидера), следващия (14 глидера) в същото помещение 700 см от котела е горещ/топъл отгоре и хладък в долната му част. Третият радиатор (13 глидера) е непосредствено до този и топлината му е сходна с неговата. Следващите радиатори са в спалните, които са на еднакво разстояние от котела, и двата са хладки в горната си част и студени долу. Опитах да увелича градусите на 85, но ефекта беше почти нулев. Моля, бихте ли посочили какъв би бил проблема.
    След 24 часа работа ефекта е 18 градуса в хола, 13 градуса в спалните и приятно топло в баните. Коридора остана студен, но там така или иначе не се отоплява, дори и с ток. Консумацията е 19 м3 или по мой сметки отново ще бъде 600 лв/месец. Работата на котела представлява 2 минути нагрява на 70 градуса изключва и върти 2:40 до 35 градуса и отново се включва да подгрява.

    Предварително ви благодаря за съдействието,
    Поздрави,

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #904

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Nexus, на изхода на всеки радиатор и лира трябва да има секретен вентил, който има капаче. Под капачето има врътка, която се върти с шестогран или или отвертка. Започваш от първия радиатор, като завиваш крана докрай и после го развиваш на около 1-1,5 оборота, после втория радиатор развиваш малко повече и така нататък, като последния го оставяш развит най-много. Пробваш и ако има нужда коригираш, като идеята е да се притворят най-близките радиатори за да отива водата към следващите, а в същото време да се увеличи дТ в самия радиатор и да не се връща гореща вода в котела. Задай 80*С и след тези мерки ще се подобри работата на котела и той ще започне да изключва рядко. Имаш ли стаен термостат?

  6. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #905

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Ако този котел е Ariston Clas 24 FF, той е с минимална мощност 10 кВт и не е много подходящ за това жилище.
    Въпреки това, не би трябвало да е толкова зле. Поне не би трябвало да ти е студено.
    Какъв месечен разход имат съседите ти за м.Декември /, ако и те са с Аристон/, сравнявал ли си?
    За сега не бързай с Овергаз и разходомера......

  7. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #906

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от ^Rokera^ Виж публикацията
    Колега JKanchev явно имаш проблем с газта.При това положение защо не се топлиш с климатиците които имаш и как е разхода с тях за да се разбере дали проблема е в студения апартамент или в източника на топлина.
    Това правих последните 2-3 години - топлех се със климите. Най-високата ми сметка за същата площ не достигаше 200 лв.

    Тази година след санировката и падането на температурите едва през м. Декември пуснах Вайланта.
    Иначе последните ми две сметки за ток са 50 лв и 100 лв респективно за последните отчитания, което си е направо супер.

    Нещата със Вайланта са - 10-12 куб/ден и не мога да разбера ЗАЩО???

    legaltk - не ти разбрах въпроса. Газов клапан не съм мерил- кой имаш в предвид.
    Този пост е редактиран от JKanchev; 10-01-15 в 18:42.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    131
    #907

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    Твоята сага ми е известна. Точно заради теб Русе ми е направило по-особено впечатление.,,,,,
    ?
    Само да вмъкна , че познати които работят в газификация в други градове са ми казвали , че при нас в Русе е много лоша газта , защото я месели с много повече въздух от колкото е нормата и за това са ни такива високи сметките. Сега не мога да го проверя а и не знам как но може и това да е проблема. Само го споменавам не го твърдя !!!
    Между другото тукашните "газаджии" ми оплюха Боша , че нямал нищо общо с Бош германия като качество и билли правени в турски ребрандирани заводи? Нещо вярно има ли?

  10. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #908

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Start of thermotechnology activities in Turkey, 1990


    1990 saw the formation of ELBO, a joint venture between Elginkan Holding and Robert Bosch GmbH. The newly built plant in Manisa near Izmir started production in 1991 with gas controls such as safety valves, thermocouples, and magnetic inserts for gas fired heating systems. In 1998 Bosch took over all the ELBO shares and renamed it Bosch Isitma Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.S. (Bosch Heating Systems Production and Trading Company).

    JKanchev - имаше дискусия тук за налягането на газовия клапан в котела, какви са заводските му настройки и как се мери на място. Някой от майсторите спомена, че е правил профилактика на Вайланта на възрастна двойка и въпреки отклоненията на газовия клапан, хората са били доволни от разхода. Нещо в този смисъл беше ...... Мисля, че и ти участва тогава с няколко въпроса !?
    Този пост е редактиран от legaltk; 10-01-15 в 20:14.

  11. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #909

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Леле, имаше нещо май, но сериозно ми се изплъзва.
    Не мога да си спомня. Аз ще направя опит да се поразровя назад, НО ще бъде благодарен за директна насока.

    Още повече пък ако някой даде директен съвет за настройка или проверка на Вайланта ще бъде още по добре???

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    13
    #910

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Здравейте,

    Благодаря за коментарите ви. След препоръките наLazar, ето и резултатите: при зададени 80 градуса на котела работи 10 минути итогава изключва и върти 50 секунди и достигане на температура 47/48 градуса.Радиаторите в хола са на 80% горещи и 20% топли, температура в стаята 21градуса, като преди това е работил климатика и е поддържал пак толкова.Радиатора в спалнята, която се отоплява и използва, е на 60% горещ и 40% топъл.В стаята температура е 14 градуса, съществено повишение не се усети. Другатаспалня радиатора е на 50% горещ и 50% топъл. Баните останаха приятно топли.

    Равносметка е за 4 часа потребление единственноза отопление - 4.33 м3, като температурата в спалните е доста ниска. Дневнитетемператури тук достигнаха 9 градуса.
    За момента нямам стаен термостат, тъй като сеопитвам да разбера къде е проблема с разхода.
    legaltk, вероятно това е моя котел, за всекислучай прилагам и снимка:
    IMG_20150110_174124.jpg
    Имам съсед със същото положение като моето. Отникъде не се отоплява, под него са гаражи, но апартамента му е по-малък - около50 м2. Ползва котел Eolostar и сметките му са 400 лв +, но неговите разбиранияза топло са по-различни, в тях е 25/26 градуса...
    Ако не е достатъчно добър котела, какъв друг мога да сложа и да очаквам ли съществени положителни разлики откъм разход?

    Моля, за вашите коментари.

    Благодаря,
    Поздрави,

  13. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #911

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    JKanchev, дискусията за газовия клапан беше преди 1,5 - 2 год. в голямата тема, но не излиза с търсачката /трябва много да се търси ръчно/.
    И с Google не става.
    И все пак аз не вярвам това да е някаква панацея, иначе вече щеше да се е разчуло във форума.
    Преди време бях писал във форума, че на твое място бих опитал с ресет до заводските настройки - и хардуера, и електрониката.

    Nexus, да това е котела - 10 кВт минимална мощност, което е повече от необходимото за твоето жилище.
    Според мен трябва да продължиш с настройките на секретните кранчета както Лазар ти е казал, докато постигнеш еднакво затопляне на радиаторите и достигане на желаната температура в помещенията. Ако стаите са студени, ще трябва известно време докато жилището се темперира, като в този период разходът ще е висок. След като жилището се темперира, може да намалиш Т на подаващата вода и тогава разходът ще спадне.
    Интересно ми е дали при теб радиаторите са свързани последователно или паралелно, дали под котела имаш колекторна кутия?
    Фактът, че и при съседа ти за малко жилище има голям разход с друга марка котел ми говори, че вашите апартаменти имат сравнително голяма топлозагуба.
    Рано е да се мисли за друг котел, още не е ясно дали причината за големия разход е именно в котела.
    Добре би било, ако някой от форума има същия котел да пише какъв му е разхода и да сравняваме?
    Този пост е редактиран от legaltk; 11-01-15 в 10:08.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #912

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Nexus, продължи още малко с настройките, моля те. Ти имаш 50 глидера Н600, които при 80*С би трябвало да имат мощност поне 160-170Вт или общо около 8-8.5кВт. Като се добави радиатора в другата спалня и двете лири, отдаването на тръбите, то радиаторната мощност при тебе надвишава минималната мощност на котела и не би трябвало котелът да работи само 10м минути. Като за начало оптимизирай още малко хидравличния баланс на системата, като притвориш секретните кранове на радиаторите в хола и лирите, или пък отвори малко в спалните за да бъдат еднакво топли. В хола и спалнята имаш по един глидер Н600 на м2, което би трябвало да е предостатъчно за стопляне на стаите, а при тебе има голяма разлика в стайните температури в хола и спалнята. С регулирането на дебита чрез секретните кранове трябва да получиш еднаква стайна температура в различните помещения. Ако при това положение котелът продължава да изключва след кратка работа, то трябва да се види и самия котел - може би проблеми с газовия клапан, или други неща, но явно той не може да модулира и да работи на минимална мощност при отопление

  16. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #913

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    JKanchev, дискусията за газовия клапан беше преди 1,5 - 2 год. в голямата тема, но не излиза с търсачката /трябва много да се търси ръчно/.
    И с Google не става.
    И все пак аз не вярвам това да е някаква панацея, иначе вече щеше да се е разчуло във форума.
    Преди време бях писал във форума, че на твое място бих опитал с ресет до заводските настройки - и хардуера, и електрониката.

    Мда, и аз пробвах със търсачката, но тя честно казано никога не ми е била голям помощник. Нещо или аз не й умея или тя така функционира.

    И аз съм си мислил за ресет до заводски настройки - НО пита се в случая където имаме бутане на байпаса и налягането на газта при min и max мощността - кво правим???
    А мисля, че то точно там лично на мен ми липсва инф. и ми куца. Иначе софтуерните настройки мисля, че добре съм ги опознал и си ги "ръчкам" постоянно - е, поне основните като мощност, скорост на помпата, от сервизното да извадя някоя инф. като работни часове, моментна темп. като вх/изх. температура и т. нат.

    Във сервизното упътване мисля, че имаше инф. за настройване на байпаса според въртене в обороти, но дали може някой да потвърди, че са верни???
    Също така дали някой от специалистите във практиката би потвърдил и стойностите на налягане при min мощност 1.4 атм. /при мен по-ниско/ и при max мощност 9.7 атм. налягане на газта???

  17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #914

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Аз с Еолостар мини 10-24Кв. на 6г. имам за 01.10.-31.12.2014г. (в Плевен ни засичат на 3 месеца) 770м3. газ отопление и топла вода. Ноември валя сняг, имаше бая студени дни в края на Декември. Еднофамилна къща и пристройка около 100м2. Държа между 21.7-22.7гр. постоянно. Последните 2г. смених режима на дистанционното от Модулация на неговия Он-Оф. Котелът единствено модулира, когато 70гр. на водата се задържат повечко време и тогава намалява степента на горене от макс надолу.

  18. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #915

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    VanDan :
    Да разбирам ли, че си по доволен от режима ОН/ОФФ и като разход?
    Кое е било водещото при теб за смяна на режима?

    Голямо затишие във форума.
    Единични случай на престрашаване за коментиране на моя казус.
    Предизвиквам повечето колеги, било капацитети във форума за една дискусия поне.

    Хубава вечер.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  2. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 22:09
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 22:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе