Първоначално публикувано от
sreshtu Здравейте, наложи ми се да се топля вчера и днес на климатик. Получи се теч от отоплителната система
. Няма никакво съмнение за мен че на газ е по-комфортно и по-евтино. Климатика ми е Хитачи с COP 4,23 и има опцията да ми показва консумираната енергия на дисплея. Занулих го и за 5 часа ми израсходи 4,8kw. за отоплението само на хола ми и не можеше да достигне комфорта който ми предлага газта. Като се има в предвид че външните температури и през ноща дори са били над нулата. По мое изчисление (което не мога да твърдя че ще е много точно) за 5 часа отоплението с климатик само на дневната ми струва 1,2лв. ако отоплявам детската и спалнята с климатици, а те са по малки ще ми струва още по 50-70 стотинки на стая за 5 часа. Това прави по 2,5лв. за отоплението на апартамента ми за 5 часа. За деня който ще топля апартамента (събота или неделя) когато сме в къщи по цял ден ще работи 15 часа това ще рече че отоплението на климатик ще ми струва 7,5лв. на ден. При все че, комфорта няма нищо общо с газта. Цената ми е почти двойна от тази с газта и то при топло време. Така че колегите с климатици мога само да ги съжалявам защото си нямат и на представа какво губят от джобовете си и от към комфорта си.
PS: Това е само мое лично мнение и не се ангажирам да влизам в спорове с професионалисти в областта. Ако съм объркал някъде в изчисленията моля да ме поправите КОРЕКТНО.