Здравейте и от мен!
Преди 2-3 години при ремонта на жилището ми прекарах инсталация за радиатори, с надеждата че ще газифицират района скоро.
Ето, че настъпи този момент и сега се нуждая от компетентната ви помощ и съвети.
Имота представлява 80кв.м. етаж от къща в гр. Пловдив, изложение запад север и изток.
Старо строителство с единична тухла, двоен външен зид, измазана е, но без изолация.
Дограмата е PVC Salamander, стъклопакета е двоен - MF-стъкло/бяло.
Съседите отдолу зимата топлят само една стая (под моята трапезария), а тези отгоре са с климатици.
Ето и схема, ориентирана на север:
На схемата са показани предвиденото място за газовия котел, както и предвидените места за радиаторите.
С червен текст съм изписал максималния брой глидери, които могат да се поберат.
В прекараната инсталация е предвидено котела да е двуконтурен, тръбите (бели с алуминиева вложка) са свързани с колектор, всеки радиатор е на отделен кръг.
Направих т.нар. "бакалска сметка" кубатура*дТ50, както и за дТ40:
Топлозагуби: 10kW
Изчислих топлозагубите и по-подробно, съгласно статията от сайта на Термосиликат:
Топлозагубите според тази сметка са 6kW.
Помогнете ми да избера най-подходящия за моя случай котел.
По принцип искам да с ниска мин.мощност, кондензен, но тези, които съм гледал са само едноконтурни.
Има ли двуконтурни модели на котли, но да са с ниска мин. мощност?
Другия въпрос е за глидерите - да се презастраховам ли спрямо "бакалската" сметка, или да се доверя на по-прецизната от познатата статия?
Предварително благодаря на всички отзовали се.