Страница 134 от 166 ПърваПърва ... 84124132133134135136144 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,996 до 2,010 от общо 2477
Like Tree389Одобрявам

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Mar 2017
    Мнения
    4
    #1996

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    VICTRIX 24 TT 2 ErP - 3.0 - 20.5kW
    Предполагам този съвет се отнася за мен...Как виждаш/те изчислението което съм описал, спрямо оригиналните схеми(прикачените файлове)

    Благодаря/Поздрави: Алекс.

  2.  
     
  3. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1997

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Щом ще е кондензен котел, вероятно си обмислил изискванията към монтажа на комина и отвеждането на конденза ... и не на последно място - мястото за монтаж на котела.
    При твоите изчисления на минималната мощност не си предвидил наличието на отоплителната мощност на тръбите от котела до радиаторите.
    Правилно си се ориентирал към по-високи глидери, а ако има място дори слагай Н600.
    Аз бих увеличил броя на глидерите в спалните, а броя на глидерите в дневната - максимално, колкото ти позволява пространството в нишата, защото в момента са недостатъчни. Още повече, че в коридора нямаш радиатор ....
    Същото се отнася и за лирата - аз бих сложил лира Н1200.
    Задължително още сега слагай изолация на таваните и стаен терморегулатор.
    Успех.
    Belovski одобрява това.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,598
    #1998

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Няма особен смисъл от толкова изчисления при отоплението на газ. Това важи основно за климатиците.
    След като вече на пазара има котли с доста ниска минимална мощност, слагате колкото се може повече (по-големи) радиатори и всичко е наред. Няма никакъв проблем при преоразмеряване, просто системата ще работи с по-ниска температура на водата. Още повече, че за кондензен режим има ограничение в температурата на водата. Докато при недостатъчно като мощност радиатори ще имате проблем. Това от емпиричен опит и толкова постове на потребители и майстори във форума. Аз поне лично най-малко 10 пъти съм писал едни и същи постове:
    1. Котел с ниска минимална мощност. На максимална още никой не се е оплакал, че не му стигат. Говорим за преобладаващите жилища. Не за къща-палат 300-400м2.
    2. Максималният по брой и размер радиатори, които позволяват помещенията. Ако в някои помещения не стига мястото и е проблем мощността, може да се наложи слагането на конвектор.
    3. Стаен терморегулатор.
    4. Най-важно - изолация, изолация, изолация. Колегата с 20см. изолация ни "отряза главите" с ниски сметки, дори и с "лошия" стар котел, който има.
    И благородно завиждам, че сега може да си сложите котел с ниска минимална мощност. По мое време нямаше такива на пазара и сега не ми се дават отново пари за нов котел.
    Доста фирми предлагат модели котли, с които те работят (хипотетично имат печалба), а не че са подходящи за вас. Това важи най-вече, когато се предлагат огромните котли с висока минимална мощност.
    Този пост е редактиран от VanDan; 15-03-17 в 10:19.
    JordanS и Belovski харесват това.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    146
    #1999

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от Belovski Виж публикацията
    Здравейте, здравейте

    Надявам се не съм в разрез със страниците назад и не се припокривам с много мнения. Имам нужда от съвет за избор/калкулация на мощности/загуби и тн, за което съм предварително благодарен.


    Жилището е апартамент в новопостроена кооперация(София) - ЧЖП около 73кв м.Намира се на 5-ти последен етаж - западно изложение. Специфичното е, че таваните са 3,10м високи, с тенденция да бъдат свалени до около 2,70м-2,80м.Съседи ще има и от двете страни. Строителят е един от добрите в София и сградата е строена с добри материали. Прикачил съм схемите на самото разпределение. Самите схеми са правени от инженера на сградата, но смятам, че мощността на радиаторите е малка, и е удачно да сложим повече глидери на височина H500, а не както е сметнато на H350. Трябва ни двуконтурен кондензен котел - няма да слагаме бойлер.

    Идва основен въпрос: Какъв да бъде той....Човекът който ме консултира, отрича BOSCH като избор..по думите му: много дефектират, необходима честа профилактика за да изкарат гаранцията си. Овергаз ги предлагаха миналата година - в момента нямат нищо в сайта, и по негови думи са се отказали от тях. Това, което препоръча са: Victrix/Immergaz + Ariston. Тези дни разговаряхме, но най-вече клони към Ariston Class Premium Evo 24 FF- от години работи с тях и нямал проблеми, както с обслужване/гаранция/части и тн. Имам оферта за конкретен модел, но смятам, че е неподходящ спрямо голямата минимална мощност = 5,5KW. Изчислявайки (не твърдя, че е вярно) мощността на радиаторите/глидерите,(които имам от офертата) постигам следното уравнение: Модел Global MIX500 = при 50C единичната мощност = 123W. 33 глидера(хол, спалня, + детска) x 123 W = 4059 W. Добавяйки и лира с ориентировъчна мощност 500 W, достигаме до груба обща стойност = 4600 W. След като минималната мощност на котела = 5,5 KW , имайки по-ниска отоплителна мощност на радиаторите/апартамента, няма ли да се получи излишък от около 1000 W, карайки котела да НЕ работи в оптимален цикъл на работа и постоянно включване/изключване?

    Как стои въпроса с термоглави/безчижен седмичен програматор.?

    Ако нещо съм пропуснал или е много разбъркана информацията, моля да ме извините.

    Благодаря предварително за отделеното време.


    Здравей,май е време да смениш инсталатора.Аристона който ти предлага може и да е добър,ама да го слагаш в 300 квадрата къща.Ти дори и във високотемпературен режим едвам ще покриеш мин.мощност.Помисли за още 1 радиатор в хола поне 10 ребра или за тип 33,заложи и радиатор в коридора,може и по голям да е за да помага на стаите.И последно,помисли още веднъж за едноконтурен с бойлер(най доброто за такъв малък апартамент)

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017
    Мнения
    20
    #2000

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Не мога да разбера, защо големината на апартамента е определящ фактор, при избор на котел едноконтурен или двуконтурен?
    pepitoff одобрява това.

  7. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #2001

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    И аз не мога да разбера също. Би ли се наел някой разбиращ да обясни преимущества и недостатъци на едноконтурен и двуконтурен котел?!?!

    Sent from my D5803 using SetCombG Forums mobile app

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #2002

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от pepitoff Виж публикацията
    И аз не мога да разбера също. Би ли се наел някой разбиращ да обясни преимущества и недостатъци на едноконтурен и двуконтурен котел?!?!

    Sent from my D5803 using SetCombG Forums mobile app
    Двуконтурния котел не може да има ниска максимална мощност защото за да загрява вода проточно от 5* до 60* и 8-9л/мин примерно, е необходимо да бъде поне 20-24КВата. Това че е поне толкова мощен определя, че минималната му мощност е поне 3КВата.

    Докато едноконтурните могат да имат диапазони 1-14КВата примерно и бойлера е този който обира нуждата от големи количества топла вода на моммента.

    При отоплението, освен в крайните случаи на външна -20* и вътрешна 20* при които едно изолирано 100м2 жилище харчи под 13КВата (50Вт/м3), нуждата от мощност е далеч под максималната за котела.

    Реално колко едноконтурния ще пести като пари не мисля, че можем да кажем. Опита показва, че хората с по-малки котли са по-доволни от сметките си.
    Цифрите на книжките казват че новите БОШ-ове са по-ефективни при минимум отколкото при номинална мощност и може би са оптимизирани тъкмо за това, че максималните мощности се изпозлват много рядко при една сравнително интелигентна система.

    Предимство на двуконтурния е, че не се слага бойлер който в малък апартамент си заема едно солидно място особено когато се слага вертикален което е по-правилното.

    Моя опит с едноконтурните не е положителен защото проклетията изчакваше прекалено много да се охлади водата в бойлера за да я дозагрее и къпането имаше моменти когат тече хладка а ти се вътиш под душа чакайки котела да донагрее бойлера за та текне нормално топла вода.
    Е подобни проблеми предполагам се отстраняват с подходящ по размер бойлер и термосмесител за баня. Аз тогава бях под наем и си казах повече така не и сега имам двуконтурен.
    но доста хора тук са доволни от поведението на топлата вода при едноконтурни котли така че могат да дадат положителни отзиви препдолагам.

    При двуконтурния пък чакаш докато тръгне топла вода защото котела не тръгва веднага на максимална мощност.

    Друга особеност е, че при наличие на две бани мощността на двуконтурния котел не е достатъчна за да поеме капацитета на двете бани и тогава се препоръчва едноконтурен с бойлер. (това е условно, аз съм с две бани и при едновременно ползване просто намалява налягането/дебита зашото и двете бани са с термосмесители) така, че не е като да не става съвсем.

    и с две думи май излезе, че двуконтурния само пести място.
    Този пост е редактиран от orlincho; 15-03-17 в 14:33.
    tutalka и pepitoff харесват това.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,598
    #2003

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Големината на жилището няма общо конкретно с вида едноконтурен или двуконтурен. Единият грее топла вода проточно, а другия трябва да е с бойлер. Големината на жилището или по-скоро нужната радиаторна мощност е свързана с мощността на котела за отопление. Преди повечето котли бяха предимно двуконтурни с мощност 11-23КW. Сега има двуконтурни и с ниска минимална 3КW. Аз не харесвам в моя двуконтурен, че при всяко врътване на кран за топла вода в кухнята или банята, дори и за секунди котела се включва. Жената като прави нещо в кухнята много често се случва десетки пъти в рамките на минути. И котела само тръгни-спри и бум-дрън от постоянното пускане и спиране на крана. Топла вода при 23КW може само от един кран да се ползва. Ако някой се къпе, в кухнята няма възможност. Но бгв-то е твърде маловажна част за мен лично. Важно е да се отоплявате комфортно с колкото се може по-ниски сметки.
    Основна роля в това играе изолацията, достатъчно радиатори като нужна мощност, съобразен с тях котел, стаен терморегулатор. И цената на природния газ. Поддържаните температури също влияят на сметките. Всеки градус нагоре се отразява, особено при лоша изолация. Но ако ще моржувате по-добре на климатици. Поне като ще плащаме да седим на топло.
    Този пост е редактиран от VanDan; 15-03-17 в 14:52.
    JordanS одобрява това.

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #2004

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    А какво става с парното когато едноконтурния котел допогрява бойлера? Спира ли отоплението на жилището през това време?

    Sent from my D5803 using SetCombG Forums mobile app

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #2005

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от pepitoff Виж публикацията
    А какво става с парното когато едноконтурния котел допогрява бойлера? Спира ли отоплението на жилището през това време?

    Sent from my D5803 using SetCombG Forums mobile app
    Спира и при двата вида котли.
    Но едноконтруния би пуснал парно отново след като загрее бойлера докато двуконтурния няма да пусне парно докато жабата не излезе от банята.
    МИК66 и JordanS харесват това.

  13. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #2006

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Жената като прави нещо в кухнята много често се случва десетки пъти в рамките на минути. И котела само тръгни-спри и бум-дрън от постоянното пускане и спиране на крана. Топла вода при 23КW може само от един кран да се ползва. Ако някой се къпе, в кухнята няма възможност. .
    Ами сложи бойлер, има такива с мощна серпентина.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #2007

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от orlincho Виж публикацията
    Спира и при двата вида котли.
    Но едноконтруния би пуснал парно отново след като загрее бойлера докато двуконтурния няма да пусне парно докато жабата не излезе от банята.
    За колко време например едноконтурния стопля водата до 60 градуса в 80 л. бойлер , ако "жабата" го е източила до студено?!?! [emoji3]

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,598
    #2008

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от fbr Виж публикацията
    Ами сложи бойлер, има такива с мощна серпентина.
    Котелът вече направи доста годинки и ще го карам така докато издържи. После с нов котел ще го мисля.
    Хора не го мислете толкова това - едноконтурен или двуконтурен. Слагайте каквото ви е на душа. БГВ-то е странична част от задачата. С много малка тежест. Взимайте котел с поне 2-3KW минимум, слагайте повечко и по-големи радиатори, стайно термоуправление и това е. И отново да напомня - изолация, изолация, изолация. Колкото повече, толкова повече. Нищо друго няма да се отплати така, както изолацията.
    Този пост е редактиран от VanDan; 15-03-17 в 15:57.
    orlincho одобрява това.

  17. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #2009

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    БГВ-то е странична част от задачата. С много малка тежест..
    Говори за себе си. при мен от Годишен разход 1400-1600 половината или малко повече са за БГВ.
    И въпреки това сметката да мина на соларни панели нещо не ми излиза.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    146
    #2010

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    При мен едноконтурен котел Бош 3-15 дозагрява бойлер 300 литра за около 10 минути,понеже бойлера е с 2 серпентини котела е вързан на горната и топли реално около 2/3 от него което ще рече 200 литра.Котела включва когато температурата падне с 7 градуса под зададената.Няма как да източиш бойлер освен ако датчика който отчита не е прекалено горе или серпентината е прекалено малка.Но пък котела се включва само 1 или 2 пъти на ден да дозагрява водата,а не след всяко врътване на кранчето,което за лятото е много дразнещо(лично мнение).
    orlincho одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 21:09
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе