Kотела ми е Имергас Виктрикс Х12 /1,9-12квт/, едноконтурен, кондензен, купих го през 2012г.
Все си мисля, че колкото разход ще имаш за 1 стая, приблизително толкова ще е и ако се отоплява още 1 стая и малко повече за 2. Просто околните помещения ще се затоплят и ще се намалят и вътрешните термозагуби.
Тези от Вашето газово дружество ме разсреляха! Предполагам, че не е Овергаз, там поне малко държат на общата им култура и им правят обучения
Севлиевогаз е доставчика , ама и проектанта, който е габровец /тук ползват предимно неговите услуги/, та и той взе да ми обяснява, че избора на едноконтурен кондензен котел е голяма грешка. Не разбирам защо, но от 10г у майка ми сме с двуконтурен Имергаз и знам как работи и какви са неудобствата ,затова и се съгласих с вашите аргументи да вземем едноконтурния Бош въпреки по-скъпата инвестиция.
Вече го направих, търновска е фирмака,която ми направи вътрешната инсталация и ще ми монтира котела-много съм доволна от тях, много са внимателни, нищо не разкъртиха, всичко си смитат и почистват, абе с кеф им давам парите си, които така или иначе ще дам ама друго си е като има отношение към теб като клиент.
Здравейте Лазар,
Изпратих Ви лично съобщение. Ще бъда благодарен за проявеното разбиране и помощ.
Поздрави
Здравейте на всички!
Съжалявам, че лятото ме нямаше в темата, беше доста интензивно.
И аз, като колегата batspetar имам котел Бош конденз 7000 и съм изключително доволен от избора си, базиран 100% на мненията в този форум!
Безкрайни благодарности на колегите Lazar, legaltk, tony34y, orlincho, batspetar и всички други активни в темата.
Миналата зима изкарах със средна месечна сметка 200лв, а от както ползвам котела само за БГВ, сметката беше 8-10лв на месец!
Сега е края на октомври, преходен сезон, котела работи на отопление през целия месец (зададена Т 23гр. , икономична нощем 21.5, с FW200 съм), очаквам с нетърпение каква ще ми е сметката.
За тези, които се чудят за едноконтурни котли, защото разни 'спецове' им предлагат друго, ще ги посъветвам да не ги слушат!
Достатъчно е да се отдели нужното време и внимание, да се прочете темата, да се вземат предвид всички фактори формиращи топлозагубите, да се направят коректни сметки.
Повечето доставчици на котли работят само с конкретна марка, срещу комисион и теоритчните им познания или липсват, или се спестяват за сметка на търговското представителство на марката.
В друг пост беше написал, че декември и януари си бил с 200 лв. сметка, а февруари - 160 лв. През останалата част от отоплителния сезон сметките трябва да са били по-ниски от 200 лв., така че няма как средномесечният ти разход да е 200 лв.? Излиза, че 200 лв. е върховият ти разход.
Може да съм се объркал, ако съм писал по памет. Ето ги данните:
Октовмри 8.72 Септември 8.72 Август 6.11 Юли 10.72 Юни 12.5 Май 74.12 Април 249.65 Март 162.15 Февруари 262.91 Януари 144.94
Януарската фактура е от 5-ти декември до Коледа, а февруарската е за 40 дни период. Затова приемам средно 200лв , пиковата консумация е през м.Март, следва преходна сметка от 74лв и от там нататък е само БГВ.
Ако не броим преходната сметка, средно месечно имам 205лв, а ако я включа става 178лв.
Здрвейте,
искам да ви попитам друго. Понеже два от радиаторите в инсталацията са еднакви-в хола ,който е общо помещение с трапезарията и кухничката отделен с портал,който направихме на арка и в едната голяма спалня. Още не е доизградена инсталацията и предстои да купим радиатора за спалнята и се чудя дали да не вземем вентилаторен конвектор и да го сложим в хола, понеже там помещението заедно с трапезарията става 30 кв.м като обем не съм смятала колко е, но стените са 2,65м на таваните има каменна вата и гипсокартон, а радиатора от хола да отиде за спалнята. В трапезарията направихме водно подово и също има радиатор понеже тя е североизточна и има голяма северна стена, а нямаме изолация и искахме да се застраховаме,че ще е топло. Дограмата е дървен стъклопакет двуслоен без разни екстри по стъклата. Идеята ми е ,че конвектора ще затопля по-бързо понеже от хола пък пак с портална врата/как са строили навремето/ се влиза в другата спалня и често и тя е отворена и помещението става още.по-голямо. В тази спалня сложихме автоматична клапа на стената против влага с идеята,че като отворим вратата ширма в кухнята ,който се пада по диагонал ще играе ролята на изходяща клапа-това да не слагаме такава и на комина . Понеже клапата също ще пропуска студен външен въздух ми се струва,че конвектора по-бързо ще компенсира изстудяването. От фирмата,която ми прави инсталацията ме разубеждават за конвектора, че нямало смисъл, що да давам повече пари като и радиатора си топли добре , че конвектора вдигал прах постоянно и бил шумен. Вие какво ще ме посъветвате?
Аз не съм фен на конвекторите и на мен ми духат и бръмчат.Ако можеш драсни една схема на апартамента,може и на ръка, с размерите и радиаторите.Не знам какво те притеснява,че е 30 квадрата,управлението само си избира с каква температура вода да подава,за да го сгрее максимално бързо и после само да поддържа.Освен това имаш и изолация.При мен 34 квадрата хол с бокс разликата от 2.5 градуса я наваксва за 15 мин.Ти си направи сметка трябва ли ти по бързо загряване .По добре тип 33 радиатори отколкото,вентилаторен конвектор (лично мнение).