Чудех се да се похваля ли, да се оплаквам ли? Ще споделя След четири месечно лутане за изграждане на газо и топлоинсталация, закупуване на котел и връзване към газоразпределителната мрежа, вече съм член на газифициралите се българи. Взех котел Viessmann 100 W 26 kw с външен датчик за температура и стаен термостат с опън терм протокол. Този котел сам си модулира по връщащата вода. Ако има външен датчик се съобразява и с него, но когато има стаен термостат той поема изцяло командването.
Сега за проблемите. Въпреки че сложих повече и по-големи глидери аз не мога да достигна засега по-голяма мощност от минималната за котела. Термостата така модулира, че котела работи максимум на режим 50/30. Случва се дори да работи и изходящята температура да е 38°С. При такъв режим делта t за радиаторите става 20 или дори 10°. Мощноста на глидерите пада до 45 и под 45 w и дори при 100 глидера не може да достигне 4.7 Kw, колкото е мин. на котела. Единствения начин е да го огранича да не работи почти постоянно е чрез седмичното разсписание, като му задам да ми поддържа примерно между 14 и 16 часа температура 15°. Тогава не се включва. Другия вариант, не съм го пробвал, е да махна опън терма и да го ставя да работи по външен датчик, който в момента играе роля на доста скъп термометър ще се радвам по-опитните от форума да изкоментират ситуацията или да дадат някакво друго решение.