Страница 12 от 90 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 1350
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2017
    Мнения
    35
    #166

    Отговор: Избор газов котел

    Днес закупих едно термоуправление CM737 жичен с OpenTherm поддръжка с надпис Viessmann брандиран от Honeywell. Много исках да взема безжично, но ми казаха, че има проблеми с OpenTherm протокола при комуникация. Това потвърди отговора на мое питане в Viessmann България, че за да модулира трябва да е жичен. Единствено този модел няма проблеми с комуникацията с котела. Престой ми монтаж проблема е кабела защото не знам до колко метра е възможно да се монтира.В книжките не е уточнено до колко метра може да се монтира.Ще се търси в Интернет. Кабела дали да е многожилен или едножилен? Трябва да е от 1 до 2.5 mm2. Многожилен кабел 1 mm2 мисля, че достатъчен.
    Този пост е редактиран от ivan72; 13-11-17 в 19:18.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,868
    #167

    Отговор: Избор газов котел

    А тези които ти взеха парите(ти го продадоха) какво мислят.....

  4. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2017
    Мнения
    35
    #168

    Отговор: Избор газов котел

    Модулира си идеално!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2017
    Мнения
    35
    #169

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте,
    Нормално ли е когато термоуправлението е програмирано да достигне стайна температура от 19 до 21 градуса с разлика от 2 градуса котела да достигне до 78 градуса температура на водата при ограничено на 60 градуса на котела. В момента поддържа 21 градуса като топлината на водата е 44 -43 градуса.Горелката е 20%. Ако вдигна на 22 градуса стайна може би ще вдигне температурата на водата между 50 - 55 градуса Може би термоуправлението трябва да се програмира с малки разлики до един градус: Примерно - от 22:30 часа на 19.5 градуса през нощта сутрин в 7:00 да отиде на 20 градуса и.т.н.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #170

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от ror Виж публикацията

    "Колега", не че те следя, ама не се сдържах. Нали трябваше да се пише смислено и логично. Между двете ти изречения, има противоречие, и във второто също.
    Ще направиш услуга на четящите форума, ако не даваш мнения, че объркваш хората, които и без това са си объркани. Да не цитирам депутата Иво Христов
    Колега, аз не давам мнение на специалист (лекар съм), а само описвам като прост потребител ползващ 9г газов котел Имергаз Еолостар (преди това още толкова котел Дакон на твърдо гориво) с факти как работи моя котел с моето фирмено стайно управление CRD, когато то е настроено на включена модулация или на изключена. Не вкарвам никакви разсъждения - било то смислени и логически или не, а просто описвам конкретната работа. Може при някой от постовете да съм объркал словоред, защото понякога пиша от телефон и е неудобно. За това ще повторя може би за 4-5 път. Когато е изключена модулацията на фирменото ми управление СRD, котелът се включва и работи на максимална мощност (на моя котел му дават най-високо КПД при близка до максималната мощност) държи зададената в настройките максимална температура на водата - при мен съм задал 65гр. След известно време самият котел модулира и намалява леко мощността си, но пак държи максималната температура на водата 65гр. Сравнително бързо заради доста загретите радиатори се достига зададената стайна температура и котелът спира. Тъй като радиаторите са доста загрели и системата е сравнително инертна, стайната температура доста често надминава зададената след известно време. Така се увеличава интервалът до следващо включване на котела, защото повишената стайна температура по-бавно пада под зададената.
    При включена модулация на CRD-то, котелът (моят конкретно) започва работа и най-често работи (при мен) с температура на водата около 50-55гр. и най-често около минималната мощност, защото е с висока такава. Спира малко преди да достигне зададената стайна температура и я поддържа доста точно и тя рядко надминава зададената. За това в сравнение с другия режим по-бързо стайната пада под зададената и котелът сравнително бързо отново включва.
    Обобщено при модулиращ режим се държи много точно зададената стайна температура, котелът работи общо повече време на ниска мощност и с по-ниска температура на водата. При изключена модулация на управлението, котелът работи сумарно по-малко време с много по-висока мощност и с максимално разрешената в настройките температура на водата. Често се задминава зададената стайна температура.
    Това е. Нямам претенции, не съм специалист. Не се натискам и без това да давам съвети по форуми. Но конкретно за Вас ще си позволя един малък съвет - не си позволявайте да квалифицирате хора, които не познавате по отношение интелигентност. Никак не е коректно да се самоизтъква човек, но при явни нападки не мога да се сдържа. Да ме наречете "невъзпитан простак" (бях на ръба да ви нагрубя просташки) не се вълнувам, но на "интелигентност" съм много докачлив и скачам "на бой" (виртуален разбира се). Все нещо имам останало в поостарялата си глава, за да мога да завърша Математическа гимназия с 6.00, Медицина с 5.82, специализация и 3-4 спечелени конкурса за началник отделение, имах предложение и за дисертация по едно време... Но е факт, че не съм топлоинжинер.
    Все пак ще послушам дадения от Вас съвет и спирам да подвеждам хората във форума. Нека специалисти и "логици" като Вас помагат. Така е редно. Вместо да си почина, че ме чакат 4 нощи разположение дежурен на работа аз се обяснявам с "умници" по форуми.
    Този пост е редактиран от VanDan; 27-11-17 в 22:03.
    JKanchev, JordanS и pap1918 харесват това.

  7. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #171

    Отговор: Избор газов котел

    По принцип мнението на потребителите е не по-малко важно за мен (а предполагам и за болшинството други потребители на този форум) от това на професионалистите. В тази връзка колегата VanDan е един от малкото опитни потребители, които дават мнения по редица казуси. За мен тези мнения са били изключително полезни и не съм имал проблеми да разбера какво има предвид. Мисля, че не съм единствения на това мнение тук.
    tony34al, pepitoff и pap1918 харесват това.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #172

    Отговор: Избор газов котел

    Аз се извинявам за словоизлиянията, но понякога съм такъв и съжалявам за което. В момента съм и допълнително стресиран, защото баща ми е много болен и не се сдържах. Няма полза за дискусията от пререкания и личностни нападки.
    Вижте, повечето специалисти (те не са и много останали такива) не искат да пишат вече тук. И оставаме ние потребителите да споделяме помежду си. Един разбира повече, друг по-малко, нормално е. Лека вечер на всички.
    pepitoff одобрява това.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #173

    Отговор: Избор газов котел

    А м/у двата режима на работа on/off и модулиране разликата в разхода на газ за денонощие каква е? (ако имаш наблюдения)

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #174

    Отговор: Избор газов котел

    Аз смених преди време режимите за проба и уж да засичам, но така си и остана. В момента карам с изключена модулация от управлението, защото жената и баща ми в пристройката се радват на надминаването на стайната температура от доста загретите радиатори и при изключен котел. Иначе един човек във форума беше правил точни засечки преди време и беше писал из темите. По спомен, според него на изключена модулация от управлението била малко по-малка консумацията. И аз имах малко по-ниски сметки за сезона, но не твърдя с точност нищо. Имах едно предположение, че на висока мощност моят котел има по-високо КПД. Но той е стар, конвенционален и не се влияе от по-високата температура на водата. При модерните кондензни котли, сигурно е друго положението. Имат максимално КПД в друг диапазон на мощността, имат ниска минимална мощност, за кондензен режим се изисква по-ниска температура на водата. Личното ми мнение на лаик е, че разходът се влияе не толкова от режимите на работа, а повече от правилно сметната и добре изградена система - котел, управление, тръби и радиатори. И най-вече от ниски топлозагуби - изолация. И цената на природния газ разбира се.
    JKanchev и pepitoff харесват това.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    87
    #175

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте, форума е интересен и полезен. Такъв го правят разнообразните въпроси и мнения на специалисти и ползватели. Преди една година и аз станах член на клуба на отопляващите се с газ. За избора на отоплителна инсталация и котел, както и да се реша да го направя съм се повлиял от мненията във форума. Взел съм правилни решения, в къщи е комфортно на приемлива цена и затова благодаря на пишещите. Който иска да разбере, да чете преди всичко и да пита ако има частен случай не разглеждан досега. Има хора, на чието търпение се възхищавам​, които обясняват, понякога многократно важните неща които трябва да се знаят за да получим отопление при оптимални условия.
    JordanS одобрява това.

  13. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #176

    Отговор: Избор газов котел

    При кондензните котли колкото е по-ниска мощността и температурата -толкова по-ефективен е котела. Аз бях питал дали ефективността се увеличава скокообразно при влизане в кондензен режим. Оказа се, че не е така. Поради тази причина дали водата ще е на 55 или 50 градуса - разликата в ефективността е около 1-1.5 процента. Между 30 и 55 обаче беше някъде 6-7%. Във връзка с това се предполага, че модулирането е по-ефективно от on/off, но съм срещал и чувал различни мнения. Май си зависи основно от загуби, инсталация и подходящо избран котел. Просто ако имаш 10 кВт загуби - няма как котелът да гори малко.
    VanDan и pepitoff харесват това.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #177

    Отговор: Избор газов котел

    55*С на подаваща или на връщаща вода? Има ли конкретен отговор на този въпрос?

  16. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #178

    Отговор: Избор газов котел

    На връщаща. Това е условна граница мисля. На практика между 65 и 55 пак има разлика и тя е пак в полза на 55. Просто наклонът на кривата се променя под 55 и става по-стръмна (за ефективността иде реч).
    pepitoff одобрява това.

  17. Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Живее в
    Враца
    Мнения
    379
    #179

    Отговор: Избор газов котел

    Границата не е условна. 55*С е точката на кондензиране на парата в изгорелите газове...

  18. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    892
    #180

    Отговор: Избор газов котел

    Имам предвид за ефективността, че е условна граница (няма някакъв чудовищен скок в ефективността). Напиши в гугъл condensing boiler efficiency и селектирай графичната информация и ще видиш много подобни графики. Повечето са във Фаренхайт ама шанс.
    pepitoff одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 90 ПърваПърва ... 210111213142262 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе