Месечните сметки нямат връзка с комфорта на топла вода, т.е. с двуконтурен няма да имаш по-ниски месечни сметки.
Теорията ти малко куца при инцидентно ползване на БГВ.
Лазар Ганев е прав за едноконтурния котел.Направих грешка,че не сложих и на двата апартамента едноконтурни.Лазаре като затворих ,АО'на двуконтурния работата се оправи,но бая си поиграх и със секретните кранове.
Здравейте,
Темата е доста голяма и има много компетентни менения, затова се надявам да получа и аз отговор на въпросите си!
От три години се отопляваме на газ - апартамент 110м2, котелът е двуконтурен Имергаз, кондензен. Много сме доволни и от сметките и от това, че котелът е доста тих.
Сега ще се местим в друг апартамент, малко по-голям, защото от около година семейството се увеличи с още един член.
Инсталация за отопление ще се прави тепърва, така че се налага да решавам няколко въпроса
1. Какъв тип да бъде котелът? Колебанието е между обикновен двуконтурен и такъв с вграден бойлер. Има ли реални предимства наличието на вграден бойлер? Колко голям да бъде бойлертъ? Как се поддържа температурата на водата в този вграден бойлер, а именно, пали ли котелът периодично за да го топли? Ако да - това не качва ли разхода на газ? Едва ли ще се случва често да се къпят двама души едновременно в две бани.
2. Каква марка да е котелът. Както казах, доволни сме от нашия Имергаз, но ни препоръчват Висман и също Бош. При положение, че това ще бъде инвестиция за много години напред искаме най-добрата марка в дългосрочен план.
3. Какви са плюсовете и минусите на монтаж на котела на затворена тераса? Терасата ще се затвори с ПВЦ дограма. Това е най-близката точка до сградната инсталация, съответно най-малко медни тръби минаващи през апартамента, но също така най-отдалечен от баните. Сегашният ни котел е в хола и коминът излиза на терасата, която е отворена. Новият, обаче, ако трябва да се вкара в стая ще трябва да е в спалнята.
Аз имам стар двуконтурен конвенционален котел от Имергаз без никакви проблеми вече 10-та година и като реша да го сменя с нов почти сигурно пак от моделите на Имергаз ще взема. Ако ще е едноконтурен, мисля че е по-добре с допълнителен отделен голям бойлер със серпентина, който се купува и монтира отделно. Той може да е монтиран и на съвсем различно място от котела. Тези с вградените бойлери май са по-малки бойлерите и са на едно място - във вашия случай далеч от баните. Разходът на газ за БГВ не мисля, че се влияе особено от едно- или двуконтурен.
Отговори от неспециалист:
1,Ако разстоянието от двуконтурен котел до баните е голямо, ще има известен дискомфорт и преразход на газ и вода. Ще се чака повече да дойде топлата вода. В такъв случай вграденият бойлер нищо няма да промени. За това бих се замислил за бойлер в близост до баните. Иначе съм фен на двуконтурните или по-скоро не съм фен на бойлерите.
2. Не мисля, че има значение марката стига да не е нещо твърде екзотично. Италианците могат да правят добри котли на добри цени. За БОШ и Висман е ясно. По-скоро е важна поддръжката. Кога ще се развалят е май на късмет.
3. Газовите котли не са напълно безшумни и ще трябва да бъде добре допълнително шумоизолиран ако е в спалня. За терасата - не знам.
Здравей Лазаре,
Би ли бил така добър да обясниш, ако ще се ползват две бани едновременно веднъж дневно за 15-20 минути, а през останалото време по изключение ще се налага използването им едновременно, кой вариант би бил по-икономичен и защо?
1. Едноконтурен + бойлер 150-200 литра - в този случай няма ли излишно да се топли цял ден и цяла нощ водата?
2. Двуконтурен с водосъдържател 46 литра или повече, ако има такъв. Видях, че Vissmann 111 имат 46 л водосъдържател, но вероятно има котли и с повече.
Благодаря!
Този пост е редактиран от fvazharov; 01-03-19 в 16:16.
Това с вградения бойлер 46л и двете бани наведнъж не става - пробвано с друг италиански котел с 50л.
бойлер и 29kW на БГВ.
И ограничители на дебита бях наслагал, и с една кофа и хронометър мерих ограничителите колко пускат - сметките верни ама не става и не става.Освен ако не се къпете по 5мин (ама наистина 5).
п.с.Бойлера може да го изключвате нощем да не подгрява.
п.с2 иначе можеше единия като излезе, следващия да влезе веднага без проблем
За мен този малкия бойлер е за да няма постоянно цък-цък при пускане на топла вода както е при двуконтурните и да може някой да си измие ръцете/чиниите докато си ползваш банята и не се усеща нищо.
Този пост е редактиран от ccankov73; 01-03-19 в 17:48.
Благодаря за отговора!
От Висман България твърдят, че 46 литра водосъдържател се равнявал на 150 л бойлер.
- - - - - - - - - -
Добре, предполагам зимата варианта с едноконтурен котел + бойлер ще е удачен вариант. А ми лятото?
Няма ли да е по-икономично, ако едноконтурния котел го използвам само за отопление, а за БГВ да се ползва газов или електрически бойлер?
От Разград България ти твърдят, че не е така...
6 години викахме по етажите “ излязох - следващия да влиза”
Е, така наистина не свършва, ама...
Ако искаш пробвай, после пиши отзиви.
Преди това имахме със 100л вграден, е тогава ставаше с двете бани.
Лятото го превключваш на “летен режим” и топли само бойлера.
Ок, щом си пробвал и двата начина, каква е разликата в сметките за БГВ при двуконтурен и едноконтурен котел+серпентинен бойлер?
- - - - - - - - - -
Ако искам да ползва две бани едновременно все някакъв бойлер трябва да взема. Въпросът е, кой бойлер е по-ефективен, серпентинен бойлер или друг вид бойлер.
На серпентинния бойлер няма ли да му трябва първо, повече време за да подгрее водата и второ няма ли да изразходва повече енергия сравнение с един бойлер на ток или газ?
Би ли обяснил защо лятото е по-удачно?
Този пост е редактиран от fvazharov; 01-03-19 в 21:25.
Естествено, че бойлер със серпентина. Котела ще го подгрява. Може да го комбинираш със солар.
А защо лятото ли? Ми много просто - лятото котела включва само да подгрява бойлера. Зимата докато извършва това, спира да работи за отопление. Разликата с двуконтурния е, че последния спира отоплението при всяко пускане на чешма или душ някъде из къщата.