Искам да попитам дали някой си е купувал котел от Турция и евентуално какви документи трябва да има той?
Изпратено от моят Lenovo A7010a48 с помощта на Tapatalk
Искам да попитам дали някой си е купувал котел от Турция и евентуално какви документи трябва да има той?
Изпратено от моят Lenovo A7010a48 с помощта на Tapatalk
По-добре не се занимавай с глупости, а спести от нещо друго. Много по-важно е да си подбрал правилния котел, да имаш читава инсталация и гаранционна поддръжка в твоя край. Котела не е устройство дето включваш в контакта и не пипаш повече.
В тази тема има много спам, но ако имаш търпение ще разбереш защо котелна не е препоръчително да се купува от чужбина.
[QUOTE=dandiii;911368]Искам да попитам дали някой си е купувал котел от Турция и евентуално какви документи трябва да има той?
Избираш си точният котел ,който ти трябва и ако имаш познат в Турция го вземаш,пишеш на фактурата до 300евро май беше и си го вземаш.С 1000 и нагоре лв. са по евтини в сравнение с България.
Здравейте,
Имам нужда от съвет тъй като обмислям вариант за подмяна на текущия си газов двуконтурен котел модел Baxi Main 24 Fi (мисля че е конвенционален тъй като е стар модел). Изчетох доста теми по различни форуми, но за първи път се сблъсквам с такава система за отопление и не съм сигурен кое е най-доброто решение.
Накратко от скоро съм собственик на 3-стаен апартаменти (заварено положение) и ми струва, че сметките ми са доста високи (около 8-10 м3 на ден). Виках техници за ремонт на дребни течове и те споделиха, че минималната мощност на котела е прекалено висока за моята инсталация (около 9 квтч. мин 24 квтч. макс) и дори всички отоплитени уреди да работят пак не я стигат и няма друг избор освен да закупя по-нов модел с модулация и по ниска номинална мощност.
Апартамент е западно изложение със следната квадратура на отопляемите площи:
Хол с кухня - 25 кв. - отоплява се с воден конвектор Клима2000 - модел 045
Спалня - 11 кв.10 алуминиеви глидера H500
Детска - 11 кв. 10 алуминиеви глидера H500
Баня - 3 кв. Лира 600 вата
Котелът е настроен на 70 градуса за отопление и 50 градуса на БГВ.
В хола имам инсталиран он/ офф термостат със седмичен програматор. Подържам 21-22 градуса през деня и 19 вечерта.
Въпросите ми са няколко:
1) Какво става ако с тази инсталация закупя нов кондензен котел с ниска минимална мощност (да речем 3 квтч мин. - 24 квтч. макс) - ще работи ли по икономично или няма да ми достига топлинната мощност заради по-ниската температура на водата. Кондензните котли могат ли да работят в конвенционален режим в случай, че не ми достига топлинната мощност или ще е по-добре да сложа повече глидери (аз така или иначе смятах да сложа още 5 в детската че ми се струва че не е много топло - вероятно имам по-големи загуби или конвектора в хола стопля много бързо и изключва от термостата).
2) По-добра идея ли ще е да извикам сервиз за да прегледат текущия котел, тъй като се съмнявам някой да е правил каквато и да е техническа подръжка последните 4-5 години и е възможно машината да не работи много ефективно?
3) Заслужава ли си да намаля градусите на водата в по-топлите дни дни или при мен няма значение тъй като котела се контролира от стайния термостат?
4) Можете ли да препоръчате двуконтурен модел котел съгласно топлинните нужди - парите като цяло не са проблем стига инвестицията да си заслужава и да е по-икономично - в банята няма много място за бойлер, така че задължително трябва да е двуконтурен. Чувал съм че Бош, Висман и Вайлант са добри като марки, както и Имергаз.
5) По-добра инвестиция ли ще е да заменя газовия котел с термопомпа - в такъв случай каква отоплителна мощност ще ми е нужна?
Апартаментът се намира във Варна, където по-принцип не падат сериозни студове зимата, но сме със малко дете и трябва да е топъл апартамента почти 24/7.
Благодаря предварително за отделеното време и помощта.
Почвам по ред:
1. Кондензният котел може да работи във високотемпературна инсталация и ще работи малко по-икономично, но е добре да се добавят глидери. Ако се удвоят ще е перфектно.
2. Ако смяташ да караш още с тоя котел, задължително извикай фирма за профилактика,
3. Ако намалиш градусите ще изключва още по-често
4. ...
5. Не мисля, особено с тази инсталация
8м3 на ден в студено време е съвсем приличен разход с този котел. С нов модерен кондензен котел най-вероятно ще падне, но не очаквай в пъти. Ако можеш да си го позволиш, няма какво да се чудиш. Както Лазар е написал, далеко си от условията за термопомпа.
Този пост е редактиран от VanDan; 01-02-19 в 05:21.
Разбирам.. в такъв случай може би ще е по-добре да повикам специалист да му направи една профилактика и да видим дали има още животец в него (до колкото знам се е полвал близо 10 години) и евентуално тогава да решим дали да се подменя. Благодаря Ви за отделеното време.
Здравей, той специалиста ти е комшия и ти е писал преди два поста. Пиши му на лични и се уговорете.
Здравейте,
Страхотен форум!
Прочетох някой от темите и имам нужда от съвет за газов котел за тристаен апартамент ново строителство с площ 93 м2 и светла площ около 80 м2. Апартаментът има 2 бани и отделен килер, където смятам да сложа котлето за да не пречи при работа. Bosch Condens 2500W 3,0-24.1 kW добър вариант ли е предвид обема на жилището и минимизиране на сметките през зимата? Също прочетох препоръки за едноконтурен газов котел. В такъв случай как решавате въпроса с топлата вода? Примерно Bosch Тronic 1500T CB със серпентина може ли да се захранва с газ?
Този пост е редактиран от minergie; 06-02-19 в 11:33.
Може да, с подобен бойлер се решава проблема, котелът го подгрява. От килера как ще излиза комина на котела?
По принцип газ е предвидено да има в кухнята, където трябва да е и комина. Това си е на 5-6 метра от килера, през коридор. Понеже жилището е в процес на строителство идеята ми беше да направя корекции преди довършителните работи.
Иначе този модел на Bosch Condens оптимален ли е като цена за подобна площ? Четох доста мнения, където хората се опалват от високите сметки. Знам, че това зависи от много фактори, като изолация, дограма, таван, но за ново жилище да кажем, че това ще е на добро ниво.
Димоотвода на газовия котел не се вкарва в комина на сградата. Най-добре си извикай фирма-изпълнител, за да направите предварителни разчети
Здравейте, може ли *АО* на газовият котел да бъде постоянно отворен.Забравих да спомена котела е BOSH Condens 2500 24 киловата двуконтурен. А и още нещо на кои цифри арабските или римските трябва да е помпата.
Може да е постоянно отворен разбира се, затова е автоматичен. За помпата - зависи какво се търси. Принципно не ти е работа да отваряш котела
Здравейте, г-н Ганев котелът разбира се няма да го отварям,но постоянно отнякъде засмуква въздух.И почва едно клокочене по радиаторите.
Поправете ме ако греша във обезвъздушаването. 1.Студена система,радиатори навързани един след друг. 2.Помпата от инсталатора е оставена на 3-та скорост. 3.Ръчни обезвъздушители,потича плътна струя вода,затварям и след това допълвам.4.Къде греша Преди това бях със отворена система такова чудо не е било
Този пост е редактиран от Георги76; 11-02-19 в 20:19.