Вече котлите на Бг пазара са кондензни
Аз в момента за 12 часа нямам и 5 литра, може би защото е още топло времето ...
24 часа ако не се прибираш да, но иначе какъв е проблема. Аз съм така докато не измисля друго .
П.С. По повод на публикувания проблем по горе относно налягането в ОИ - смених автоматичните обезвъздушители с ръчни и всичко заспа. Който ще прави тепърва инсталация според мен ръчните са по удачни, малко по неугледни са и тр да ги развиваш ръчно но вършат работа.
Здравейте!
В крайна сметка качих един VIESSMANN Vitodens 100-W двуконтурен 26 kW апартамента е с чиста площ около 85 m2 имам общо 83 глидера 50 бр. са H600 и 33 бр. H500 и алуминиева лира в банята 712 W. Разпределени са хол: 65 m3 - 15 глидера H600 и 15 глидера H500, Кухня + Бокс: 47 m3 - 20 глидера H600, Две спални по 40 m3 - общо 80 m3 едната е с 18 глидера H500, а другата е с 15 глидера H600. Радиаторите са алуминиеви HELYOS. Коридора и толетна, килер не съм ги смятал в банята е лира 712 W. Към системата има и камина с водна риза премахнат е отвореният разширителен съд само има един ръчен обезвъздушител и има клапан да не връща водата тя ще ползва разширителният съд на котлето . Не знам дали котлето ще може да работи в кондензен режим при това оразмеряване на радиаторите. По сметки трябва да се добавят още около 2 KW гридери при изчисляване по 70 W на кубик. Моля за Вашето мнение.
За да работи в кондензен режим, Т на подаващата вода трябва да е под 60*С, да речем 55/45/20 т.е. 55 подаваща, 45 връщаща и 20 стайна или дТ30. При тази дТ глидерите ти отдават окол 6 кВт. Мин. мощност на Витоденса е 4,7 кВт при 50/30/20. Би трябвало да работи, но си на границата. Така, че увеличи радиаторите. Но не си посочил най-важното: изложение, етаж, изолации, дограми, бр. външни стени и т.н. При 6 кВт и 192 м3, сметките излизат около 32 W/м3.
Защо ли съм останал с впечатлението, че условието е за температурата на връщащата вода, а не на продаващата.
Здравейте!
Апартамента е изток-запад с дървена двойна дограма и не е саниран.И от изток и от запад не граничи с друг апартамент само от север. На втори етаж е, но под мен не се отоплява.
Този пост е редактиран от zh; 15-10-17 в 20:46.
5 градуса вход/изход? Чувал съм пък и беше коментирано из форума мисля, че е 15-20. Така или иначе колкото е по-ниска температурата на връщащата вода, толкова по-висока е ефективността.
Забравих да добавя, че системата е с колектор на три кръга, като само един радиатор е вързан преди него. Двата кръга са с по един радиатор третият е вързана лирата и два радиатора по 15 глидера съответно и тръбата за тях е по-голямо Ф.
- - - - - - - - - -
Имали смисъл от термоглави на радиаторите? Или само с термоуправление. Гледам тези от VIESSMANN смениха в ценовата листа за 2017 година всички термоуправления за този котел са HONEYWELL с Open Term протокол за комуникация, а бяха на VIESSMANN. Безжичното е само едно. Не знам дали има други алтернативни марки с Open Term ?
Този пост е редактиран от ivan72; 16-10-17 в 22:15.
Здравейте,
Получих 4 оферти от фирми за изграждане на газова отоплителна система с четири вида котли.Vitodens 100, Victrix 24,Bosch 2500 24, а най-детайлната оферта е с газово котле Unical 24 Kon. Не намерих много за този производител и се надявам тук по-знаещите да споделят.
Дай спецификацията на Unical, която са ти дали. Намирам различни вариации след Kon. Ето примерно един:
Modello: KON C 24
Portata termica minima/massima: 3,0 ÷ 23,4 kW
Potenza utile in condensazione (min-nominale): 3,2 ÷ 23,6 kW
На хартия изглежда добре. Италианците имат традиции при производството на газови уреди и в частност котли.