Първоначално публикувано от
Lazar Ами явно не си избрал правилното място да се образоваш. Четеш някакви английски сайтове, където сравняват някакви котли, които аз не познавам, на нашия пазар нямат аналози нито по външен вид, нито по характеристики, но както и да е, аз ще говоря за моделите у нас.
- Първо - степента на модулация изобщо не е някакво кой знае какво предимство - дали ще е 8 или 10 не е толкова определящо за избора. При Бош например С2300 модулира от 3 до 30кВт, т.е. 1:10, но доскоро беше най-евтиния клас. По-високия клас С7000 е с мин. мощност 3,4кВт и максимална 28кВт, т.е. с модулация 1:8, но това не значи че не си струва парите, а напротив. Витоденс 100 19кВт е с мин мощност 3,2кВт, което означава модулация 1:6, но като го купуваш ти казват, че е с модулация 1:10, нали
? Толкова ще е само ако си купиш 32кВт котел!
-Второ - за топлообменниците - Бош също пуснаха бюджетен модел Condens 1200 (не че го препоръчвам), който е с неръждаем топлообменник и цена под 2000лв. Да, това е евтина технология, затова се ползва масово - представлява една сплескана тръба, увита като пружина - много евтино и технологично производство (затова италианските котли са евтини) с хиляди недостатъци, ама к'во ти пука. Сигурен съм, че не си виждал нито единия, нито другия топлообменник, ама раздуваш опорки от нета. Нямаш понятие как се чисти едното и как другото, колко сложна отливка е алумиево-силициевият топлообменник и колко просто се произвежда неръждаемият. Повечето холандски котли са с подобни алум,-силициеви ляти топлообменници, включително и бившия кондензен Теси, на който и лепенките с логото се лепяха в Холандия. Тъй че както виждаш - досега нищо от туй, което си казал не е вярно, продължавай да четеш, а не само да пращаш линкове, които даже не си чел