Страница 88 от 90 ПърваПърва ... 38788687888990 ПоследноПоследно
Резултати от 1,306 до 1,320 от общо 1350
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    91
    #1306
    Цитат Първоначално публикувано от podredko Виж публикацията
    WiFi модул + EasyControl (СТ200) по принцип се продават отделно, но видях в един онлайн магазин и като пакетна цена котел + WiFi модул + EasyControl. Ще ти трябват и термоглави, ако ще обособяваш зони.
    Аз лично не се възползвах (засега), защото допълнителната инвестиция надхвърля 30 % от цената на котела. Регулирам си го от котела централно за всички помещения, но в малко по-малък апартамент. Не е задължително да ги купуваш сега, може да пробваш само с котел за начало и ако не си доволен от разхода да добавиш и стайния програматор (който м/у другото може да се свърже и с кабел към котела и да избегнеш покупката на WiFi модул) с или без термоглави.


    Изпратено от моят Pixel 5 с помощта на Tapatalk
    Да те попитам колко голям апартамент отопляваш и какви ти бяха срено месечните сметките за последния отоплителен сезон?

    Отделно искам да попитам участниците във форума, дали някой е имал опит с едноконтурен котел и двуконтурен котел, който да е ползвал за едно и също помещение (апартамент или къща)? Имали голяма разлика в разхода на газ? Пред дилема съм дали да си купя едноконтурен или двуконтурен котел. Имам възможност и за двата вида котли, но при едноконтурния доста компромиси трябва да направя и незнам дали си струва?

    Предварително благодаря!
    Този пост е редактиран от vo_yulmi; 09-08-23 в 12:24.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,828
    #1307

    Отговор: Избор газов котел

    Какви са компромисите с едноконтурния освен мястото?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    91
    #1308

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    Какви са компромисите с едноконтурния освен мястото?
    За да мога да сложа бойлер и котел, трябва да махна сушилната от там, която ще ми пречи и да я тикна вътре в една от стаите. А сушилнята не е от безшумните! Трябва да сменя сегашния бойлер 80 л., който е все още в гаранция и да сложа друг със серпентина. Този бойлер, който ще замени сегашния няма да е обемен тъй като нямам достатъчно място. Новия бойлер пак ще е 80л., но ще се помъча да сложа 100 литров. Вместо да ги дам тези пари за нов бойлер мога да си ги спестя и да си купя стаен термостат!
    Та заслужава ли си толкова гимнастики?

  5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,828
    #1309

    Отговор: Избор газов котел

    Общо взето си на моето положение. И на мен не ми се слага голям бойлер да зпълни половината от секцията гардероб
    По-скоро прецени как ще се ползва - имаш ли две бани, които се ползват заедно, например.
    При мен с двуконтурен нямам проблем да се къпя и жената да мие чинии в кухнята, но ако сте по-голямо домакинство, може едноконтурния с бойлер да е плюс.
    За разхода има кой да ти отговори тук, но не мисля, че ще е драстична разликата.

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    527
    #1310

    Отговор: Избор газов котел

    Без да съм спец, но за такава малка консумация като 80л по-добре си вземи котел с вътрешен съд за бойлер. Боцни и една миялна

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    91
    #1311
    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    Общо взето си на моето положение. И на мен не ми се слага голям бойлер да зпълни половината от секцията гардероб
    По-скоро прецени как ще се ползва - имаш ли две бани, които се ползват заедно, например.
    При мен с двуконтурен нямам проблем да се къпя и жената да мие чинии в кухнята, но ако сте по-голямо домакинство, може едноконтурния с бойлер да е плюс.
    За разхода има кой да ти отговори тук, но не мисля, че ще е драстична разликата.
    С една баня съм и мисля, че няма да е проблем и двуконтурния котел. Въпроса ми беше дали е голяма разликата на консумация при едни и същи условия между едноконтурен Condens 2500 и двуконтурен Condens 2300 24кв.? Апартамента няма външна изолация, но има вътрешна изолация на всички стаи и коридора, стените и таваните са на картон с конструкция и вата. Отделно на пода си имам фибран, а прозорците са ПВЦ с КА стъкла. Лятото не се диша ако не пусна климатик! Зимата се отоплявах на климатик и две конвекторни печки, като едната стая само не се отопляваше. Най-високата ми месечна сметка беше 300 лв. Вътрешната инсталация ми е изградена миналата година. Тръбите са с изолация, радиаторите са метални и възможно от най-големите съм поставял, за да могат да отопляват на ниска температура. При такава ситуация си мисля, че минималната мощност на котела ще е от голямо значение, но разликата в цената на месечната консумация при двата изброени котела по-горе дали ще е голям незнам. На предния апартамент бях с Condens 2500 и сметките ми бяха прилични, но при цени от преди 2 години. Сега съм на друг доставчик и живея в малко по-голям апартамент (100кв.м). Ако разликата е от порядъка на 20-30лв. на месец мисля, че мога да я преглътна, но ако говорим за разлика в сметките от порядъка на около 100 лв., тогава бих избрал по-икономичния!

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от oldgraf Виж публикацията
    Без да съм спец, но за такава малка консумация като 80л по-добре си вземи котел с вътрешен съд за бойлер. Боцни и една миялна
    Ако трябва да избирам между едноконтурен котел и котел с вътрешен бойлер бих избрал първия. Разликата в цената е драстична! Възвращаемостта на инвестицията е за много по-дълъг период!
    Този пост е редактиран от vo_yulmi; 10-08-23 в 12:32.
    podredko одобрява това.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #1312

    Отговор: Избор газов котел

    vo_yulmi Казваш че си сложил възможно най-големите радиатори(предполагам спрямо мястото, където са поставени). Сега дали са достатъчни примерно системата да рабори на ниска температура(примерно 40-45градуса) трябва да сметнеш колко мощност отдават всичките радиатори при тази температура и при съответната стайна температура. Едноконтурния Condens 2500 WBC 14-1 DE има минимална 2.2-2.3kW, докато Condens 2300 iW - 3.4kW. При теб приблема е че изолацията ти е вътрешна и неможе да ползваш акумулиращият ефект на стените. Според мен ако имаш достатъчно мощност на радиаторите, дори и да работят на по-висока температура, слагай двуконтурния и стаен термостат. Радиаторите без термоглави или отворени на 5, като си балансираш(температурите в стаите) системата с секретните (изходящите) кранове, хубаво е да имаш такива. При малки температурни загуби, най-икономичният вариант е да подържаш една температура или да имаш "икономична" която да не се различава с 1-2 градуса. Това е моят опит само че с външна изолация и отопляеми апартаменти от всички съседи. Без стаен термостат изобщо не си прави сметки за икономия. Ако може да си позволиш комфорт с температурна вариация от повече от един градус, може да си спестиш скъпият тесмостат и да вземеш ON-OFF. Ако гониш стайна 24-25 и очакваш да топлиш с радиатори на 45 и по-малко, имай предвид че панелен радиатор тип 22 h=600мм, L=1000мм,отделя 260W при (40/35/25), 420W при (45/40/25) и 350W при (40/35/22). Икономия се прави с ниски термозагуби и по-рядко палене и гасене на котела!

    При двуконтурния топлата вода се получава икономично, само ако се ползва продължително време и настоена на температура, която почти да не се смесва с студена, т.е. 42-45градуса. Чести и крадкотрайни пускания карат котела да пали и гаси, което е разход без добавена стойност. Отделно топлата вода не тръгва веднага. Малко с стряскащо, но е въпрос на изграждане на навици във всички членове от семейството, за да се ползва топлата вода икономично. При едноконтурния имаш свободата да се ползва топлата вода без допълнителни "правила", защото бойлера се явява своебразен буфер. Тук трябва да се отбележи че серпентината трябва да е максимално голяма, за да може да се използва пълната мощност на котела. Предилно се ползват спезиализирани бойлери примерно за слънчеви панели или модерните термопомпи.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 15-08-23 в 17:01.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    91
    #1313

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от sdhinkin Виж публикацията
    vo_yulmi Казваш че си сложил възможно най-големите радиатори(предполагам спрямо мястото, където са поставени). Сега дали са достатъчни примерно системата да рабори на ниска температура(примерно 40-45градуса) трябва да сметнеш колко мощност отдават всичките радиатори при тази температура и при съответната стайна температура. Едноконтурния Condens 2500 WBC 14-1 DE има минимална 2.2-2.3kW, докато Condens 2300 iW - 3.4kW. При теб приблема е че изолацията ти е вътрешна и неможе да ползваш акумулиращият ефект на стените. Според мен ако имаш достатъчно мощност на радиаторите, дори и да работят на по-висока температура, слагай двуконтурния и стаен термостат. Радиаторите без термоглави или отворени на 5, като си балансираш(температурите в стаите) системата с секретните (изходящите) кранове, хубаво е да имаш такива. При малки температурни загуби, най-икономичният вариант е да подържаш една температура или да имаш "икономична" която да не се различава с 1-2 градуса. Това е моят опит само че с външна изолация и отопляеми апартаменти от всички съседи. Без стаен термостат изобщо не си прави сметки за икономия. Ако може да си позволиш комфорт с температурна вариация от повече от един градус, може да си спестиш скъпият тесмостат и да вземеш ON-OFF. Ако гониш стайна 24-25 и очакваш да топлиш с радиатори на 45 и по-малко, имай предвид че панелен радиатор тип 22 h=600мм, L=1000мм,отделя 260W при (40/35/25), 420W при (45/40/25) и 350W при (40/35/22). Икономия се прави с ниски термозагуби и по-рядко палене и гасене на котела!

    При двуконтурния топлата вода се получава икономично, само ако се ползва продължително време и настоена на температура, която почти да не се смесва с студена, т.е. 42-45градуса. Чести и крадкотрайни пускания карат котела да пали и гаси, което е разход без добавена стойност. Отделно топлата вода не тръгва веднага. Малко с стряскащо, но е въпрос на изграждане на навици във всички членове от семейството, за да се ползва топлата вода икономично. При едноконтурния имаш свободата да се ползва топлата вода без допълнителни "правила", защото бойлера се явява своебразен буфер. Тук трябва да се отбележи че серпентината трябва да е максимално голяма, за да може да се използва пълната мощност на котела. Предилно се ползват спезиализирани бойлери примерно за слънчеви панели или модерните термопомпи.
    Благодаря ти!
    Мога да кажа, че ми четеш мислите
    Спрял съм се на Condens 2300 и СТ200 стаен термостат. Ще запазя поста и според него ще си регулирам температурата на радиаторите и топлата вода. Остава да си направя и външна изолация.

    Изпратено от моят MI 8 Lite с помощта на Tapatalk
    Този пост е редактиран от vo_yulmi; 15-08-23 в 20:45.

  11. Novice
    Тук е от
    Nov 2023
    Мнения
    1
    #1314

    Отговор: Избор газов котел

    Оглеждам се за двуконтурен котел, защото дъртото Фероли се предаде. До тук съм се спрял на Bosch Condens 2300iW или Viessmann Vitodens 100-W Combi B1KF 25 kW. Ще отоплява тристаен апартамент 120 квадрата. Екстрите не ме вълнуват особено, имам един стаен термостат ON/OFF, който ще го вържа.
    Какво ще препоръчате, като здравина, след гаранционен сревиз и намиране на резервни части?

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #1315

    Отговор: Избор газов котел

    Препоръка за Боша, иначе и за двата частите не са проблем, това са масови котли, а не екзотики

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,554
    #1316

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от gurcayy Виж публикацията
    Пичове, наскоро се сдобихме с нов тристаен апартамент, което е на газ и дойде и моя ред да избера котел.

    Апартаментът е НС, 80 кв чисти, шесткамерна дограма с троен стъклопакет, изложение юг-изток, среден етаж, с външни стени от юг-изток, с две бани, но малката за момента ще я оставя само с изводи за бойлер, че жената я иска само за мокро.

    Моля за насоки котле с какви киловати да гледам, едно или двуконтурен да е?

    Разбрах от съседи, че някои са наслагали Victrix и Bosch.
    Да дам ъпдейт какво стана с моя казус. В крайна сметка котелът ще е Victrix - Tera v2 24/28 kW. Изборът беше между него и Bosch след оглед на място. Надделя това, че в момента са с 5 годишна гаранция и фирмата, правила инсталацията на сградата и монтажа на котлите на почти целия блок, работи с тях. Bosch-a трябваше да го търся и купувам от друго място и прецених, че не ми се занимава. Поръчах и безжичния терморегулатор на Immergas - 375 лв. Грешен или правилен избор, ще покаже времето. Благодаря на всички за съветите.
    Този пост е редактиран от gurcayy; 08-01-24 в 12:57.
    bobivg одобрява това.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2022
    Мнения
    34
    #1317

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте,
    из между всички котли в момента на пазара, кои едноконтурни са с най-нисък минимум?

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #1318

    Отговор: Избор газов котел

    Едва ли някой познава всички котли на пазара, но Condens 2500 на Bosch е 2-14кВт

  17. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #1319

    Отговор: Избор газов котел

    италианските котли имат котли с 2квт, висмат също, боша е най-популярен тука във форума и Лазар както обиновено, не помни другите марки.

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #1320

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от pip00 Виж публикацията
    Лазар както обиновено, не помни другите марки.
    Виждам, че го казваш с укор, но няма как да помня нещо, което не познавам. Нямам за цел да изучавам всички марки, не съм научен работник, няма да пиша дисертация. Аз съм практик, спрял съм се на 1-2 марки и съм положил усилия да трупам знания и опит с тях. Ако монтирам 100 котела от една марка ще знам много повече за нея, отколкото ако монтирам по един котел от 100 марки. Да поддържаш знания е едно, но трябва да поддържаш и резервни части, да има на кого да разчиташ за съпорт...С Висман също работя от 15 години, но модел с 2кВт минимална мощност (Vitodens 200) е 3 (три) пъти по-скъп от аналозите си от Бош и други марки - няма как да го помня, след като не съм монтирал такъв. Ако някой има впечатления, да каже, другото са празни приказки. Не, аз изобщо не си мисля, че някой ще е недоволен от такъв котел, въпросът е какви мотиви да изтъкне човек, за да го препоръча или пък да го предпочете. И като каже човек, че Висман имат модел с 2кВт минимална мощност е лицемерно, ако не се споменават тези неща.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе