Първоначално публикувано от
adtomov Тъй.
Не мога да се сдържа да не повторя една своя малко по-раншна публикация, с риск да получа предупреждение от стопаните на сайта. Та... ето:
" Хайде сега да разучим едно упражнение, което има способността да ни откаже от безмислените спорове относно минималното разстояние, от което трябва да се гледа един LCD телевизор с Full HD разделителна способност.
1. Отивате на кино. За препоръчване - някоя "Арена";
2. Купувате си билет за ред, който е на 2/3 от общия брой редове отдалечен от екрана;
3. Протягате един от горните си крайници напред до изпъване. Дланта трябва да се опита да закрие екрана, т. е. да лежи в плоскост перпендикулярна на оста на погледа Ви;
4. Наслагвайки дланите една до друга, виждате с колко длани можете да закриете екрана на киното, вертикално и хоризонтално. При мен са около 2/5 броя длани.
5. Повтаряте същото упражнение в къщи, пред екрана Вашия Голям телевизор, от обичайното разстояние, от което сте свикнали да го гледате.
6. Като резултат, сами преценявате, дали гледате домашно кино, или не.
Най-общо казано, на това му се вика тест на зрителния ъгъл :-) "
Както Lazarus18 отбеляза, не всичко е въпрос на резолюция и зрителен ъгъл. Но, както и аз, вече 2 месеца съзерцаващ некакъв си 52-инчов FullHD телевизор, (наричам го "скъпоструващ предмет"), мога да отбележа, че видеосъдържание с 1080 линии може спокойно да се гледа на 1,5 - 2 метра, заедно със субтитрите, без никакво не-алтруистично притеснение относно пикселизация или очна дисторзия в прекия или преносен смисъл. Основната цел (засега) е: Требе да се гледа цифров сигнал с поне 720 линии (ако имате добре деинтерлейсващ телевизор - няма значение дали е interlaced или progressive) през цифров вход. Ако питате мен - HDMI 1.3 :-) Изисква съответния HD декодер, ъпскейлващ DVD плейър, или устройство като popcornhour, или як хардуер на PC-тo + HDMI 1.3 certified кабел. Та така. :-)