Sa men spora e priklu4il. Ako sam ubidil s nesto TAS makar 4e ne vigdam s kakvo MOLIAПървоначално публикувано от polytex
Sa men spora e priklu4il. Ako sam ubidil s nesto TAS makar 4e ne vigdam s kakvo MOLIAПървоначално публикувано от polytex
Zavisi ot pomestenieto,pis6i kakva e kubaturataПървоначално публикувано от vlladi
//mod edit Не пускай последователни постове, ползвай бутона едит.
И пиши на кирилица!
Правила на форума
......
чл. 6. При тенденциозно неспазване на правилата потребителя се заключва за неопределен период време.
Пак се почна - топли ли, не топли ли, всичко топли бе хора, за това е направено - да охлажда и да топли, само че си зависи от МОНТАЖА как ще топли и как ще работи и как ще се държи въобще климатика, не можахте ли да го разберете. Аз направих един призив, но никой не слуша, а после защо така , ама нали беше така. Без ред нищо не става. Има си правила и те не са измислени просто да ги има - еди кое си трябва да стане така и така за да нема издънки, а ако има на всеки ще му е чиста работата защото след като е следвал правилата и се е случило нещо то ръцете му са ЧИСТИ и никой не може да го пипне за нищо че е по негова вина, отделно като е изпълнено както трябва и потребителя ще е доволен и нема да има разправии, няма техниците да се разкарват по 100 пъти и всички ще са доволни, това е смисъла на правилата , в случая инструкциите за монтаж на климатик и начина му на ползване, а не всеки да се пише разбиращ, аз не разбирам от нищо, просто чета какво са написали, а няма нищо случайно написано по тези книжки, които всеки пренебрегва. Просто някой преди това го е обмислил многократно, проверил го е многократно вместо ТЕБ, преминало е това негово творение и сертификат за годност и най-накрая и ти го е предложил наготово, а всеки от нас се пише на голям дявол. но има едно голямо НО, следвай правилата и ще бъдеш добре, иначе настъпва хаос.
Просто трябва да има контрол върху извършваната дейност, дали ще е държавен, дали ще е некъв независим, дали ще е фирмен, но трябва да има контрол върху качеството на изпълнението, именно за това трябва да ПОВДИГНЕМ въпроса някъде където ще има ефект.
okolo 75 kubika etag 2 ot kashta otgore e tavan a ot dolu hiama nikoi.ima dobra izolazia
@popeto
Относно монтирането и правилата за монтиране.Приятелю аз бях този който написа за увакумяването с вакум помпа и съм върл противник на гонене на въздуха с фреон.
Няма да описвам влиянието на некондензиращите газове в/у цикъла на работа на климатика.Дотук добре.Ама гледай сега другата страна на медала.Някои марки например в инструкциите за монтаж указват тоя тъповат номер.Как например да накараш бригада монтираща климатика да го направи с увакумяване когато в книжката с инструкциите е посочено монтиране с изпускане на фреон.
Тук виновни са самите производители. И тук клиента попада в 9-я кръг на ада.В магазина му казват каквото си избрал си го получил.Бригадата казва виж ся тука какво пише.
И в крайна сметка на човека му писне и си казва ами квото стане и това е
Ще те грее перфектно, през зимата.Първоначално публикувано от vlladi
"Connect a vacuum pump and vacuum gauge to the system and pull a vacuum of at least 4 Torr (5 mbar). See table. When this vacuum has been achieved, then hold on vac for at least a further 30 minutes." Tova e 4ast ot documenta "Head Pumps Technical Manual".PDF. Te horata sa go kazali -30 min, aide pone 20-25 /ot men.../
И кои са тези марки с изпускането от фреон, просто ми е любопитно.
Е при мен на упътването си пише с вакуумпомпа, но пичовете си го избутаха с въздуха. В крайна сметка обаче аз го купувам от магазина, те не ми признават гаранцията ако ми го монтира някой различен от техните монтажисти, те ми го монтираха така, те ще си поемат гаранцията като се счупи! Нали ти е ясно колко ще дойдат ако сега им кажа елате да си изсмучете въздуха като хората след като климатика си работи... Не че казвам, че трябва да е така, но ... Добре би било Техномаркета (и подобните маркети) да имат някакъв последващ контрол - примерно аз да комуникирам директно с тях и да им кажа "Абе уважаеми господа, така и така, фирамата която ми изпратихте нещо пообърка монтажа, в иструкцията на продаваното от вас устройство не пише така" и оттам те да си се оправят с монтажистите. В крайна сметка проблемите от неправилен монтаж пак бият по тях... Май обаче никой не се интересува от това. Важното е да се продават повече климатици... Просто те са си виновни, няма достатъчно контрол от тяхна страна.Първоначално публикувано от badr
Там е работата че не бие по тях проблема с увакумяването.Ефекта е скъсяване срока на експлоатация на машината.За гаранцията ресурса на машината е достатъчен след гар.срок да му мисли клиента.Първоначално публикувано от damon
Освен почистването на системата вакумирането има ли и някакво влияние и върху работата на системата- без вакумиране при неработещ компресор налягането би трябвало да е равно на атмосферното. От друга страна работното налягане в системата (по каталожни данни) е 2.4 МПа- т.е не е вакуум... Не ми е ясноПървоначално публикувано от badr
Идеята на вакумирането е да се изтегли водата /тя кипи при ниско налягане/ и да се провери системата за херметичност/ да не влиза въздух през връзките между двете тела/.
Вакуумирането на тръбите се прави не защото е необходимо да съществува вакуум, а защото нетрябва да попадне въздух и разтворена в него влага в хладилния кръг. Въздухът влошава режима на работа на климатика. Имайки предвид, обаче, количеството ( при диаметър на тръбата 6 и 10 мм и дължина да речем 2-5 м.) което е пренебрежимо, то това влошаване е нищожномалко. По-страшно е попадане на влага в системата (дори и 1 капка). Тъй като водата замръзва при 0 градуса (при атмосферно налягане) то има опасност да попадне в капилярката (една тръбичка с отвор 1-2 мм), да замръзне там и да я запуши, което ще доведе до спиране на климатика.
Предполагам, че се досещате, че дали ще издърпаме въздуха и влагата посредством вакуум помпа или ще ги изгоним посредством надуване на тръбите с фреон е ПОЧТИ едно и също. Вакуумирането е по-добрия вариант, тъй като е гаранция за херметичност на системата. При гоненето на възха и влагата с фреон, херметичността се установява след 2-3 дена работа на машинката.
Бих искал да успокоя всички, чиито клими са монтирани и не са вакуумени с помпа, че ако след 3 дена (до 1 седмица) климите им работят все още нормално - значи всичко е наред и няма място за притеснения.
Бих искал също така да предотвратя евентуални "атаки" на феновете на вакуум помпирането срещу този пост като спомена, че все по-често в инструкциите за монтаж на климатиците пише: "Make sure there is no air nor humidity left in the refrigerant circuit", като не се уточнява начина.
Благодаря! Надявам се да си прав- все пак си човек със опит явно... :Super:Първоначално публикувано от TazmaniaK