@badr,
Ами с Данфос не съм виждал клими... Обаче бяха почнали да произвеждат компресори извън Дания /върти ми се Италия, ама не съм сигурен - дори май имаше Краун хладилници с такива/ - какво ще кажеш за качеството?
@badr,
Ами с Данфос не съм виждал клими... Обаче бяха почнали да произвеждат компресори извън Дания /върти ми се Италия, ама не съм сигурен - дори май имаше Краун хладилници с такива/ - какво ще кажеш за качеството?
Датски данфос несравнимо качество.Имаше едни уж немски данфос обаче отвътре нямаше нищо общо с данфос.
За оргиналния данфос легенди съм чувал,а компресорите данфос които съм слагал само потвърждават легендите.Най-често може да се чуе следното.Машината вече се разпадна ,но данфоса още работи.Плюс това най-качествената хл.автоматика и арматура отново е данфос.Най-големия проблем са ментетата.Страшно много.Преди 7-8г. турците направиха перфектна имитация на външния вид и от тогава никой не сме да купи данфос
За климатици произвеждат компресори.Кои марки окомплектоват с тях не знам.
Цените са доста по-високи за това сигурно няма у нас марки с данфос окомплектовка
Аз не съм привърженик на втората ръка.Но между компресор нов японски и данфос на 5г. въобще няма да мисля като избирам и няма да избера японския
@badr
Вярвам ти - именно няколко машини /общо 3 + бившия Мраз 270/ са ми събирали очите, с компресори, работили по над 15 години...
А за турските - объркал съм Италия с Турция /в представите ми са със сходни реномета/ - та затова говорех за качеството - тези турските, не бяха ли лицензни или нещо подобно, а не ментета?
И въпросче
Да разбирам ли, че мога да си сменя компресора на китайска клима с по-качествен
Ментета.На етикета пишеше Данмарк.
За климатика може да се смени,но цената на компресора ще по-висока от евтин китайски климатик
Най- стария завод за компресори на Данфос е във Фленсбург- Германия на границата с Дания. Сега произвеждат и в Словеиня, май и в Словакия. Освен това преди 6-7 години купиха Манюроп-Франция.
Наистина Данфос равят перфектни компресори и всякяква автоматика, но за домашни климатици не съм виждал
Здравейте,
прдварително се извинявам ако въпросът ми не е за тук, моля модераторът да го премести.
Ситуацията е следната: помещение 12кв с 5см EPS и 5камерна дограма, ново строителство. Искам да постава климатик /или климатик + устройство/ което не само да обръща /заатопля, изстудява/ въздуха вътре в стаята, но и да вкарва свеж въздух отвън . Доколкото съм чувал има такива климатици, но ... не знам никакви подробности:
по каква абвиатура се различават от нормалните,
знаете ли дали имат някакви конструктивни недостатъци,
къде мога да ги намеря в София,
някой ползвал и е такъв?
Не знам дали имаш предвид просто стандартен климатик който има съмнителна "екстра" - вкарване на свеж въздух, или за вентилационна система която загрява входящия въздух на базата на изходящия ( "рекуператор" )Първоначално публикувано от Gerald
Благодаря за бързия отговор
Имам предвид климатик, който да може да вкарва и свеж въздух /защото ми звучи като по-лесно за намиране.
Защо смяташ, че екстрата е "съмнителна"?
Защото да отопляваш постоянно вкаран отвън въздух не е много икономично.Защо просто не си отваряш прозореца сутрин и вечер по 5 минути?Първоначално публикувано от Gerald
По няколко причини - ако на десетина метра под прозореца си имаш натоварен софийски булевард не може да го оставиш цяла нощ притворен - най-малкото заради шума. И защото и два пъти по половин час на ден не са достатъчни от хигиенна гледна точка. А при тази /и подобни/ топлоизолации с качествена дограма се получава нещо като мини-хермитично затворена кутийка. Кубатурата на помещението без мебелите вътре е около 30 кубика. Горе- долу толкова са необходими само на един човек за час при нормално дишане. А когато двама спим вътре за 6 часа...? А ако вътре има дете...? Какво гълтаме и издишваме?
Абе въобще има неща които тепърва ще стават масово достояние - като например рязкото увеличение на алергиите и астмата в ЕС няколко години след старта на изолирането с дограми и топлоизолации. Но това е друга история
На мен тази задачка / недостатъчното количество въздух в успешно топло изолираните апартаменти/ ми изскочи наскоро и при тези условия най-приемливото решение ми се вижда климатик, който да вкарва и външен въздух. Така има и приток на въздух има и някакъв конторл на влажността в помещението, който влияе на мухала , а от там и на потенциални астматични и алергични заболявания. Но ако ви хрумне нещо друго - моля споделете
До сега съм живял в соц панелка дето дограмата така хубаво ми проветряваше, че нямаше нуда да отварям прозореца)
Та да знаете по каква абвиатура такива климатици се различават от нормалните, да сте чули за някакви конструктивни недостатъци и къде мога да ги намеря в София ...?
Няма специална абривиатура - това си е част от екстрите. Трябва да четеш спецификациите.
А за мухала и изолацията си абсолютно прав - в соц.панелките ги имаше само по някои северни стаи.*
Американците дето живеят в дървени къщи ( ураганки ) не знаят какво е мухъл. Стените им са с въздушна междина, и я ползват за въздуховод.
Такъв климатик, който да вкарва външен въздух и някакъв конторл на влажността в помещението сигурно малко фирми произвеждат и/ако не е някое менте /яко ще ти бръкне в джоба и при покупката и при сметките за ток.Но все пак успех в търсенето.
Mda, всъщност имах предвид че климатикът косвено ще влияе на влажността в помещението, а не че искам* такъв със специално устройство, което я да контролира.
Просто търся климатик с възможност да вкарва пресен въздух /нещо сборно от инвертор и старите прозоречни климатици/.
Това ми е краткия вариант. Дългия и скъпия е система за вентилация на две помещения - дневна и спалня /кухнята е ясна с абсорбатора/. Но при този задължително ще мина през фирма.
Весели празници
Не че разбирам от климатици, ама си мисля, че ако си вземеш прозоречен тип, то той има някви жалузи ли там клапи ли за вкарване и на въздух отвън
Провери тук в форума някъде се споменаваше за климатик с възможност да вкарва пресен въздух но с това основното предимство на климатика- нисък разход на ел. енергия рязко намалява.Струва ми се че малко преувеличаваш опасността от липсата на пресен въздух.Сигурно 95% от климатиците не вкарват пресен въздух пък и стаите се проветряват и през вратите.Милиони хора спят през зимата в затворени стаи и не съм чул на някой да му е свършил кислорода!