Страница 144 от 156 ПърваПърва ... 94134142143144145146154 ... ПоследноПоследно
Резултати от 2,146 до 2,160 от общо 2333

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2005

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Това, което ви трябва, за да имате едновременно свеж въздух, ниска влажност и ниски топлозагуби се нарича Heat Recovery Ventilator - Вентилатори, които вкарват свеж въздух, изкарват застоялия и чрез топлообменник прехвърлят до 80% от топлината на излизащия въздух към влизащия. Има и Energy Recovery Ventilator - същото, но имат и мембрана, през която връщат част от влагата на излизащия въздух към влизащия (да не забравяме, че през зимата въздуха навън е прекалено сух, т.е. ако без вентилация и при силно херметичен дом вътре е прекалено влажно, с вентилация без връщане на част от влагата става прекалено сухо).

Ето ви линк към такива устройства на Митсубиши: http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/l...7C5CBF439388EB

В българия ги продават Климаком - www.climacom.com

А по темата за мухъла - той се предизвиква от конденз, а конденза - от висока влажност, съчетана със студени стени. Зa да решите проблема с конденза и от там с мухъла, ви трябват външна топлоизолация и боядисване от вътре на външните стени с боя Термошилд. Ако имате конденз и по стъклопакета, трябва да си смените стъклопакетите с такива с К-стъкло. Ключа тук е да няма студени повърхности. Тези мерки също така доста ще намалят разходите за отопление и субективния топлинен комфорт (студените стени създават усещане за "засмукване" на топлина от тялото ви).

2.  

3. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от mrvip
    Това, което ви трябва, за да имате едновременно свеж въздух, ниска влажност и ниски топлозагуби се нарича Heat Recovery Ventilator* - Вентилатори, които вкарват свеж въздух, изкарват застоялия и чрез топлообменник прехвърлят до 80% от топлината на излизащия въздух към влизащия..............
    Хайде да не се връзваме толкова много, щото в този форум пишат и хора дето малко от малко разбират....Ако намалиш процента на 50-60% ще си оттегля мнението. А ако говориш за активен рекуператор с хладилен кръг и компресор, защо не споменеш колко струва такова чудо..... :coolsmiley:

Нека не забравяме, че този форум е основно с практическа насоченост. Ако ще си говорим за чиста теория - да съгласен съм - има много хубави нещица, които струват една торба пари. И като направим сметката излиза, че е доста по-изгодно 12 години да си открехваме прозореца леко и да се проветряваме, вместо да се ръсим за скъпи съоръжения.....Все още не сме стигнали до нивото на европейците и японците.

4. Member
    Тук е от
    Apr 2005

@Avramian

Неото и Елита /според мен, съпорт-а на Елит е по-добър, макар, че съседите от темата за ДВД-та не го долюбват/ си заслужават парите! Но именно заради парите не можеш да очакваш чудеса от тях :coolsmiley:

5. Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Хайде да не се връзваме толкова много, щото в този форум пишат и хора дето малко от малко разбират....Ако намалиш процента на 50-60% ще си оттегля мнението.* А ако говориш за активен рекуператор с хладилен кръг и компресор, защо не споменеш колко струва такова чудо..... :coolsmiley:

Нека не забравяме, че този форум е основно с практическа насоченост.* Ако ще си говорим за чиста теория - да съгласен съм - има много хубави нещица, които струват една торба пари.* И като направим сметката излиза, че е доста по-изгодно 12 години да си открехваме прозореца леко и да се проветряваме, вместо да се ръсим за скъпи съоръжения.....Все още не сме стигнали до нивото на европейците и японците.
    Не говоря като специалист (какъвто не съм), а като потребител, който се е ровил по темата. Въпросните проценти съм ги чел по рекламни брошури (за Митсубишито пише до 77%), така че вероятно са завишени.Митсубишито съм дал за пример, но вероятно не е добра идея за покупква в България, защото "големите" им модели за 2000 м3/час са по 5000 лв. За домашните им не съм проверявал, но вероятно също няма да са евтини. Ще слагам подобен рекуператор на интернет залата. В нея така или иначе върви постоянно механична вентилация, така че рекуператора определено ще пести. Според офертата, която получих, за 5000 кубика на час топлообменника струва 1200 лв, с вентилатори, филтри и кутия става към 3000. Не съм се интересувал за цени за домашни рекуператори, но предполагам, че при дебит 50-100 м3/час, цялото нещо би трябвало да струва много пъти по-евтино, ако е направено в България (вентилационни фирми - бол).

6. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от mrvip
    Не говоря като специалист (какъвто не съм), а като потребител, който се е ровил по темата. Въпросните проценти съм ги чел по рекламни брошури (за Митсубишито пише до 77%), така че вероятно са завишени.Митсубишито съм дал за пример, но вероятно не е добра идея за покупква в България, защото "големите" им модели за 2000 м3/час са по 5000 лв. За домашните им не съм проверявал, но вероятно също няма да са евтини. Ще слагам подобен рекуператор на интернет залата. В нея така или иначе върви постоянно механична вентилация, така че рекуператора определено ще пести. Според офертата, която получих, за 5000 кубика на час топлообменника струва 1200 лв, с вентилатори, филтри и кутия става към 3000. Не съм се интересувал за цени за домашни рекуператори, но предполагам, че при дебит 50-100 м3/час, цялото нещо би трябвало да струва много пъти по-евтино, ако е направено в България (вентилационни фирми - бол).
    И аз не съм специалист, но варянта с отваряне на прозореца от време на време повече ме устройва- това, дето "че при дебит 50-100 м3/час, цялото нещо би трябвало да струва много пъти по-евтино, ако е направено в България " ми намирисва на ТНТМ...

7. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Тя почти цялата БГ произведена венилация е ТНТМ - сериозните фирми се броят на пръстите на двете ръце сигурно...
    Влизал съм в доста скъпи ресторанти, в които има подналягане /врата се заХЛОПва и то не от механизма/, а колко тракащи съм виждал и чувал - не ми се говори! Не ви ли се е случвало да попаднете на течение в такива заведения и дори да се схванете?
    Е - такива неща са НЕДОПУСТИМИ!
    Таз беше дал добър пример, как шума на една доста мощна система може да се сведе до този на домашен сплит

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

За домашни нужди практиката на час-два да се отваря широко прозореца, за 5-10 мин. дава достатъчно добри резултати и без излишни инвестиции. Така въздуха се обменя изцяло, преди стените и предметите в стаята да успеят да изстинат. Като го затворите, температурата се възстановява много бързо до предишната си стойност.

10. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Малко да сменя темата и да попитам 9-ката/мидеа MSS/ нормално ли е да изкарва въздух с по-ниска температура сравнена с 12-ка/мидеа MSF3/. Нещо не ми харесва начина на работа на 9-ката, духа по-хладен въздух, не спира да духа когато изключи компресора и подухва докато изравни температурата със зададената и...
    дали може да и е малко фреона, или просто така си работи?

11. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от alexb
    Малко да сменя темата и да попитам 9-ката/мидеа MSS/ нормално ли е да изкарва въздух с по-ниска температура сравнена с 12-ка/мидеа MSF3/. Нещо не ми харесва начина на работа на 9-ката, духа по-хладен въздух, не спира да духа когато изключи компресора и подухва докато изравни температурата със зададената и...
    дали може да и е малко фреона, или просто така си работи?
    Не е коректно да сравняваш двата климатика, въпреки че са една марка. MSS е с компресор матсушита, двуходов топлообменник на външното тяло, вкарва външен въздух... MSF е с компресор тошиба, едноходов топлообменник...Би трябвало и управлението им да е доста различно.

12. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от Gerald
    ... а след това ровейки темата за мухала стигнах и до алергиите и астмата предивикани от мухала ...
    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Още по-лесно ми се вижда за десетина минути да се включва режима изсушаване на климатика
    Цитат Първоначално публикувано от Gerald
    ... слабост е следното: ако по една или друга причина някакви бактерии или алергени или каквото и да е се появат в стаята ... климатикът само ще ги върти и даже ще създава по-добри условия за тяхното разпространение ...
    Получила се е малка игра на думи ми се струва: Всеки климатик има режим изушаване на въздуха т.е. помещението. Обаче, след като те притесняват бактериите, то наистина трябва да послушаш badr и да търсиш климатик с режим "изсушаване на климатика" - този именно режим премахва бактериите от вътрешното тяло. При моя като го включа отнема 20min. през които естеств.климатика не може да работи на отопление например.

13. Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Към компресора отиват 3 кабела
    Проследяваш 2-та които отиват към конденазатора.
    Единия който на клемата на кондензатора е сам.Той е втория край на пусковата намотка
    Втория освен към клемата на кондензатора оттам продължава към 220в.Той е втория край на работната намотка.
    Третия кабел на компресора е общия за двете намотки.
    С цифров мултицет на обхват 200ома измерваш съпротивлението м/у третия кабел и първия.После м/у третия и втория.После м/у пъвия и втория.
    Сбора от стойностите на първите 2 измервания трябва да даде стойноста на третото измерване.По този начин можеш да разбереш дали ел.двигателя е изправен с висока степен на достоверност.

Напиши пълните данни на климатика че така има елемент на гадаене--дейност в която уменията ми са нищожни
    Замерих изводите и показанията са следните :
    Обща към работна =1,7 - 1,8
    Обща към пускова = 4,3 - 4,4
    Между пускова и работна = 5,7

Мисля че резулататите са добри и компресора е изправен ?

14.  

15. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Най-вероятно.Пробвай с друг кондензатор като подадеш напрежение на работната намотка дали тръгва компресора.Това да стане за няколко секунди(пробата да продължи толкова време) за да разбереш дали няма механични повреди по компресора.Не мога да ти кажа капацитета на кондензатора без да знам мощноста на компресора.Но можеш да пробваш с 35-40 микрофарада.
    Разбира се при съблюдаване мерките за безопасност

edit//Щях да забравя кондензатора да е работен,а не пусков за напрежение най-малко 250в

16. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Разград, тази сутрин, -12 градуса, Panasonic PW9 : - само бръмчи без да топли, към 10 часа вече е -3 и всичко си е на място. В същото време Panasonic E12 си топли както обикновенно, само дето бръмчи повече.

Не купувайте Panasonic PW9 ако се каните да се топлите с него и в студено време.

17. Тук е от
    Dec 2005

Отново здравейте! haier AC242ACBEA* се оказа цена от 504лева само за вътрешното тяло и още към не си спомням 1500лева за външното, така че се насочих към Panasonic PW9DKE. Сега разбирам, че за* alexi_dobrev не е добър избор. За мен през нощта или при чак толкова минусови температури не е важно за 34кубика в който и спя, но моля да ми кажеш дали през другото време дали се държи добре или към някой друг климатик да се насоча?* * *Например HAIER HSU-09H03/Z1, какво губя ако взема него с около 200лева е по евтин и заслужава ли си и въобще, какво да правя?? Имам около 900лева и се чудя и мая как да постъпя!!!! Призовавам всички с опит и наблюдения да не се чудят а да хванат клавиатурата в ръце и да дадът отговор в най-скоро време- идват празници коледа , нова година, банго васил и други и няма време, ни за гаранцията, ни за икономията!

18. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Чел съм по разни руски писания че за много студено задължително трябва нискотемпературен кит. От това което се предлага тук чета че само OSAKA и Mitsubishi ги пишат фициално по рекламните брошури.
    От друга страна на инверторните климатици компресора им почти не спира и си се топли, така че не му трябва нискотемпературен кит ( че и ако е преоразмерен ).

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе