Обезвъздушаването е задължително, но може да се извърши и без вакуум помпа.Първоначално публикувано от 7niki7
Обезвъздушаването е задължително, но може да се извърши и без вакуум помпа.Първоначално публикувано от 7niki7
Аз мисля, че е добре да не остава въздух в системата, защото намалява ефективността на климатика.
Предполагам че се разчита на това, че като се изпусне малко фреон, той ще изгони въздуха навън, освен това има филтър със силикагел, който абсорбира влагата от системата, но дали този метод гарантира добра работа на климатика?
Питам, защото плащам 100лв. за монтаж и очаквам той да бъде извършен точно както пише в Инструкцията за инсталация, която дава производителя на климатика, а там пише че задължително се пуска вакуумна помпа за поне 15мин. след което се гледа налягането в тръбите да бъде по-малко от минус 10 атмосфери !!!, след това се затваря външния кран и се пуска фреона по тръбите, с който е напълнено външното тяло още в завода.
E това за минус 10 атмосфери направо ме разбива.
Дай да видим тази Инструкция за инсталация какво пише още.
Стандартните станции правят вакуум 0.003/0.005 КPa.
Първоначално публикувано от 7niki7
И аз това искам да попитам. Миналата седмица си сложих PANASONIC CS/CU-PE9DKE и като го монтираха не го обезвъздушиха с вакуум помпа, а ми казаха че го "избутвали с фреона" каквото и да значи това... Иначе от климатика съм доволен засега и най-хубавото е че е много тих в сравнение с Осаката в офиса, на която много и бръмчи външното тяло не знам защо... Чак вътре се чува.
Ira,
Taz е прав според мен за това, че може `да се жертваш` с китайски вместо с марков
Не съм съгласен обаче, с мнението му за Осака, Елит и Самсунг - не са `по-мръсни` думи от Нео (която марка като Елит и Осака е с българска регистрация и производство предимно в Китай, както и Конеляно разбира се, освен за вградените уреди, които са италиански)
Основното при избор на китайски климатик (пак съм съгласен с Таз, че няма нищо ново - почти еднакви са) е надеждната фирма и сервиз, които да го монтират и поддържат...
За мощността - 9ка е ~2,7kW, а 12ка е ~3,6kW - т.е. ако се топлиш добре с радиатор от 2kW можеш да опиташ и с 9ка, но при ниски температури може да се затрудни...
При всички случаи по-голяма мощност означава по-кратко време на работа до достигане на зададената температура, но излишъка от мощност струва повече пари за уреда
Сега - при ценовия лимит, който си задала аз лично бих се спрял поне на 12ка - да речем Мидеа или нещо подобно... надявам се 3,6kW да има достатъчно излишък от мощност за твоята стая т.к. има бебе
МОЛЯ, не следвай веднага предложението, а попитай и други хора/форумци за коментар!!!
И не пропускай - дори и да намалиш сметките през зимата - ще ги увеличиш през лятото
30м според производителяПървоначално публикувано от Косьо
Аз започнах с "За мен има 3 мръсни думи....", а те може и повече да саПървоначално публикувано от echo
Здравейте
Имам следния въпрос относно климатик Дайкин:
В град Варна моделът UX-1(FTXG35) е с цена 2370лв(включен монтаж) и 3 години гаранция(фирмата е ММЦ)
В София същият модел е с цена 1990 лв +само 50!!! лв монтаж и 6 години гаранция(фирма Тери груп)
Някой има ли идея защо се получава тази разлика?Фирма ММЦ се води официален дистрибутор,а Тери груп оторизиран представител.Възможно ли е по евтиния вариант да е менте?Все пак стува 2040 лв.
Благодаря предварително
Не става въпрос за менте, а за начин на ценообразуване на различните фирми (кой колко % си слага). Другия вариант е едната фирма да ги взима от Белгия, където е Дайкин Европа, а другата да ги прекупува от Гърция, където е най-големия пазар на климатици в Европа и цените са убийствено ниски. Но като гледам ценовата разлика от 15% най-вероятно става въпрос за различни обороти на 2-те фирми към доставчика - който прави по-голям оборот, има и по-добри отстъпки. Все пак не може да се сравнява пазара във Варна с този в София....Първоначално публикувано от Vanquished
Реших се да си купувам инвенторен климатик та се чудя какъв UPS / стабилизатор / за тока можете да ми препоръчате.Ще съм ви много благодарен ако някой може да помогне.
На 28-ма страница има добра дискусия по въпроса за стабилизиране на напрежението - виж там и дано ти е от полза.Първоначално публикувано от radorec
да четох го но понеже от фирмата която продова и поставя климатиците ме посъветваха че най добрия вариант е UPS каквито се използват за компютрите та затова се интересувам какъв модел UPS да избера.
Не разбирам от климатици, но UPS за компютър е нормално 600-800VA мощност. Изход - правоъгълно напрежение, а не синосуида!!!Първоначално публикувано от radorec
Компа има импулсно захранване (масовото е 350VA) и не му пука от правоъгълните импулси, защото първо го изправя.
Имам известни подозрения, че за климатик (двигател някакъв и поне 2KVA) това просто не е решение.
UPS има за задача да осигури 5-10 минути работа на компа след спиране на захранването. При климатика проблемът е съвсем друг!!! Освен това при UPS батериите се сменят на 5 години (може на 3, а може на 10).
Не, че няма и синусоидални (on line) UPS-и на 3KVA-10KVA, но не питай за цените.....
Според мен и мотор-генераторната група е по-добро решение. Или дизелов агрегат................
ентите се внасят от ф-на "ХИВ Лилия" София официален дистибутор на "К Flex" Широчина 50м дебелина 3 мм микропореста гума.Тел. мога утре да ти дам.Първоначално публикувано от Lupus
Ще питам колегите утре .Иначе в кв.Враждебна ул 59 Ном 20 тел 02/9466116 . Изинявай за 02 кода но така го помня телефона.