Страница 26 от 156 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследноПоследно
Резултати от 376 до 390 от общо 2333

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2005

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Цитат Първоначално публикувано от jes
    Казаха ми, че тези за телeвизорите са слаби за климатици, трябвало по-здрав. Иначе ги произвеждат и се продават, но само за ТВ намерих в един магазин.
    Има три решения на твоя проблем.
    Първото е ако напрежението ти е постоянно 190V и никога не надвишава- тогава трябва да се сложи повишаващ трансформатор. Такива ги правят по разните гаражи и масово се използват на климатиците 2 ръка от Япония, само че при тях са понижаващи. По принцип не е проблем да се сметне и пренавие един такъв или да се изработи нов. Те са в кутийки, които се монтират отвън на стената до външното тяло и са с размери приблизително 15/15/20см.
    Второто е да се отиде не в НЕК, а в местната електроразпределителна компания и се помоли някой, ако трябва с малка почерпка, да вдигне вторичната намотка на захранващия ти трансформатор на по-горно стъпало. Стига ти да не си много далеч от него, да не се захранваш по външни жици и този голям пад на напрежение да е от тях. Но дори и така да е, при подобен проблем на вилата с малко повече кандърми и написана жалба, дойдоха и дори подмениха жиците по стълбовете.
    Третият вариант- /ако ти играе във времето напрежението- днес така, утре иначе- става и ако не играе/ *е да се използва стандартен лабораторен автотрансформатор. Той е с врътка отгоре и позволява регулиране на изходното напрежение. Почти съм сигурен, че до към 1 киловат ще понесе. Те също не са много големи.
    Има и четвърти вариант- най-интелигентен е- да се търси подходящо захранващо устройство от типа на честотен преобразувател за малки мощности или нещо подобно, като следното:http://www.siemens.bg//industry/inde...icromaster_410

2.  

3. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Понеже не разбирма много от електричарски истории, последния пост повдигна един въпрос: Ако напрежението е 190 V и с повишаващ трансформатор го направим на 220 V, няма ли опасност, когато влезе в норма - 220-230 V този трансформатор да го повиши до 250-260 V и какво ще стане с електрониката на инвертора?

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ще изгори.

5. Тук е от
    Mar 2005

Разбира се, че има, затова варианта с повишаващ траф е предложен с условие, че това му е постоянното напрежение! Абе Таз, чети по-внимателно моля те?!
    Дори и последния ми вариант- набързо подхвърлен- има въпросителни, защото този тип устройства също си имат толеранс на входното напрежение, но по принцип има решение и аз просто подсказвам към какви хора трябва да се обърне човек!

6. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Опс! Извинявам се. Работата стана чел, чел, не до чел.....

Но едно остава сигурно: Нелепо е да тръшнеш една камара пари за инверторен климатик и после да дадеш още толкова са захранващо устройство (поне като знам цените на индустриалните решения на Siemens)

7. Ira
    Ira е офлайн

Тук е от
    Aug 2005

Здравейте, за пръв път влизам тук и моля да ме извините, че сигурно подесетвам темата, още повече, че има такава отдолу под тая, но прочетох повечето от всичките 28 страници и понеже видях най- различни мнения, така и не ми стана ясно всичко, все пак повечето неща важни за климатиците са непонятни за мен. Затова си позволих да отворя нова тема, и като получа задоволителни отговори, ще помоля модераторите да я изтрият, за да не запълва пространството във форума.

Значи на въпроса: Разбрах че отоплението с климатик през зимата излиза по- евтино, отколкото с печки, радиатори и тем подобни. Последната зима сметката ни за ток не падаше по- долу от 300 лв. Не ми се ще и тая година да е така.
    Затова, МОля кажете ми в крайна сметка, какво бихте ми препоръчали, като да не е над 600лв + монтажа, и да е както казах за ОТОПЛЕНИЕ. Има ли значение че сме на 5 етаж? На терасата мога ли да го сложа външния или на външна стена, демек до прозорец? Къде най- често се слага вътрешния?
    Разглеждах до сега климатиците в ТехноМаркет, виждам че има и много евтини и мноооого скъпи, но не ми стана ясно какво значат големите числа, киловат часа ли са, какво са ... нямам идея? Какво трябва да гледам за по- икономичен вариант, клас ли, тези числа ли, какво ...? А какво значат числата след марката - 12-ка, 19- ка и т.н. и това ли е от значение?

Извинявайте за многото въпроси, но имам и още, ама в следващия постинг, така че МОЛЯ кажете ми какво да е!

Най- накрая намерих форум, в който мога да намеря отговори на тоя въпрос. Отворих един друг форум, но там по скоро се хвалеха с марките си, отколкото да кажат какво е по- изгодно и икономично. Ама там са жени, обяснимо е ...

Отговорете ми, моля, защото в магазина като ида, нали знаете, продавачите в повечето случаи се опитват да ти хвалят най- скъпото, а и те самите не са наясно кое с какво превъзхожда някое друго.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Добре дошла във форума!
    Надявам се наистина тук да получиш компетентен отговор на въпросите си, но дай малко повече подробности за броя на помещенията, които трябва да се отопляват, кубатурата им, вида на дограмата, изложението и т.н.
    Когато получиш отговор на въпросите си обаче ще преместя темата при другите, за да не се разводнява раздела и да се трупа информацията на едно место.

10. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Моето мнение по отношението на "ефективното" отопление с климатик през зимата няма да го излагам и тук - щом така си решила, ок. Ще се опитам да отговарям по реда на въпросите:

1. Колко ще струва климатика зависи от това колко е мощен, което зависи от помещението което ще се охлажда/отоплява;
    2. От писоното в другата тема става ясно, че добрите машини в евтиния клас са Midea, Haier, а във високия - Daikin, Panasonic, Toshiba;
    3. Това, че сте на 5-тия етаж има значение, само ако е последен и отгоре няма изолация;
    4. Външния се слага където е удобно или където е възможно - ако е на терасата ще духа топло/студено в самата тераса, а зимата ще имаш ледена пързалка под него, тъй като тече целия климатик и под него замръзва.
    5. Няма определени изисквания за местоположението на вътршното тяло (освен изискванията за отстоянията от стени и таван), но не е добре да духа над легло или диван;
    6. Ако си гледала марковите климатици, големите числа значат цената (това на шега). Мощността на климатика се измерва с 2 мерни единици ват, респ. киловат и BTU (British Thermal Unit). Съотношението е 1/3,413. Т.е. ако климатика е 9-ка - мощността му е 9000 BTU или 2,63 кВт;
    7. Ефективността се определя от чрез "Клас на енергийна ефективност" - буквените означения. А - най-голям, B, C, D E намалява;
    8. COP е другия параметър - Коефицент на енергийна трансформация - колкото по голямо, толкова по ефективен. Ако надвишава 3,8 значи има нещо гнило и някой лъже безподобно!

11. Ira
    Ira е офлайн

Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Добре дошла във форума!
    Надявам се наистина тук да получиш компетентен отговор на въпросите си, но дай малко повече подробности за броя на помещенията, които трябва да се отопляват, кубатурата им, вида на дограмата, изложението и т.н.
    Когато получиш отговор на въпросите си обаче ще преместя темата при другите, за да не се разводнява раздела и да се трупа информацията на едно место.
    Благодаря ти!
    Значи по въпроса за помещенията: Апартамента ни е 3-стаен, но си мисля, поне хола и 1-та спалня за тази година, че имаме бебенце, пък догодина, живот и здраве - и другите. Има ли значение колко стаи се отопляват, в смисъл такъв, че ако са повече - по- голям разход на енергия - нали?
    Дограмата, мислехме алуминиева да сложим, но го оставихме за догодина, че правим ново обзавеждане и нали разбирате ... няма да ни стигнат парите. но пък направихме вътрешна изолация на стените, защото мин. зима външната на кухнята почерня от конденз ли, от какво ... Кубатура незнам, но нито са малки стаите, нито са огромни, средна работа ... само хола е по- голям, ама колко ... нямам идея ... Изложението е както казах и в първия постинг, незнам какво е, но сутрин като изгрява слънцето се показва от 1-страна на прозореца и залязва на другата, значи май югоизточно, така че хола и спалнята дето казах че искам тая година да отоплявам само, са от тая страна, другата спалня и кухнята са от друга, дето слънце не се показва изобщо ...

Иначе няма проблем за темата, аз даже казах че можеш и да я изтриете после, но реших че по- малко хора ще влязат на 28 страница да видят какво следва на предната тема, затова реших нова да пусна ...

12. Ira
    Ira е офлайн

Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    1. Колко ще струва климатика зависи от това колко е мощен, което зависи от помещението което ще се охлажда/отоплява;
    2. От писоното в другата тема става ясно, че добрите машини в евтиния клас са Midea, Haier, а във високия - Daikin, Panasonic, Toshiba;
    3. Това, че сте на 5-тия етаж има значение, само ако е последен и отгоре няма изолация;
    4. Външния се слага където е удобно или където е възможно - ако е на терасата ще духа топло/студено в самата тераса, а зимата ще имаш ледена пързалка под него, тъй като тече целия климатик и под него замръзва.
    5. Няма определени изисквания за местоположението на вътршното тяло (освен изискванията за отстоянията от стени и таван), но не е добре да духа над легло или диван;
    6. Ако си гледала марковите климатици, големите числа значат цената (това на шега).* Мощността на климатика се измерва с 2 мерни единици ват, респ. киловат и BTU (British Thermal Unit).* Съотношението е 1/3,413.* Т.е. ако климатика е 9-ка - мощността му е 9000 BTU или 2,63 кВт;
    7. Ефективността се определя от чрез "Клас на енергийна ефективност" - буквените означения.* А - най-голям, B, C, D E намалява;
    8. COP е другия параметър - Коефицент на енергийна трансформация - колкото по голямо, толкова по ефективен.* Ако надвишава 3,8 значи има нещо гнило и някой лъже безподобно!
    Първо искам да ти Благодаря за бързия отговор, но имам още питания, както и някои доуточнения:

Значи:

1. за това питам колко мощен да взема, за да ми излезе по- икономично, повече мощност - повече ток, нали така ... Иначе пък ако е по- малка мощност, няма ли да може да отоплява ...
    Предварително искам да се извиня за глупавите въпроси, но ми обяснавай така, все едно на неграмотен, защото в това отношение съм точно такава ...
    2. разбрах, значи нещо от Midea и Haier са най- евтините. Видях в Техномаркет и Самсунг по 600лв, това значи ли че не е за отопление, щом е евтин, а е такава голяма марка?
    3. Да на последен етаж сме и едва ли има изолация ...
    4. значи няма да е на терасата, а до прозорец ..
    5.разбрах
    6. обясни ми го моля те по подробно, точно за числата пред BTU питах .. За да е по- икономично по- голямо число ли ми трябва или по- малко, т.е. 9 или 12-ка е по- добро. Гледам и в други теми масово се говори за 12-ка ...
    7 и 8 - неразбрах нищо от тях, но клас А по- добре да търся, нали ...

Извинявай за наглоста, но в крайна сметка ти какъв би си взел (не става въпрос за мнооого скъпите). Догодина може би ще вземем някой скъп, но на изплащане, иначе никога не могат да ми останат излишни 1000-2000 лв поне не в тоя ми живот

13. Member
    Тук е от
    Mar 2005

1. Мощността е работата за единица време. Това означава, че колкото по-мощен климатик си вземеш, толкова по-бързо ще достига желаната от теб температура и обратно - като е маломощен - по-бавно. Но енергията, която ти е необходима за да стоплиш помещението е една и съща. Икономиите зависят от това, как ползваш климатика - дали искаш при -15 градуса вътре да е 20 или да е 28 градуса;
    2. За мен има 3 марки в климатичната техника, които са мръсна дума: Осака (и всичките му там производни), Елит и Самсунг;
    3. След като е последен етаж, по-добре е по-мощен климатик, защото доста голямо количество енергия/топлина изхвърча през тавана;
    4.
    5.
    6. До някъде отговорих на този въпрос в т.1. А се говори масово за 12-ки, защото никой не се занимава да изчислява колко точно е необходимо и гледа да си "върже гащите" с повече мощнност, което се отразява на цената на климатика;
    7 и 8 - Да, търси клас А или COP над 3,5

Колкото до мене, аз бих си взел възможно най-евтината машина. В тази област вече няма много тайни (а и да има вече са откраднати) и по тази причина всички климатици са еднакви. Не ме блазни мисълта да се праскам пред комшиите с марков климатик, като един китайски ще върши същата работа. Пък и след 2-3 години, когато излязат новите модели с нови екстри - изхвърляш стария китайски боклук и го заменяш с нов китайски боклук - топ модел на пазара. А ако е марков и като знаеш колко пари си се изръсила, как да го изхвърлиш. В тази връзка си мисля за SOGO, NEO, NIPPON, TOYO и т.н.

14.  

15. Тук е от
    Jan 2005

а някой дали може да ми каже като стандарта за 110v e 60Hz а за 220 е 50Hz това не оказвали някакво влияние, защото повишителния траф не променя честотата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от DIDOTO
    а някой дали може да ми каже като стандарта за 110v e 60Hz а за 220 е 50Hz това не оказвали някакво влияние, защото повишителния траф не променя честотата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Не, разликата от 10Hz не играе съществена роля за работата на един такъв траф.

17. Тук е от
    Mar 2005

Таз, пак казвам, че последното ми предложение не е панацея, просто е набързо подхвърлено и трябва да се пита за нещо подходящо, но е факт, че преди 5 години 30 киловатов честотен бе с цена 6000 швейцарски франка?! Сега започнаха да ги произвеждат доста фирми с необходимото качество, които не само свалиха, ами и изравниха цените. Та споменатото 30 киловатово като пример, е вече с цена 2000 лв! Без да съм проверил, се надявам за 1 киловат да не е повече от 200 лв! И при вероятността да загубиш климатик за 1200 лв, мисля че тази инвестиция е съизмерима и нормална.
    Дидото, може би питаш за варианта с повишаващ траф, който се слага на японските клими произведени там и за техния стандарт. Да такава е разликата в честотите и за инверторните климатици в общи линии не е проблем, защото подаденото напрежение най-напред се изправя и след това отново се инвертира. Има теория, че при изправянето на напрежение с по-ниска честота, му пада ефективната стойност и това като цяло намаля ефективността на климатика. По принцип първото е вярно, но за второто не съм убеден, поради непознаване на конкретното схемно изпълнение, но си мисля, че при недостатъчна ефективна стойност на изправеното напрежение инвертора просто няма да работи. Говоря само за инверторни климатици от Япония, защото е факт, че при тях над 95% са само такива и внесените тук са също само инверторни, може и да има конвенционални, но аз поне не съм виждал и чувал, но ако все пак се говори за конвенционален- там работата е малко по-друга.

18. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Съгласен съм - за всичко си има решение. Мен просто ме е яд в каква държава живеем - хем си плащаш, хем получаваш некачествен продукт, хем не можеш да направиш нищо по въпроса, а и избор нямаш, защото става въпрос за монопол......

Но това, от друга страна ни кара да бъдем по-изобретателни ;-)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 26 от 156 ПърваПърва ... 1624252627283676 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе