Здравейте,
В момента обмислям закупуването на климатик, който да замени вентилаторната печка 1,5kW, заменила стария 3kW радиатор (не маслен).
Почетох из форума, но въпреки това ми е трудно да реша кое е най-добре за мен, а не знам до колко може да се вярва на консултантите в магазина. Затова моля за съвети от специалистите. Спрял съм се на 3 варианта плюс един резервен в случай на инцидентен спад в бюджета.
1) CORONA CSH-B229G
2) SANYO SAP-ZK22X
3) MITSUBISHI MSZ-SV228
4) резервният вариант MIDEA MSV1-09HRDN1
Първите три са доста близки като параметри и цена. Ценовият ми лимит е 1500 лева с монтажа (150 лева във въпросната фирма). Не знам доколко са верни тези параметри, но се надявам да не са далеч от истината. Климатикът ще се ползва в стая с размери 3,6 х 3,6м с височина 2,6м снижена до 2,45м (паркет и окачен таван тип Армстронг с минерал-фазерни плоскости). Предназначението спалня и всекидневна, когато не съм на работа. Бетонен блок на предпоследен етаж с изложение юг-югозапад (да го кажем юг направо). Една външна стена с прозорец и врата към балкона (на юг). Тази стена има вътрешна и външна изолация 40мм фибран. Дограмата е PVC. Няма силно греещи уреди (компютър и аудио усилвател, може би ТВ в бъдеще). Целта е да се постига температура 19-20°С през зимата (температурите понякога падат под -10°С). Сигурен съм, че ще успее да ме охлади лятото до около 24-25°С. Блокът е в центъра на Варна ако това има някакво значение.
Критериите ми за избор са максимална ефективност, голяма издръжливост (не ми се иска често да се занимавам с ремонти), минимален шум.
1) Сигурно споменатите модели сами си почистват филтъра за едри частици, но ми е интересно какви други филтри и екстри имат, защото ми е доста трудно да намеря някаква информация на друг език освен японски. Имам си проблеми с алергия и затова бих се радвал на някакви филтри в тази насока. Йонизаторът също е плюс, но спокойно мога да си го направя и сам (като инженер по електроника все ще се справя с такава задачка). Тоест не е важен критерий. Относно филтрите ме интересува през какъв период от време трябва да се почистват или сменят и приблизително колко биха стрували (ако са твърде скъпи е много вероятно след края на жизнения им цикъл просто да бъдат махнати, а не заменени).
2) Интересуват ме някакви мнения за Midea-та, тъй като е на добра цена и макар да няма екстри може би не е лошо решение при по-нисък бюджет.
Бих приел и други предложения в споменатия ценови диапазон ако имат и съответното качество (харесва ми идеята машината да е японска, но и да не е такава, важното е да е качествена).
Благодаря на всички, отделили време да прочетат дългите ми писания. Благодаря и на всеки, който ще си направи труда да ми отговори и помогне в избора.
Приятна вечер!