Първоначално публикувано от
Ivan10 Здравейте. От Русе съм. Искам да сложа в две спални по 16кв.м. климатици. Единствено за отопление ще ги ползвам. Стаите са сравнително топли, тухла + 5см. външна изолация. Най-важната функция за мен е да вкарва пресен въздух. Всички други екстри за мен нямат значение. Прочетох за Sanyo DS22 че има аспирация. Според вас ще ми свършат ли работа ? Ако някой има друго предложение, моля да ме насочи. Също така се чудя какво да сложа в хола? 26кв.м. Двуомя се между Fujitsu 14LB или Daikin FTX 71. Знам че ще дойдат малко преоразмерени, но имам възможност да отварям врата към коридора. Хола също е сравнително топъл. Трите помещения са с височина 2,60 и по един PVC прозорец. В Нокрията ми харесва копа и цената. В Дайкина голямото външно тяло и два пъти по големия дебит на въздух отново във външното.Търсих графики за мощноста на Дайкина, но не можах да намеря. Интересно ми е да разбера какъв ли коп би имал при 6kw. номинал ? За Нокрията намерих графики които показват 4kw. при -26гр. на максимал. Та чуденето ми е, 71кг. външно срещу 39кг. и два пъти по голям дебит в полза на Дайкина. Да не забравяме също така че е скопена 100-ка. Дали няма да се окаже че FTX 71 слага в малкия си джоб Нокрията ? А като прибавим и по рядките дефроствания, при едни и същи условия, поради по-големия си топлообменик и по-голям номинал,май ще се окаже че Дайкина е по икономичен при минусови температури и натоварвания от 6kw. Много ще се радвам ако някой ми даде съвет. До 20 дена трябва да съм ги монтирал. Благодаря Ви за вниманието.