Благодаря Ви за насоката. А ако вдигна парите, какъв би бил оптималният вариант? За съжаление не ми стигат знанията, за да се ориентирам сам, затова като лаик търся насока в няколко конкретни модела.
Благодаря Ви за насоката. А ако вдигна парите, какъв би бил оптималният вариант? За съжаление не ми стигат знанията, за да се ориентирам сам, затова като лаик търся насока в няколко конкретни модела.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 08-05-15 в 06:18.
Вальо, модела Gree GWH18MB-K3DNA3K Cozy е обявен официално от вносител като крайна цена за клиент - 1320 лв. Не знам какви сметки правиш за да твърдиш, че може да се намери за 1200 лв. с монтажа.
Vlado2D, ако дадете повече подробности за помещението, може да Ви се дадат насоки и към други модели. Но определено за 1200 лв. и избор на нещо читаво - мисията е обречена....
В началото на темата има поставени няколко въпроса - ще е добре да отговорите максимално точно на тях, за да получите адекватни предложения съобразени с Вашите изисквания.
Момчета, въпрос и от мен в темата. Търся климатици - два за две идентични помещения в апартамент . Около 30 -32кв изолирани и с добра дограма , които ще използвам основно за охлаждане. Има ТЕЦ и ще ги ползвам за отопление в междините месеци при плюсови температури . За помощ евентуално на парното при минусови. Приготвил съм около 1500 за всеки. Как бихте класирали следните модели - по отношение цена, качества, екстри ?
Daikin FTX 35K 2015
Panasonik KIT- E12QKE 2014
Hitachi - RAK 35PPB RAK 35WPB 2014
Mitsubishi Msz -sf35ve
Fujistu General ASHG 12LUCA 2013
други.........
Ще бъда благодарен на мнения и ... аргументи. Благодаря
Този пост е редактиран от Georgiev_Vn; 10-05-15 в 14:51.
Първо, трябва да си изясниш точно как смяташ да ползваш климатиците. Казвам го, защото климатици за допълнително/допълващо на парно отопление, не стават - забрави.
За охлаждане и топлене в преходни сезони стават горе долу всички, които си посочил, но по добрите модели са Панасоника и Фуджицуто 12LUCA, но дори и на тях не разчитай да те топлят в студове под 0*С. Освен ако имаш 15см или повече изолация отвън и трислоен стъклопакет....
Защото, за да работи климатика ефективно на отопление е необходимо да не се спира, т.е. да си темперира помещението и след това само да поддържа зададената температура, при което компресора работи без особено да се натоварва в сравнително постоянен режим. Включвайки и изключвайки го, особено както искаш да го правиш при температури под нулата, той ще замине доста бързо. Отделно ще работи почти винаги на максимална мощност, защото ще трябва да наваксва 3-4-5 градуса при отрицателни температури. Тогава обаче за да поддържа 22-23С ще ти трябва по мощна машина - тези 12ки надали ще успяват. Като допълнение към всичко, при този режим на работа дефростите ще бъдат постоянно явление.
За Дайкина - много слаба машина. Това даже не е 12ка, а нескопосана 9ка, отделно никакъв шанс нещо да стопли в това помещение под +3*С. Съмнявам се че ще може и да охлади това помещение при температури по високи от 32*С. Имам го, в значително по добър вариант от този, който се предлага сега и отоплява сравнително добре, но помещение от 16м2.
ОК, благодаря Тони34. Ти какво би предложил още в тази група до 1500, което си струва и влиза в тази цена.
- - - - - - - - - -
- - - - - - - - - -
Още някои с мнение да направи класация измежду тези машини.
Dаіkіn FТХ 35К 2015
Раnаѕоnіk КІТ- Е12QКЕ 2014
Ніtасhі - RАК 35РРВ RАК 35WРВ 2014
Міtѕubіѕhі Мѕz -ѕf35vе
Fuјіѕtu Gеnеrаl АЅНG 12LUСА 2013
дpyги......категория до 1500 лв.
Този пост е редактиран от Georgiev_Vn; 10-05-15 в 23:39.
Да допълня... LG D12AK Deluxe Inverter V, Gree GWH18MB-K3DNA3K Cozy, Daikin FTXB50C~RXB50C, Toshiba RAS-167SKV-E5 AvAnt
Panasonic NE12MKE може да се намери за 1550 с монтаж, което е супер ниска цена.
Panasonic E15PKE също може да се намери за около 1600.
samsung AR12HSSDAWKNEU е убийствена машина, която ще върши работа и е с много висока ефективност.
Да речем, че съм се спрял на
Раnаѕоnіk КІТ- Е12QКЕ
и на
Fuјіѕtu Gеnеrаl АЅНG 12LUСА .
В едното помещение искам повече да се отоплявам в другото да ме охлажда. Кой от два би бил подходящ за отопление и кой за охлаждане ? Може ли да бъдат посочени по този начин - едниния отоплява по- добре от другия.
Panasonic е по-мощен и по-икономичен. Освен това има доста екстри и е правен в Малайзия, а не в Китай.