Не знам,хубаво е ,че ходите на Батак и не ти препоръчвам да го вадиш на 40 гр..Ако имах бебе и финансови възможности бих го отоплявал на пелети и лятото охлаждането не пряко,от други стаи.Но разбирам,че моето мнение е субективно и всеки сам решава.
Аз погледнах темата за да видя дали има отзиви за DAIKIN NEXURA,но не видях такива от притежатели даже и в специалната тема.Имам един познат когото ще питам(като му дойде времето,ама исках неговото мнение да е едно от многото ,а не единстенно.
.....Гледам,че имаш Mitsubishi FH25 и други хубави климатици,така че ако може направи едно кратко сравнение м/у тях(извинявам се ако вече си го правил и не съм видял).
Този пост е редактиран от cable; 01-09-17 в 13:01.
Кой от тези?
Hitachi RAK-35RPC/RAC-35,Panasonic Etherea White CS-Z12SKEW/CU-Z12SKE,
Mitsubishi Heavy SRK/SRC 35 ZS-S
[QUOTE=cable;833673]Това е цитат от статията ..... нямам думи
Вкъщи имам климатик на балкона ,той е остъклен.Когато е много горещо пускам климатика и отварям вратата на детската и хола и този студен въздух се разнася ИЗ цялата къща!!!,
Дали има логика в това и най-важното какъв тоя климатик? И аз искам такъв!!!
- - - - - - - - - -
Нз какво ти трябва като мнение.
FH ми е в спалнята в къщата.От него съм супер доволен.
Няма шумове няма простотии.Работи си и даже Нз ,че е там.
В хола на къщата ми е Нокрията ...пак нищо лошо не мога да кажа.
В хола в апартамента ми е ТЪПАТА ТОШИБА ДАИСЕКАЙ 8
За топленето топли. За охлаждане охлажда.
За ток май не гори много.
Но не си заслужава парите този климатик.
Ако беше да кажем 1500-1700 може би да ,но това няма да промени шумните клапи и чуването на фреона.
От всички клими ,които имам само с Тошибата съм греда( взех го от четене тук другите ги взимах от един приятел по негова препоръка и какво има в скалада)
В детската е Панасоника . В началото имах някакви проблеми сега като,че ли са решени.
Зимата ще си покаже.Ако има проблеми ще сложа най-вероятно FH на негово място.
Малко ме е яд ,че не сложих FH ,но се притеснявах как ще работи в 13 кв.
В къщата имам Котел на газ ....Не се притеснявай.
Преди може би година или 2 ИЗКЛ котела да не топли радиаторите и от тогава само на клими.
По-евтино ми е пък и по комфортно.
Котела се ползва само за топла вода ,но една камара пари дадох за Котел инсталации,радиатори,конвектори ИТН.
Ако нещо друго те интересува питай.
П.П.
За мен даисекай 8 е много прехвален.
От другите марки имам и по- ниските класове и пак нямам никакви проблеми.
Може аз да съм карък.
- - - - - - - - - -
Панасоника предлага много за парите си!
При мен е в детската и се чуваха паразитни шумове,които бяха отстранени .
За хол мисля че ще заспи като тишина и комфорт.
Предимство е йонизатора.
Като консумация не мога да бъда полезен.
Единственото което разбрах ,че е като недостатък е дефрост на 40 Мин. ,но лесно се оправяло това.
За малко да забравя . Някои клими ИЗКЛ при -16 ,но може би след тази модификация за дефроста било уж ок.
Аз такива неща не съм правил и не мога да потвърди дали последните две неща са така.
Благодаря...интересуваше ме сравнение на притежател на ME(моя е FD35,ама разликата е малка),особенно с Daisekai,щото доста ги хвалят.Относно потреблението сигурно знаеш,мери се много елементарно с едно такова уредче:
Уред за измерване консумацията на ел.енергия EMG-7; 230V; 16A; 50Hz
Само,че иска и доста играчка,защото трябва да го оставиш продължително време(няколко дни),а пък ако искаш да сравняваш едва ли ще намериш еднакви условия 2 пъти,така че да си съвсем точен ще ти трябват поне 2 уреда(на 2 климатика,за сравнение) да включиш едновременно,което ми се струва излишно.Може би потреблението няма фрапиращи разлики,защото съм мерил на моите климатици и MitsubishiFD35 като влезе в режим потребява към 400/500w(зависи от външната темп.).Под 300 w,мисля че изключва(пиша по памет и може да бъркам,щото не съм мерил скоро).Някои мислят,че е по-добре да работи до 100/150 w за икономия,но доколкото знам Mitsubishi и Daikin изключват за да не духат студен въздух,а COP си е достатъен и в този режим.
Здравейте колеги,
Можете ли да ме посъветвате коя от двете машни би била по-удачен избор за отопление и охлаждане:
София, апартамент, 5-ти етаж от 9 общо, дневна с кухненски бокс 28 кв.м/ 72 куб.м, тухла, ново строителство, изложение югоизток, петкамерна пвц дограма, без изолация.
Toshiba RAS-13G2KVP-E Super DaiSeiKai 8
Mitsubishi MSZ-FH35VA~MUZ-FH35VA
Това, че мицубишито е предназначено за малко по-голям обем отопляема площ, означава ли, че ще е по-ефективно (имайки предвид сходните параметри)?
Също така 5-те години гаранция на Тошибата може ли да се считат за решаващ фактор при избора на сходни машини на една цена?
Благодаря предварително ! : )
Този пост е редактиран от Aleksandars; 02-09-17 в 16:38.
VesSoul,ползвам модела на Мitsubishi повече от 4 год. без проблеми точно за такава площ,добър климатик,но не мога да направя сравнение с Toshiba...ама ти или не си чел горния пост на Rafailiev или се шегуваш,тъй като там той се изказва точно за твоя случай.Всъщност сега избора ми би бил нискотемпературния вариант(когато аз купувах го нямаше в България,или поне на мен не ми беше известен):
Мitsubishi Еlectric MSZ-FH35VE Zubadan
Този пост е редактиран от Aleksandars; 02-09-17 в 16:39.
Решаващият фактор са петте години гаранция. Тошибата ще е по-ефективна в малко помещение, заради по-добрата хладилна част. Възможно е филтрите на мицубишито да са по-добри, трябва да се провери на място.
2 години повече гаранция била решаваш фактор?! Щото ФХ лесно се чупят ли? Или да се презастраховаме необосновано? И къде видя в тошиба тази "по-добра хладилна част"? С какво точно е по-добра? Правиш някакви заключения, ама ще е добре да внесеш и малко разяснение към тях. Мисля, че ще се полезна на всички
А как ще провери на място дали филтрите на Mitsubishi са по-добри?Аз за толкова години така и не можах да установя колко % от бактерии и.т.н.. улавят
Този пост е редактиран от avenger; 02-09-17 в 19:38.
Взимай FH и него мисли!
Ако пък искаш толкова много тошибата .
ще ти дам моят даисекай 16 ка. На 8 месеца е с 5 години гаранция.
Пък с парите ще си взема FH35 даже ще имам и за тока после .....само после не искам да ме псуваш.
Знае ли човек може пък ти да си доволен.
- - - - - - - - - -
Не съм аз човека за замерване.
Повечето ми климатици са на твърда връзка.
Май само Панасоника не е ,но Чесно казано няма да се занимавам с това.
Като разход мога да каже по сметките ми за ток.
Тошибата зимата около 50-60 лв .за Хола и спалня в апартамента.
За другите мога да кажа общо за нокрията ,Fh25 , една Осака 12 ка зимата около 100-200 лв.
това е за около 200 кв къща първи етаж.
Апартамента много добре изолиран вътрешен.
Къщата с добра изолация и това лято се завърши цялата изолация и сметките ще са още по малко.
Мисля да сменя Осака ,но само като умре преди това няма смисъл.
Само тя не е много ефективна и може би само те гори едни 50 лв на месец зимата.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 02-09-17 в 16:40.
Всичко ново се чупи лесно. И това не е цитат на Мърфи, а производствена практика към днешни дни. По-добра хладилна част означава, че може повече от мицубиши. Заключенията не са мои, а на тези, които се занимават професионално с тази работа. Глупаво е да се сравняват машини от един и същ клас, на една и съща цена. Затова смятам, че гаранцията е много по-определящ фактор, както и комфорта. На хартия, тошибата е и по-тиха. Друг е въпроса, дали на мен и теб ти харесва или не. Филтрите на тошибата не струват, на мицубишито не знам. Несериозно е да навреш в машината дебела 800 uМ мрежа и да си мислиш, че филтрираш нещо. Добре ще е да ни внесеш и малко разяснение за филтрите на мицубишито, за да знаем дали и там трябва да се модифицират нещата.
EV.jpg
Колеги ,ако можех като видя 2 филтъра да кажа кой е по-добър просто нямаше да пиша във форума.''Вервайте ми''.Доверявам се ,че фирми като Mitsubishi и Toshiba знаят как се правят филтри и доняктде на това което обявяват.След някоя и друга година експлоатация може и да направя разлика,ако ползвам и двата разбира се(в което не съм сигурен).Ако се виждаха на външен вид си мисля,че който трябва ще изкопира от другите и няма нищо да се вижда.Несериозно е като говорим за микрони да гледаме на външен вид.Пък де да знам,ако не е така,научете и мене.
Има доста голяма разлика в едрината на праховите филтри при различни модели. Видима е ясно с просто око и от неспециалист. Просто трябва да видиш филтри на различни машини и ще ти стане ясно. Сега не ми се занимава, че машините ми работят, но следващата седмица смятам да ги мия и ще ти снимам един до друг 2 филтъра от различни машини и сам ще видиш разликата. dodo просто искаше да каже, че неговия Дайсекай е с много едри филтри, които пропускат много прах към топлообменник и турбина, а с филтрите на Мицубиши не е запознат. Трябва да се сравняват конкретни модели, а не марки, защото различни модели от една марка са с различни филтри.