Първоначално публикувано от
sugarboy Здравейте, колеги! Идва време да се разделям със стария Панасоник, който ми служи 11 години, но си беше проблемен още в началото, а сега вече е доста шумен и почти не топли. Става дума за северно помещение, около 22 кв. м., което се ползва за всекидневна. Блокът е тухлен, има външна изолация 8 см. и хубава 6-камерна дограма. Спрял съм се на 3-4 климатика. Първоначално си харесах Fujitsu General ASHG09LTCA. След това, заради малко по-високия СОР се загледах в Daikin FTXS35K PROFESSIONAL. Той е 12-ка, защото за 9-ката дават по-нисък капацитет и я препоръчват за 17 кв. м. Другият Daikin e FTXM35M и пак е 12-ка по същите причини, но е с още по-висок СОР, вече 5,10. Следващият е ME MSZ-FH25VE, който е разновидността на ZUBADAN, но без нагревателя за външното тяло. Тук се чудя, защото него го дават с по-голям СОР от самия ZUBADAN, но пък за площ от 20 кв. м., което ми е на ръба на помещението. Не са ли конструктивно еднакви със ZUBADAN-а, който е препоръчан за 25 кв. м? И накрая, естествено, идва DAISEKAI 8 RAS-10G2KVP-E. Въпросът е дали си струват тези 500 лева разлика от първоначалния вариант с Фуджитсуто, докато се стигне до Тошибата, и дали може да се заложи на някой от междинните, например на двойника на Зубадана без нагревателя? Ясно е, че колкото по-скъпо, е по-надеждно и по-добро и в крайна сметка съм готов да ги отделя тези 2200 лева, но все пак въпросът стои открит. Благодаря предварително за съветите!