Ако ще слагате подов избирайте Дайкин 25-ца,другите са им реплики и имитации...
Някои хора го правят, но не е препоръчително. Други дори монтират тялото обърнато на 180 градуса, за да обдухва нагоре към прозореца. По този начин климатика може да работи само на отопление, защото не може да отвежда конденза. Но тази концепция е тотално сбъркана, защото:
-разликата не е само във вътрешните тела при подов и стенен климатик, при подовите външното тяло е с много по-голям капацитет, примерно Midea 12000BTU тежи 43кг, а на "стенната" външното е 26кг, фреона е 1100-1300 грама срещи 750-800 - нищо общо
-при подовите засмукването на въздух е отпред, докато при обърнат стенен засмукването идва от пода - следва запушване на филтри, мръсотия по топлообменниците и т.н.
-грозно е, ако все пак някой реши да го прави нека да е с максимално по-паралелепипедно тяло, иначе няма такава грозотия с V образно тяло ...
При китайските 2+2 не е равно на 4. Не можеш да имаш доверие на това което пишат.
Дали нагревателя не е включен непрекъснато за да има такъв голям разход?
Имам преки наблюдения в продължение на 13г. в/у 5бр. стенни климатици, монтирани под прозорец /кухня, стая, спалня, гостна, хол/ - ако основното и главно изискване е отоплението, категорично са по-ефективни! По-удобни са и за обслужване. Могат удобно да се ползват за сушене на разни неща. По-евтино решение са от подовите, еквивалентно са по-икономични и по-тихи - този вариант мен лично ме устройва много повече и не бих го заменил, освен ако нямам друг избор.
Този монтаж има и следните недостатъци - заемат място, по-уязвими са, не винаги се вписват естетично в интериора, ако мястото им не е предвидено правилно, може да духат непреодолимо в човек /което принципно е в сила и за горния монтаж/.
Здравейте, предстои ми покупка на 2 климатизатора за две от помещенията в моя дом. Изчел съм повечето теми за климатици във форума и имам някъкви насоки относно марка/модел, но не съм сигурен 9ка или 12ка ми е нужна и все пак ще бъда благодарен на всяко мнение. На схемата се виждат двете помещения и малък коридор (6 м2) между тях, като вратите в повечето време ще са отворени към коридора.
Благодаря предварително на всички отзовали се!
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора?
За охлаждане и отопление - целогодишно
3. Каква е: а) квадратурата и кубатурата на помещението; б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); в) квадратура на прозорците; г) изложението на помещението; д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение?
А) Хол: а)18 м2; 47 м3; б) PVC 5 камерна, К-Бяло-4С; в) 3,5 м2; г) С-И; д) етаж 1; е) хол; ж) къща
Б) Всекидневна: а) 16 м2; 40 м3; б) PVC 5 камерна, К-Бяло-4С; в) 2,5 м2; г) Ю-З; д) етаж 1; е) всекидневна+бокс; ж) къща
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?
град Раднево (на 30км от Стара Загора)
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
Лято: 25* ; Зима: 22-23*
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията?
А) без изолация;
Б) вътрешна с минерална вата на външните стени и окачен таван с минерална вата на тавана;
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви?
А) ТВ
Б) хладилник,пералня,сушилня,фурна+плот; други дребни ел.уреди
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор.
~ 3000 лв. за двете машини
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане?
-15*; +40*
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго, което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Абсолютно, много по-ефективно и комфортно работят на отопление, защото винаги смучат хладен въздух близо до пода. Проблемът е лятото на охлаждане, дали няма да духа долу на краката студено и може би трудно ще обръща топлия въздух, който се събира при тавана. Но не съм сигурен за последното.
Иначе ако имах подходяща ниша и моя бих до смъкнал така.