Здравейте,
положението в момента е следното:
Имам голям хол - 60 м2 H=2.5, който отоплявах с две Fujitsu ASYA 12LGC , + спалня 18 м2 със същия, но 9ка . Апартамента е покривен с изолация 8 см на стени, 20+ см на покрива и добра дограма. Зимата обичам 24 градуса поне.
Климатиците се справяха сносно в продължение на вече 7 години, но единия в хола се скапа (платка) и реших, че е икономически неизгодно да давам 400 лв за платката на 7 годишен климатик.
Забележки до момента:
- Под -3 градуса доста често размразяват.. и някак си тия в хола все си синхронизираха размразяването J.
- точно този в спалнята стана шумен.. (а аз спя много леко) Разглобявал съм ги много пъти за чистене на турбина… въпреки, че е мъчно, но на 9ката сега или мотора или втулката вляво почна да вие.. още не съм го отварял да видя защо. Отделно от шума от турбината, като спре за размразяване , то не е едно пукане, едно чудо..
Та.. мисля си, вместо да взимам нова 12ка за хола, да взема хубава 9-ка за спалнята, защото Фуджитсуту ми е шумно.., а него да го прехвърля в хола (с един куршум – 2 заека). Чудя се дали 12 + 9 ще смогват за хола (поне тази зима). Като цяло до сега 12+12 се справяха добре поне до -3, а по-ниско температури в Несебър са рядкост. В момента дори до 4-5C, самотната 12ка се справя в хола.
Местната фирма предлага (до 1600 лв):
Mitsubishi Electric MSZ/MUZ SF25VE
Климатик Mitsubishi Heavy industries SRK/SRC-25ZMP-S
FTX25-KV Comfort inverter
Fujitsu General, ASHG09LUCA
Ако кажете, че 9+12 няма да се справят в хола, алтернативата е същите модели, но 12ки – за хола, а шумния да го преживея още една зима..
Благодаря предварително
За да не размразяват едновременно направете следното:
1)дръжте ги двата с половин или 1 градуса разлика на заданието (в зависомост от резолюцията на климатика)
2)дръжте 1 деление разлика на вентилатора или пък единия на АУТО другия на някаква степен
3)не ги включвайте начално едновременно, а с 10мин разлика например
Така ще си гарантирате винаги топъл дефрост
Наистина 400лв за нова платка е много.
Щом 12 + 12 са успявали, вероятно и 12+9 ще успяват.
1600лв за SF25VE са много, в София за тези пари се взима SF50, което е ЗВЯР.
Звяр казваш...умрял по скоро...
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
В момента официалния вносител за Бургас продава ( ако не се лъжа) за 1300лв. ME SF25, но и аз като ползвател не Ви го препоръчвам.
Отправлено с моего LG-H990 через Tapatalk
Този пост е редактиран от chany; 06-11-17 в 18:01.
lLC е много добра за парите си машина.
Като правя съпоставка малко повече вее ,но може и да е защото са две и помещението което топлят е голямо.
За базово моделче е добре.
За 1100 лв LLC и 1200 Хитачи RPC аз бих взел Хитачито .
С Фуджито се опитват да ви врътнат доста пари над нормалната цена.
Докато Хитачито ви го дават на много добра цена.
Спрямо всичко това аз бих сложил Хитачито.
@Earendil, за 1600лв се намира Хеви 25зс-с, който по характеристики е много тих и доста хора го предлагат и монтират в спални. Потърсете във вашият регион, не вярвам да не може да се открие за тези пари и то с включен монтаж. Другия вариант е, както споменахте, 09лук на фуджицу.
Щом температурите рядко падат под -3, може да хвърлите поглед и на новата етерея на панасоник, която също я спрягат за много тих и комфортен климатик. Ако аз трябваше да избирам, бих си взел етереата.
Този пост е редактиран от С.Мезинов; 06-11-17 в 21:39.
Топлят и тихо работят, но ако климата ни е средиземноморски ( а той в Бургас няколко години беше такъв ). Като чета форума, как работят среден към висок клас климатици и колко ток консумират...... Просто се доверих на името Mitsubishi, без да прочета два реда......
Отправлено с моего LG-H990 через Tapatalk
От всички RPC-та и SF-и, най-добре заложете на LUCA.
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk