Първоначално публикувано от
rosswen Здравейте!
Какъв климатик да избера за отопление?
1. Ще се използва в хол (+ кухня).
2. Общата големина на помещението е около 90м3 (около 34м2), североизточно разположение.
3. Живея в северна българия, до р. Дунав и тук зимите са ад за климатиците - влага(мъгла) + големи студове, до -20 градуса, че и повече.
4. Желаната температура, която искам да поддържам е около 23 градуса.
5.Тухлен блок, втори етаж, като помещенията под и над мен се отопляват. Апартаментът е с външна топлоизолация от стиропор, с дебелина 8см. Прозорците са с обща площ от 13м2, 4-камерна PVC дограма, с двоен стъклопъкет четири сезона.
6. Сумата, която съм готов да отделя е до 2500лв.
П.П.: Имам нужда от съвет, тъй като в момента в това помещение съм с Mitsubishi Electric MSZ-SF50. Тази зима му беше първа и беше истинско изпитание, като все още нямах и външна изолация. Признавам, климатикът успяваше да стопли дори и при -15 + мъгла, да поддържа 20-23 градуса. НО! Дори и при -3 и висока влажност, климатикът влизаше в едни омагьосани цикли на дефрост през точно 30-35 мин. за по 15-тина минути, като през това време температурата падаше от 22 на 20. След това успяваше да възстанови температурата до 20тина минути, но цикълът от 30 минути се повтаряше отново и отново, понякога и в продължение на няколко денонощия. Пробвал съм да сваля зададената му температура дори и на 20 градуса, но уви - ефект нямаше! Когато влажността не беше толкова висока, работеше дори и до -10 без чести дефрости. Изчетох доста и разбрах, че алгоритъмът на дефрост доста му куца на тоя модел, което мен хич не ме устройва!
Ориентирал съм се към 2 модела, а именно:
Mitsubishi SRK-50 ZM-S;
Fujitsu ASYG 18 LFCA.
Гледам, че на хартия Фуджицуто има по-добри параметри, дори и при минусови температури, но чета доста добри отзиви и за 2-те машини.
Ще съм ви благодарен, ако споделите, кой от 2-та модела, КАТО ПРИЕМАМ И ДРУГИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, е по-подходящият!
Кой от тях е с по-грамотен алгоритъм на дефрост в тези условия, тъй като тази зима, понякога бях благодарен ако направеше дефрост през по-дълъг интервал от 30мин.!
Благодаря предварително!