Миланов, ако ги знаехме тези алгоритми, сега в Японско щяхме да живеем и саке да разливаме.
Миланов, ако ги знаехме тези алгоритми, сега в Японско щяхме да живеем и саке да разливаме.
Предполагам в лабораторни условия се създават едни огромни таблици в които се отчитат една камара параметри при какви условия какво и колко да се променя зада не превишава над допустимия хистерезис. После всичко това се стоварва на програмистите и им се казва "това трябва са работи по този начин". Само че е мн. по-лесно и по ефтино и с по-малко хора и технологични условия да се направи на няколко степени(в зависимост от външната t°C) и при достигане или леко превишаване на заданието да изгаси системата и след като провери докъде е стигнал да я пусне отново. А разликата от пуска и спирането в консумацията се "препоръчва на потребителя да си я плати" както и тръбния път от 5-7м ,
И едното и другото е инверторно управление , но разликата е в алгоритъма (софтуера) , а и качеството на хардуера който се влага.
- - - - - - - - - -
А и пазара е динамичен , европееца е джендър и повече го интересува да отиде да си оскубе веждите и задните отверстия от колкото това как работи машината на стената му , "пари кат вестници"
Този пост е редактиран от Mig82; 17-11-18 в 10:08.
Не знам дали се сещате, но производителите, ако искат, могат да направят перфектния климатик, но през следващите 20 години какво ще произвеждат и още по-важно - "кой ще го купува?". Всяка техника си има проектен живот и той не е 20 години, а също така причините за това да не е така не са само в цената на производството.
Според мен без да съм специалист в областта на климатиците но имайки някакъв опит със съвременната електроника бих казал че процеса на регулация не е труден. Това е като при автомобилите там микропроцесорте които са елементарни но направени да са дълговечни изчисляват определен набор от параметри и постоянно ги сравняват с предварително въведени такива. Ако някой параметър се отклони значително и се предприемат коригиращи действия ако вече параметъра е извън всякакви граници и въпреки коригиращите действия не се нормализира се записва грешка това е като се повреди ламбда сондата примерно двигателя не спира но вече свети чека т.е. има записана грешка. При климатика сигурно е по просто защото се следят малкко параметри обороти на турбината температура на хладилния агент налягане и обороти на вентилатора на външното тяло. Та когато е зададена някава температура микропроцесора знае колко са оборотите на турбинта знае какъв е дебита на въздуха който преминава през вътрешния и външния топлообменик знае и темпа на промяната на вътрешната температура и предприема коригиращи действия съгласно предварително зададените параметри в таблицата която е качена в процесора. Тук вече идва и разликата според мен в различните производители които могат да опишат процесите по подробно и климатика да се държи адекватно защото на повечето климатици скоростите на вентилатора на вътрешното тяло са дискретни т.е. точно определени и процесора трябва да смята повече дебитита на външното тяло защото така ще регулира топлината която получава вътрешния топлообменик. Затова понякога се и успиват някои климатици било то щото има мебели и незнам си какви прегради на пътя на струята защото климатиците все пак не са с изкуствен интелект и като се сравнят моментните данни с тия които са вградени от производителя климатика решава че в стаята е топло. Всички знаете че някои климатици имат инфрачервен сензор който следи и рапределението на температурата в помещението това е един по сигурен допълнителен контрол защото дори входящи въздух през вътрешния топлообменик да е равен на зададения ако информацията от този сензор показва че в стаята не е достигната определена температура климатика продължава да работи. Т.е. колкото повече данни се преизчисляват за по кратко време толкова по коректно работи климатика затова според мен има доволни и недоволни от климатиците и затова има климатици.
Компресорът, турбината и вентилаторът са актюатори, а не сензори. Нищо не им се следи, а се сетват като изходи от контролера. Следят се сензорите.
На базата на сензорите се взимат решения и се сетват актюаторите.
Усещам, че въпроса на Миланов е провокация, затова няма да отговарям
Сутринта отворих изцяло вратата към коридора на едната стая. Като се прибрах сега, при сензора на вътрешното 24,8°. Стайната от 23,7° паднала на 22,5°. Ватметъра е увеличил само с 10%. Заданието от няколко дни е 23°.Сега се чудя дали да отвора прозореца, че ми е интересно колко трябва да падне стайната за да се появи адекватна реакция.
Явно са ми се изтрили таблиците.
- - - - - - - - - -
Ventsislav Negentsov, защо мислиш че целя провокация или там каквото е. Може на лично да драснеш нещо. Имах известни опасения и сега имам възможност да ги проверя.
Миланов предполагам говориш за Дайсекая .
И аз го имах тоя проблем с тошибата.
Просто машината не си дава зор.
Бях написал отдавна, че дайсейкай серия 8, след включване на авто турбина, мери кубатурата на помещението и се настройва за нея, след третия Он-оф цикъл. Хладилен техник, добре познаващ тошибите ми сподели, че при тях, след стартиране, EEV-то е отворено на макс и започва да притваря в последствие. Което обяснява това, което аз видях и споделих. При дайсейкай серия 6 няма как да е по-различно, защото при по-старата 5-та серия, след третия Он-Оф цикъл, алгоритъмът позволява изключване на единия цилиндър, ако топлоотдаването е прекалено малко. Това означава, че като отвориш вратата и промениш обема на помещението, трябва или да зададеш ръчно нови, по-високи обороти на турбината, или да изключиш машината за няколко минути от дистанционното и да я включиш пак. Ако не ти харесва, сменяш марката. Трео, мидея и окс го нямат този проблем.
Успех!
P.s: и престани да послъгваш, и да ни пробутваш фалшиви информации от наблюденията си! Ако това, което си описал по-горе е вярно, след -Оф цикъл и автоматичен вентилатор машината ти няма да форсира турбината. Пиши ни, къде точно ни излъга?
Този пост е редактиран от dodo_pv; 18-11-18 в 14:21.
Може да направиш следният тест, като проветряваш не изключвай климатика и пиши с колко е паднала стайната и до колко се е променило показанието на ватметъра.
Така е, както Додо каза. Тошибите се самообучават в процеса на работа.
Венци, компресорите се следят, както и вентилатора на външното тяло при някои модели.
Миланов, аз живея в къща и проветрявам, отваряйки едновременно всички прозорци, към три географски посоки. Между 5 и 10 минути е необходимо, за да се смени въздуха на целия етаж, в зависимост от температурната разлика вътре-вън. Не гася климатиците. Двете тошиби от подписа ми веднага форсират около или над номинал, те реагират много остро и рязко. Затворя ли прозорците, въздухът се стопля за около 2 - 3 минути от дебелите зидове и режимите им на работа се възстановяват. При температури около -10°С и по-ниски, при отваряне на прозорците бурно излизащия топъл въздух покрай външните тела инициализира дефрост. Играх си на времето, като си нямах работа.
Изпратено от моят SM-G955F с помощта на Tapatalk
dodo, сензора за стайна е изнесен на 90см наляво и 30см надолу мерено от долният ляв ъгъл на вътрешното. До него има NTC (термистор) и на термистора се мери с мултицет съпротивлението. По екселска таблица от вишай (производителят на термистора) се отчита температурата. Грешката е в пъти по-малка от меренето с китайски термометър от 5лв.
А турбината се форсира след off и като ти го пратя по еконт някой ден и ти ще го видиш.
Брей, тез Тошиби били като терминатори.
https://getyarn.io/yarn-clip/844e9a4...b-50b47a4852a3
Е аз за това отворих към коридора за де се имитира все едно са се увеличили топлозагубите. По-бавно да става. При отворен прозорец ...ей сега ще го пробвам.
- - - - - - - - - -
Ватметър
Screenshot_20181118-141057.jpg
Мултицет, отговаря на 25,2° при сензора на климатика.
20181118_140923.jpg
- - - - - - - - - -
Стайна
20181118_141723.jpg
- - - - - - - - - -
...
Screenshot_20181118-142432.jpg
Screenshot_20181118-142606.jpg
20181118_142454.jpg
4,79kOm = 24,5°