Момчета, нека за разхода да ползваме тази тема.
Темата, която посочвам, от години се ползва точно за тази цел.
Иначе мненията се разпиляват по отделните теми и това затруднява потребителите и търсенето.
За 2м3 газ трябва да висиш повече от 100 минути в банята
Този пост е редактиран от jorogm; 22-12-13 в 09:34.
Мда това е при източени към 700л вода на ден по водомер. Газта съм я вадил емипично по летните сметки за газ и +12-13% компенсация за по-студената вода в тръбопровода зимата .
Смятал съм и теоретичния разход за подгряване на 350-400л вода с 50 градуса, константата беше 0,00116 КВата за подгряване на 1л вода с 1 градус. Резултатите пак са такива, лятото харчим 1,76м3 зимата 2 -2.1м3.
При повечето хора разхода за вода не е от такова значение - при мен е съществена част от общия разход за това и гледам да го знам колко е. На практика годишно за отопление давам по-малко отколкото за топла вода, но това са фактите.
Моля някой модератор да премести поредицата мнения в другата тема.
Благодаря
Този пост е редактиран от orlincho; 23-12-13 в 09:42.
Лично аз не бих се хванал да правя такава класация, защото универсални решения няма, за всеки един случай подхождам индивидуално. Освен това е грешно да се срвняват фирмите като цяло, а трябва да се съпоставят съответни модели, които са подходящи за всеки индивидуален случай - според жилището, според обитателите, според съществуващите дадености. Ако щете - котел може да се избира и според доверието към инсталатора и сервиза и това с кои марки той работи, защото е несериозно да ти кажат "каквато марка желаеш, такава ще ти монтираме"
здравейте форумци
да попитам нещо - по препоръки на Лазар купих котле Viesmann Vitodens 100W 6-19kW едноконтурен,
4 стаи по 14 квадрата имам инсталирани 4 бр. Клима2000 0.45, бойлер 200л със серпентина,
за бойлера съм нагласил температурата на 50 градуса, а за Клими-те каква температура да сложа на котела за тях като имам програматор Computherm Q7RF, който е настроен дневна да държи 20 градуса, а нощна 18 градуса (имам външна и вътрешна изолация с PVC дограма) ?
Каква е мощността на серпантината? С какъв диаметър тръби е захранена?
мощността на серпентината е около 3.5kW - така поне казва производителя, захранена е с мед Ф22
200 литров бойлер с 3.5kW няма да се стопли за най-малко 2-3 часа, а през това време няма да имаш отопление. Това ще се повтара всеки път, когато котела загрява бойлера.
стоп баштами се прибра от странство и казва че боилера е правен по порачка сас серпентина за сланчев сланчев колектор и другата част която е варзана кам котела е с пластинчат топлообменник и грее боилера за има нема 35 минути пита на колко да сложим температурата за стаите
За отопление пробвай с 50 или 60 - колкото повече, толкова по-бързо ще стопля и ще изключва. Колкото по-ниска температура, толкова по-икономично. Но ми стана интересно какъв е този бойлер с пластинчат топлообменник - втора помпа има ли в системата?
колкото по-ниска температура казваш - това по стайния термостат ли?
за отопление разбрах ще вдигна на 50-60 градуса
има втора помпа - да
ето линк да видиш
http://prikachi.com/images/927/6896927J.jpg
не съм художник - но ще го разбереш
За отопление казах - ако става с 50*С - по-добре, ако не вдигаш на 60, ако става с 45*С - още по-добре. Топлообменника за бойлера разбирам че искаш да го вържеш между студения извод и извода за рециркулация - така не е добре, по-добре го вържи горе между горещия извод и рециркулацията.
в момента е 45-46 градуса и подгрева стаите
прикачам ти снимка - как е вързан в момента бойлера
http://prikachi.com/images/84/6898084j.jpg
Какъв е бойлера и къде се подава горещата вода от котела - по средата или горе?
боилера е правен по поръчка горещата вода от котела - по средата