Не, не може
1 ?
2. Не, евентуално удължения на комина
3. Не, 80-литровите ги спряха (модела за газов котел)
4. Вероятно става дума за отоплителната, а не за газовата инсталация? Не е проблем
5. Колкото по-голями са радиаторите, толкова по-икономична ще е работата на кондензния котел. Ще работи и така.
Здравейте,единия котел вече е взет и е в мазето - Bosch Condens 7000 - 3,7-15 KW,ще бъде вързан на радиатори с обща мощност 18 КВ на етаж 2,проблема е за етаж 1,че жената ми мрънка,че много скъп този котел,да взема по евтин,какво ще кажете за GAZ 3000 6-18 KW едноконтурен,ще захранва етаж 1 с инсталирана мощност 13 KW с него ще се топли и бойлера със серпентина.Фирмата която ще ги слага,твърди че нямало да има много голяма разлика в сметките(около 20 %)но дали реално е ще е толкова,все пак те гледат да си вземат парите.Знам че Bosch 7000 e най-доброто,на пазара,но разликата в цената е около 1800 лева.Ще помоля за бърз отговор,че до 31.07 трябва да поръчам единия от двата.Ще съм благодарен ако се включи и Лазар,разчитам много на мнението му.
Е сложи го пък Газ 3000 - при едноконтурния вариант недостатъците на газовия клапан не се усещат, както при проточно производство на БГВ. И аз си мисля, че при тази радиаторна мощност и при наличие на стаен термостат няма да има повече от 20% преразход. Иначе ЧЕСТИТО за първия и да му се кефиш дълго време!
Благодаря за бързия отговор,аз вече му се кефя, макар че още е в кашона,но другият май ще взема GAZ 3000,щом го одобряваш,а и жената ще ме изяде ако дам още толкова пари и за другия.GAZ 3000 в момента е на промоция 1189 лева. Безжичния стаен термостат на Теси дали ще стане за този котел ?
- - - - - - - - - -
Благодаря за бързия отговор,аз вече му се кефя, макар че още е в кашона,но другият май ще взема GAZ 3000,щом го одобряваш,а и жената ще ме изяде ако дам още толкова пари и за другия.GAZ 3000 в момента е на промоция 1189 лева. Безжичния стаен термостат на Теси дали ще стане за този котел ?
За Bosh Kondens 7000 едноконтурен,какъв стаен термостат да взема FR110 по стайна или FW200 по външна,знам че FR110 не се предлага в момента,но ако се поръча ще го доставят за около 3 седмици.
И двата с подходящи, зависи ти какво предпочиташ - по стайна или по външна
Какъв кабел трябва да пусна от управлението FR110 към котела Condens 7000,разстоянието между двете е около 25 метра.Благодаря.
Колеги, моля за помощ газов стенен котел Westan Quasar 24F при работа издава силен шум. Не е обичайният шум при включване на горелката, много силно хлопа и трака, чува се през две стаи. По-големият проблем е, че не мога да намеря фирма или майстор,който да прави сервиз на тази марка котли. Помагайте! Става въпрос за Варна.
Предварително благодаря!
Предходното на твоето мнение е от Lazar. Пиши му едно лично да ти види котела. Както го описваш май е за почистване на топлообменник.
Здравейте,
Дойде и моят ред да попитам за мнение и съвет.
От 1 година съм в ново жилище в София - 143 кв.м в к-с Витоша Тюлип.
Апартамента гледа на всички посоки на света с преобладаващ север. 2-ри етаж – 1-вия не се отоплява вече. Стени тухла 4-ка с 6см външна изолация; френски прозорци с PVC дограма с бяло/бяло 4мм стъкло(корнизите с блекаут пердета са около 20м) – 50% от темп.загуби са от прозорците, под – дъбов паркет 22мм, отдолу е замазка 10см до плочата от 1-ви етаж. Височина 2,64 без изолация.
Хол/Кухня/Антре – 50м2, изток/юг - темп.загуби ~ 4к; 15 глидера * H500 + 13 * H1800 – 5751W
Спалня – 15м2, запад – темп.загуби ~ 1,5 к; 6 глидера * H1800 – 1782W
Детска за игра – 15м2, запад/север – темп.загуби ~ 1,6к; 15 глидера * H500 – 1890W
Детска спалня – 12,5м2, изток/север – темп.загуби ~ 1,770W; 15 глидера * H500 – 1890W/ще ги увелича днес до 21 глидера 2646W – за повече няма място/
Мощност на глидерите по сегашната брошура на Global при делтаТ50 -> H500 са - 126W; H1800 – 297W (забавно е че преди 3 години като купих апартамента и смятах мощността по брошури беше съответно 167 / 379 )
Топла вода(БГВ) за 2 бани(в едната имам пита с аератор която пие според ТТ Данни - 17л/мин) и кухня.
Котел Buderus Logamax 052 (8.9 – 24 kW) – в момента е пуснат на 70 градуса на водата + 45 БГВ
Стаен термостат - COMPUTHERM Q7 RF – стои в детска спалня
В Допълнение климатици в Хол – Mitsubishi Electric MSZ - FH50 VE със седмичен програматор; детска за игра - Fujitsu General ASHG12LLC
Малко стъкмистика – миналата година имаше целодневно дете в къщи се топлеше 22-24* през деня, 21-21.5 – вечер спални/18* другите стаи/
Сметки ноември 2013 – 397 лв – газ – отопление и вода само на газ;
сметки декември 2013 - 277лв газ – отопление само вечер на газ в 2-те спални, бани и топла вода 150лв ток – отопление хол и детска игра - климатици;
сметка януари 2014 – 324лв газ след въртене на кранове, игра с температурата на водата от 50 до 75 градуса, местене на пердетата така че да спират студения въздух от прозорците и прочие + 130лв ток
сметка април 2014 – 134лв газ + 200 лв ток
Тази година вече децата са на градина и училище и няма да има никой в къщи в диапазона 8:30 – 16:30.
Въпрос/Казус
Дайте идеи как мога да намаля зимната сметка от 400 на 300 лв?
Мислих за смяна на котела с такъв който мин мощност му е в диапазона 4-6KW тъй като вечер де факто толкова консумирам.
Аз така или иначе ставам рано към 6 и имам 1 час да пусна каквото и да било да загрее къщата до нормална температура/ако програматорите не са го направили вече J/
Всички в комплекса ни са със сметки по 500-800лв … някои минаха на климатици, но на мен не ми се иска.
Ти си готов за кондензен котел. Само трябва да внимаваш за дебита на БГВ.
Имай предвид, че миналата зима беше необичайно топла. Нормално е сметките да се вдигнат през тази зима.