От пакетните цени това е изгодно предложение.
От пакетните цени това е изгодно предложение.
Това е същия пакет, само че с новия смарт регулатор СТ100 (струващ 500лв) вместо CR100. Всички пакети са много изгодни
Здравей Lazar,
Искам да попитам защо е препоръчително котела да е на външна стена, защото майстора ми твърди, че не е било проблем да се сложи и на друго място със удължен комин! Твърди, че ще има топлинни загуби за топлата вода защото ако котела е на външна стена разстоянието между него и бойлера ще се удължи 5м с тръби. Даже да изолираме тръбите пак щяло да има загуби. Било е хубаво котел и бойлер да са един до друг, което пак може да се направи, но тогава разстоянието между бойлера и мивките ще се удължи! Кое разстояние е препоръчително да се удължи между бойлера и котела или между бойлера и мивките?
Този пост е редактиран от vo_yulmi; 19-04-16 в 17:18.
Гледай бойлерът да е близо до мивките, защото при всяко отваряне на топлия кран, студената вода от тръбите я изхвърляш в канализацията. А пък сами я бойлер се топли 1-2 пъти на ден за по 15 минути - какви топлозагуби ще има за това време при изолирани тръби?
Прави се от гледна точка коминът да е къс - първо по финансови причини - метър комин е 100лв, второ от естетична гледна точка и не на последно място - дългият комин затруднява работата на котела, затруднява и монтажа - осигуряването на наклони и т.н.
Здравейте,
Разгледах форума и видях, че тук пишат хора, които са добре запознати с парно инсталации и газови котли. Реших да се регистрирам, защото търся компетентно мнение по следния казус - ще изграждам парно инсталация с газов котел и съм стигнал до следните изчисления, при следните характеристики:
Къща ново строителство с добра изолация
1. Помещение - 34 кв/ 88 куб - 7KW мощност (от които около 50% от конвектор, останалите в 2 панелни радиатора, вързани кръстосано)
2. Помещение - 15 кв/ 39 куб - 3,3 KW мощност от 1 панелен радиатор, вързан кръстосано
3. Помещение - 13 кв/ 34 куб - 3 KW мощност от 1 панелен радиатор, вързан кръстосано
4. Помещение - 25 кв/ 65 куб - 5 KW мощност( от които 50% от конвектор, останалите в 1 панелен радиатор, вързан кръстосано)
За правилното функциониране на системата към сумарната мощност прибавям 5 KW резерви.
За тази система ми предлагат 2 опции за едноконтурен кондезен котел с бойлер със серпентина, която е 15 KW - Viessmann 26 KW (Бойлер 160л.) и ImmerGas 24 KW (Бойлер 200л.)
Имам следните въпроси:
1. Има ли някакъв недостатък в цялата система на теория?
2. Добавя ли се мощността на серпентината от 15 KW към сумарната мошност за отопление и спрямо сбора да се търси котел с такава мощност или при едноконтурните котли, системата работи или за вода или за парно и котел от около 24 KW би свършил работа?
3. Всъщност варианта за едноконтурен котел с бойлер ли е за предпочитане или двуконтурен?
4. Към коя марка котел от двете да се насоча - Viessmann или ImmerGas, или всъщност бихте препоръчали друга марка?
5. Към каква марка панелни и конвекторни радиатори бихте ме насочили?
Благодаря предварително
Не ти трябва 26 КВ котел, с тия 80 квадрата дори и 15 киловатовия няма да можеш да натовариш.Серпентината на бойлера не се слага към киловатите на отоплението,.Котела работи или за отопление или за бойлера.Горното предложение на idealist за Боша е супер.Управлението на Боша е много по добро,можеш да си правиш и програма за бойлера за разлика от на Висмана.За Имергаз нямам наблюдения.
Благодаря за отговора. Идеята ми за повече мощности и по-голям котел следователно е, че те имат възможност да работят и на по-малка мощност (докато парното стигне зададената температура и котела да може да ги захрани), докато, ако имам по-малко KW и по-малък котел, те няма как да работят на повече. Нали така или иначе 26 KW котел не работи само на 26, а има диапазон от примерно 9 до 26. При нужда да работи на 15 ще работи на 15, при нужда от 19, ще работи на 19.
Ще съм благодарен и на други мнения
Не е необходим котел с голяма мощност поради факта че загубите на къщата в най стдудените дни няма да надвишат 15КВ моментно (-20*,къща) или 5-7КВ за най-студения месец средно. Което значи, че за отопление е достатъчен и малък котел. Самия котел работи най добре на номинална мощност която е близка до максималната. Е модерните котли работят почти толкова добре ~ 5% разлика и на минимална мощност. Реално по-мощен котел е необходим при приточно подгряване на вода - там са нужни ~24Kw за да може да се загрее студената вода до приемливи граници и дебит за да се къпеш. Когато е монтиран водосъдържател котела не е необходимо да е толкова мощен. Удобство на малките котли е малката минимална мощност, която е полезна през есенно пролетния сезон коато загубите на къщата са доста по малки или когато искаш радиаторите да работят с по-ниски температури 40-50*
Orlincho,
Благодаря за отговора. До цифрата 24KW котел съм стигнал като към цялата мощност за отопление съм прибавил 5KW резерви. Нали няма как радиатори с обща мощност от 18 KW да бъдат захранени от котел 15 KW