А, ако предположим, че всичко е изчислено правилно, някой има ли съвет за настройки на температура на водата? Каква логика трябва да се следва?
А защо сметна, че моя отговор касае неправилно изчислени инсталации?
Ами, не съм. Ти как реши, че така съм сметнал. Зададох въпрос, след който по принцип отговорът е - квадратура, изолация, загуби, мощности и тн. За това попитах, ако всичко е идеално направено..
Ако очакваш конкретна цифра - няма кой да ти каже. Отговорът е точно изречението, което си ми цитирал, затова мие недоумението
Ако загубите са малки, според мен е по-добре температурата на водата да е по-висока. Така при зададена температура на термостат 24° и температура на водата 70° примерно, то при спадане на стайната темепература до 23°, а тази на водата до 45-50° примерно и съответно включване на котела за да достигне температурата на водата, а от там и на стаймата температура, то рзхода би следвало да е по-нисък. Правилна ли ми е логиката?
Може би, макар че да си призная - не хванах логиката
Не ти е правилна логиката, защото ти отчиташ само единия фактор, а именно честото включване и изключване на котела. Но има един друг фактор, а именно топлопреноса между пламъка, чиято температура по подразбиране е константна, и повърхността на топлообменника. Колкото температурната разлика между тези две температури е по-голяма, толкова усвояването на енергия от горивния процес е по-качествено. И да ти кажа, докато за споменатия от теб фактор няма достоверни доказателства, то за споменатия от мен има, а именно, масовото навлизане на кондензни котли, които разчитат на по-голяма температурна разлика, та даже и усвояването на енергията на фазовия преход.
Което означава, че по-ниската зададена темперарура на водата би следвало да доведе до по-ниска консумация? Малко ми е сложно.
И разбира се като отчитаме съотношението на минималната мощност на котела и радиаторната мощност при тази ниска температура
Минималното е 11kW, а радиаторната е около 8,5 kW, ако съм сметнал правилно.
Това е много зле. При каква температура е тази радиаторна мощност?
Ами, аз ги смятах като погледнах в интернет моделите и размерите и умножих по броя ребра + лирата в банята. Не знам при каква мощност... Ма квартира съм и сега ще е първа зима. Опитвам се да разбера колко ще юи струва. За жалост ще е на проба грешка и следене на разходомера..