Банята или тоалетната имат ли външни стени,ако нямат къде ще излезе комина,къде ти е кухнята това с размерите 350-470 ли е.Котелът е най добре да се монтира на външна стена.
Банята или тоалетната имат ли външни стени,ако нямат къде ще излезе комина,къде ти е кухнята това с размерите 350-470 ли е.Котелът е най добре да се монтира на външна стена.
Не ти трябва комин,трябва ти външна стена на която да излезе комина на котела.Не можеш да го вържеш в комин който е за печка или аспирация,освен ако не е пригоден специално за газ,в което се съмнявам.
Ами в банята имам един газов бойлер Едеса, включен в комин или не знам и аз какво... По принцип тези комини, когато е строена къщата, са правени за бойлер на твърдо гориво... Знам ли. Иначе мога да го сложа в бокса и да е с външен излаз, ама...
Лазар ще се включи ли за тръбите, а може и за комин и място за монтаж...
Щом си се спрял на кондезен котел, стената за монтиране задължително трябва да е външна! Остатъчния продукт след изгарянето на газа е пара с температура около 50-60 градуса. Това ако се вкара във вертикален комин за печка - парата ще се превърне във вода по стените на комина и ще наводни най-ниската му част.
За кондензните котли трябва да има предвидено място, където да се отведе кондензата(течността), за това най-практично и удачно е да се в кухненско помещение с външна стена и извод за отпадна вода.
Това не е реално. Аз съм в къща с изолация и нормални тавани, в хола имам и вътрешна изолация на стени и таван, в детската има окачен таван и при поддържани температури 21.5-22.5 За тримесечието 10-12.2014г. имам 760м3 или по около 250лв. на месец, а за тримесечие 01-03.2014г. - 987м3 за трите месеца общо на цена по 400-420лв. на месец. В Плевен си има винаги студове, а и цената май е от най-високите в страната. Тогава бе по спомен май 1.20лв./м3, а сега 1.03лв/м3
Сега видях стари твои постове - Пловдив - много по-топъл от Плевен, междинен етаж със съседи, а не еднофамилна къща както съм аз - на мен никой от никъде не ми помага и гранича с околната температура, площта ти е около 80м2, а при мен с пристройката на бащата е към 100-110м2.
Този пост е редактиран от VanDan; 11-02-15 в 17:22.
Значи остава в бокса или в банята, която също е с външна стена, но предвид, че там е влажно, май най-добре в бокса. Кой вариант е по-добър за разположението на бойлера със серпентината - във WC, което е на гърба на бокса и е близо или в коридорчето пред банята, където в момента ми е електрическият бойлер?
Лъки - твоите проблеми са вече на ниво да контактуваш с фирми-монтажници на място, а не във форум. Ще ти се направи официален проект - когато аз се газифицирах беше задължително. Тук може да ти се даде само някой друг съвет - за модел и вид котел, някои препоръки и т.н., а не да ти правим проекти и други важни неща.
Моето мнение като гледам схемата,ако котела е в бокса пускаш 2 тръби мед Ф28 до коридора,там слагаш колектор и от там до всяка стая с Ф20 с алуминиева вложка.За радиатори - панелни,че са по евтини,стига жената да ги хареса,че там е сложно
хол - 2300Х600 тук може и 2600Х600 или 2X1200,1400,зависи отмястото - 4926W при 90-70 при 55-45 - 1952W
всекидневна - 2000Х600 - 4400W 90-70 при 55-45 - 1700W
коридор - 1000Х600 - 2200W 90-70 при 55-45 - 850W
бокс - 40Х500 - 888W 90-70 при 55-45 - 340W
детска - 1600Х600 - 3552W - 90-70 при 55-45 - 1358W
спалня 1 - 2000Х600 - 4400W 90-70 при 55-45 - 1700W
спалня 2 - 1600Х600 - 3552W -90-70 при 55-45 - 1358W
Баня и тоалетна лири каквито ти харесват,за банята колкото по голяма по добре.
Но това е на хартия,друго е като се види на място,дали може да се изпълни.
Това е само мое мнение,като непрофесионалист,нека и другите да се изкажат.
Поздрави,дано съм бил полезен.
Този пост е редактиран от batspetar; 11-02-15 в 20:04.
Далеч съм от мисълта някой тук да ми прави проекти и такива неща. Както писа някой по-горе - газовото дружество няма интерес да консумирам малко, затова искам да съм подготвен. Въпреки че мой приятел ще прави вътрешната инсталация. Искам да съм подготвен и защото винаги се старая да правя нещата веднъж, а не после да се преправят някакви неща, да се сменят други и т.н.
Сега по темата - няма как да закарам точка до коридора и оттам - ще трябва да съборя етажа...
Мисля всичко да тръгва от бокса по вътрешната част на външните стени и последна точка да е банята - удачно ли е? Тоест лирата в банята ще се яви последна точка. Бокс->всекидневна, от която ще тръгне щранг за долу и друг към хола->хол с два радиатора един на откъм терасата и втори по дългата част->детска->спалня 1->спалня 2->баня.
Човекът, който ще прави системата ми препоръча ППР, но не стандартната, а някакви със стъклени нишки или нещо такова. Затова питах. Тази с вложката /първо за нея го питах/, имала разширения и високи топлинни загуби, а ППР с тези нишки бил стабилен и с ниски загуби.
Lucky, ще се наложи да свикнеш с мисълта някой друг да ти напрани проекта на газовата инсталация. Свързано е с доста нормативни изисквания целящи безопасността ти и на семейството ти. Проектанта естествено ще се съобрази и с твоето мнение но за него а и за дружеството са по-важни безопасната експлоатация на уредите отколкото харчлъка ти на газ. Повярвай ми.Водната отоплителна инсталация да ти я направи твой приятел, дано си разбира от работата иначе приятелство ................... сирене.
Топлинните загуби от тръбите са най-малката грижа, но тръбите, които ти предлага твоя приятел имат много други предимства. Дано да знае какво прави.
Лазаре, опитвам се да ти пратя ЛС, но не успявам...
Наличието на проект (поне за газовата инсталация) от сертифициран проектант беше задължително изискване по мое време и това нямаше нищо общо с доставчика на газ. Отделно и фирмата изпълнител, с която работих (Espace от този форум, от който съм страшно доволен и дори станахме лични приятели в последствие) също нямаше нищо общо с доставчика на газ. Въобще не виждам защо се намесва доставчика на газ в изпълнението на инсталацията.
Моят съвет е да не пестиш пари (ако имаш възможност) и да работиш с качествени материали и консумативи. Аз правих в началото (още на котела на твърдо гориво) системата с роднини. Не разполагах с достатъчно средства, а и не знаех какво е добро и какво не. Като резултат след няколко години, един участък на една тръба просто започна да се разпада и да сълзи вода. После, когато добавях газовия котел хората си знаеха работата и имах пари, но вече нямаше как да премахна изцяло старата система без да изтърбуша наново къщата. За това прави всичко качествено и с хора, които разбират, а не с цел икономии с приятели и роднини. Но пък ако имаш приятел-професионалист е най-добре. Аз вече имам, но при свършен факт.
За мен панелните радиатори (използвам Корадо) вършат по-добра работа от алуминиевите. И не са въобще грозни.
Абсолютно наясно съм, че няма смисъл от пестене и икономии. В Пловдив имат общо газовото и фирмите за вътрешни инсталации, водят им се подизпълнители, но не ме задължават да работя с тях - тоест нямам за цел да пестя, а напротив - да вложа повече, за нещо качествено, а не котел от 660лв., който ми предлагат като страхотен... Не смятам, че котел за 3000лв. е пестене... Това, че приятел ще ми прави инсталацията, не значи, че ще е без пари и че целта ми е да пестя - напротив - искам той да я прави, защото му имам доверие и в годините се е доказал за много неща от тази сфера - което е казал - така е било или така е станало. Както чувам от Лазар, ППР с нишките, които ми е препоръчам моя приятел е удачен избор и има предимства. Също този приятел има колега, който е със съответните разрешителни и той ще ми прави инсталацията за газ от границата на къщата до вътре.