Страница 94 от 166 ПърваПърва ... 44849293949596104144 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,396 до 1,410 от общо 2477

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1396

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от Petroff Виж публикацията
    ..........
    Поздрави и отивам да "чета по "20-на екрана" и само при нужда да задавам питанки.
    Синтезирано - https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1...%82%D0%BE.html
    Това естествено не е ВСИЧКО по темата. По-важно е как хронологично се е стигнало до тези изводи.
    Този пост е редактиран от legaltk; 17-03-16 в 22:48.

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Mar 2016
    Мнения
    8
    #1397

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Хиляди благодарности, legaltk и Lazar, който стои зад доста от заглавията и на всички,допринесли с опит и познания.

  4. Novice
    Тук е от
    Mar 2016
    Мнения
    5
    #1398

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Следя темата, но вчера нямах време да се обадя и да ги попитам. Днес ще им се обадя, но мисля, че няма да е по схемата дадена от Lazаr. Ще пиша по-късно и сори за спама.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #1399

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Няма за какво да се извиняваш. Това не са никак малко пари като инвестиция и е добре, че се интересувате предварително. Сега поне има повече предложения на пазара и има възможности да се направят добре нещата. Ние преди години (7-10г.) масово не сме били никак информирани за нещата. То нямаше толкова и кой да питаме, нито имаше нещо различно на пазара да се предлага от масовите фирми. По принцип най-важната част е възможностите и уменията на "майсторите". Ако фирмата е професионална няма нужда да се пита по форуми. Разбира се и цената е доста определящ фактор, но аз стигнах до извод, че ако не можеш да си позволиш поне нещо горе-долу добре, само ще си похарчиш и недостатъчните пари, които си заделил. В последствие ще страдаш или от лош комфорт или от по-високи от възможните за жилището сметки. Колкото до сметките не очаквайте това да е най-евтиния начин за отопление. Основният фактор за сметките, за който многократно сме писали в двете големи теми - "Избор на котел" и "Колко ми струва отоплението на газ" е цената на природния газ. До 2014г. тя се вдигаше постоянно и стигна нива до 120% увеличение спрямо 2007-8г. От 1г. за наше щастие имаме засега устойчив тренд надолу. Сметките няма да са както с 2 климатика, но комфортът е несравним. Нагласил съм режимите на стайния терморегулатор - за всеки отделен ден от седмицата на времеви интервали и температура на въздуха и от години не се интересувам от нищо друго. Някой път само жената може за малко ръчно да си вдигне градусите, че си е зиморничава и това е. В сравнение с клими - топло е навсякъде (бани, тоалетни, коридори), няма шум, няма веене, няма дефрости и да издъхне като някои модели клими при -15 -20гр, няма поливане с топла вода на външни тела, топлината субективно е много по-приятна от тази от климатик. Климите имат едно предимство, което за нашата действителност е определящо - при тази цена на тока безспорно нямат конкуренция като месечни сметки. Също и лятото охлаждат, но нищо не пречи и като си на газ да се сложат1-2 евтини клими за охлаждане, защото всички се справят с тази задача за разлика от отоплението..
    Този пост е редактиран от VanDan; 18-03-16 в 11:08.

  6. Novice
    Тук е от
    Mar 2016
    Мнения
    5
    #1400

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Здравейте, обадих се на фирмата, която ми предлага Immergas котела и те ми казаха, че 2-та етажа ще са на отделни възли като на всеки етаж ще има Колекторна кутия. Обясниха и за някакви смесители, така че максималната температура на водата на подовото да не е повече от 45 градуса(не съм сигурен за градусите). Казаха, че и тръбите за подовото ще са разделени на 3 части по 30 метра или някъде там защото водата изстивала след това.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #1401

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Изглежда, че не са лоши хората. Поне имат нещо наум. Само този голям котел не е за предпочитане. Обсъди с тях различни възможности.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #1402

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Според мен, за такава система, коректна фирма, би трябвало да представи на инвеститора проект с техническа спецификация и количествено стойностна сметка. Иначе обяснения по телефона не стоят някак си много сериозно.
    Аз поне, това бих го изисквал като задължително условие, както обосновка и доказване на мощностите.
    Този пост е редактиран от tony34al; 18-03-16 в 20:48.

  10. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1403

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от Petroff Виж публикацията
    Хиляди благодарности, legaltk и Lazar, който стои зад доста от заглавията и на всички,допринесли с опит и познания.
    Вярно е, че съм скромен (), но истината е, че нямам заслуги дори да се изписва моя ник на един ред с този на Лазар.
    Къде е той, къде съм аз? Това е сериозно - и друг път съм го писал тук.

    Аз тук съм научил това, което ме интересува и съм благодарен на целия форум - всички момчета и момичета, които пишат. Без потребителите и участници форумът не би бил жив и търсен. Тука си е много яка секта с уважаван гуру! За жалост активността понамаля, но причините за това са обективни, а не субективни.

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #1404

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Недей да скромничиш - форумът е в този си вид благодарение на всички участници - и ползватели, и специалисти, и прясно регистрирани с цел задаване на въпроси. Хубаво е, че има такова място, където опитът, придобит от самия форум и практиката се споделя и така се помага на останалите. Тя газификацията в Бг се развива с много ниски темпове и все още е мижава, но пък и алтернативите (пелети, термопомпи) си имат своите кусури, така че не се знае кога ще изригне. Дори си мисля, че може би с бавни темпови е по-добре, за да има време да се създаде газова култура и традиции у населението, у фирмите изпънители, пък и у администрация и управляващи.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #1405

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от etalon21 Виж публикацията
    Сега е момента за следващия ъпгрейд - страдам, че нямам отопление в коридора на жилището и това създава дискомфорт (пускам ел. радиатор, но не е това варианта). Най-лесния начин (доста лесно за техническо изпълнение) да се справя с казуса е една от следните 2 опции:
    Единия от радиаторите ми е с относително малък размер, спрямо другите, и идеята ми е възможно ли е да свържа след него (имам предвид да хвана връщащата се вода) последователно - да спомена и за системата ми - котел Bosch Condense 3000W, работи на температура на водата от котела около 55 градуса:
    Здравейте, преди около седмица потърсих съвет, но предполагам доста сложно и объркано си зададох въпроса. Сега ще опитам да опростя питането си и се надявам някой да даде мнение по казуса който ме вълнува:
    Възможно ли е да приложа някоя от двете схеми на последователно свързване на втори отоплителен уред след радиатор 22 глидера H350?
    Kотела е Bosch Condens 3000W, Отоплителната система има 5 кръга (всеки захранва по 1 радиатор) от колектора и въпроса ми е за един от тези кръгове - дали помпата на котела ще може да циркулира водата. Някакви съвети или забележки?
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  13. Novice
    Тук е от
    Mar 2016
    Мнения
    9
    #1406
    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Добре де, понеже няма много коментари, постарах се да внеса малко ориентация и в ценово отношение:
    - VICTRIX Zeus Superior 24kW, 4.7-24kW - 3200лв с модулиращ стаен регулатор, вграден 60л бойлер,
    - Vaillant Eco tec plus 166 3/5, 3-14kW - 3500лв с модулиращ стаен регулатор и външен 120л бойлер,
    - Bosch Condens 7000W ZSB 16 3.7-16kW - 3600лв с модулиращ стаен регулатор и външен бойлер 120л
    - Bosch Condens 2500W , WBC 14, 2-14kW - 2550лв с модулиращ стаен регулатор и външен бойлер 150л, промоционална цена за пакет в момента
    - Bosch Condens 2500W , WBC 14, 2-14kW - 2800лв с модулиращ SMART регулатор CT100 и външен бойлер 150л, промоционална цена за пакет в момента
    Благодаря! Само не разбрах какво садържа пакета?
    И още дали ще имам по-голям разход на газ с външен бойлер, и много по голям или незначителен? Другият ми въпрос е тези 14 или 16kW не са ли малко за 110кв. и защо тогава инсталатора на Имергаз предлага 24kW.

  14.  
     
  15. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1407

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    ................ че за много от нещата, за които питаш има вече писано. Това е класическо положение в почти всички форуми с по-дълги теми. Новите участници не искат да четат по "20-на екрана" стари постове и направо си пишат своите въпроси, на които обаче е отговаряно доста често преди това. А на "отговарящите" почва да им омръзва да пишат все едни и същи отговори на циклично повтарящи се въпроси.
    Основният проблем почти на всички ни при отопление на газ бе, че преди години масово се продаваха само котли с висока мощност (специално минималната), а доста често имаха много малка инсталирана радиаторна мощност. И съответно хем седяха на студено, хем плащаха високи сметки. Дори и при достатъчно инсталирани радиатори, на практика масовите жилища са изолирани и сравнително малки и дори и за 100м2 се оказа, че може да се топлят с 10-12КВ мощност и то в най-големите студове. При топло време или спиране на радиатори в неотоплявани помещения и много по-малко мощност е нужна - дори до 3-4КВ. Все едно да си купиш един голям камион, с който да ходиш да си разнасяш дребни пратки - покупките от магазина или пощата, при условие, че е достатъчна една малолитражка. Камиона под един голям разход няма как да падне. Така че за твоите 200м2 мисля, че 24КВ макс мощност е достатъчна, още повече че си писал, че има и външна и в голямата част и вътрешна изолация.
    Основният проблем е, че повечето фирми просто си продават "техните" котли и си правят стандартни изпълнения, без да влагат някакви по-специални и индивидуални изчисления и проекти. Това с намирането на читави и най-важното професионално подготвени "майстори" е проблем в цялата страна.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,593
    #1408

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    С външен бойлер няма да харчи повече газ, дори мисля, че ще е по-малко, защото няма котела да включва всеки път при врътване на крана на топлата вода, а ще работи примерно 1-2 пъти (според изразходената топла вода) на ден по 20-30мин. и то на пълна мощност, където КПД-то е най-голямо. Но и да има разлики ще са незначителни. С външен бойлер е по-комфортно и особено важно щадящо за котела, защото се избягват хиляди включвания на котела, някои дори за по няколко секунди. И въобще БГВ-то е с най-малка важност при сметките. Летните месеци ми е по 20-25лв. Това е масово. Гледа се за отопление да е правилно изчислена и най-важното изградена професионално от фирмата изпълнител.
    По отношение на мощността на котлите - колега ние си пишем, а вие не четете. Хайде стотици постове назад не, но само в последните 10-20 поста писахме по тези въпроси, дори се даде линк към тема с отбрани постове. Аз съм спокоен и винаги отговарям, но няколко мнения нагоре да обсъждаме точно същото и пак да следва същия въпрос е "леко" странно. Разберете, че става досадно и няма как да пишем като папагали едно и също през ден или дори месец.
    За последен път - 24KW ще стигнат и за 200-250м2. Те фирмите и за 50-60м2 пак 24KW си предлагаха през годините. Защо - написали сме вече стотици постове по въпроса. За последно разгледайте последните 20-на мнения преди последния ви пост. И не максималната (ако не става на въпрос за хотел или огромно имение) мощност, а минималната е от най-голяма важност при избора на котел. Ето ви пак (само 10 поста по-нагоре го има) линка - Акценти в отоплението
    Този пост е редактиран от VanDan; 19-03-16 в 15:04.

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #1409

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Цитат Първоначално публикувано от Даво Виж публикацията
    Благодаря! Само не разбрах какво садържа пакета?
    И още дали ще имам по-голям разход на газ с външен бойлер, и много по голям или незначителен? Другият ми въпрос е тези 14 или 16kW не са ли малко за 110кв. и защо тогава инсталатора на Имергаз предлага 24kW.
    Пакетът съдържа котел, бойлер, датчик за бойлера и стаен термостат. Разходът с външен бойлер не е по-голям отколкото с вграден. Мощност 14-16кВт е достатъчна за 150-200м2. Ако избереш по-мощен котел означава, че той ще работи основно на мощности близки до минималната, а това означава ниско КПД. Като избереш малък котел, той ще работи по-оптимално и с високо КПД. Инсталаторът на Иммергаз тие предложил 24кВт котел, защото няма малки котли с вграден бойлер, т.е. котелът ти се предлага на външен вид, като мебел. Съгласен съм, че с вграден бойлер е по-компактно, по-красиво, но мисля, че по-важно е да е икономично, т.е. малки месечни сметки

  18. Novice
    Тук е от
    Mar 2016
    Мнения
    9
    #1410

    Отговор: Газов котел - Избор и Цени

    Благодаря за отговорите на VanDam и Лазар! Извинявам се, че не съм дочел всичко написано, просто нямам време, много пътувам и в малкото време което ми остава не мога всичко! Прави сте, и ви разбирам!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  2. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 22:09
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 22:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе