Здравейте на всички, ето че дойде време и аз да пиша във този прекрасен раздел, надявам се, както преди пет години си закупих телевизора от който съм много доволен, така и сега с ваша помощ най-вече да не допусна грешка, за другото е ясно....та на кратко малко предистория, чета раздела от януари месец и смея да кажа доста се обогатих по темата газови системи, повода е продажба на малко жилище и покупка на ново по-голямо.От 5 години живея в едностаен апартамент 42 кв.м. ново строителство и се топля с едно конвенционално Фероли, което ми предложиха тогава като котел с ниска мин мощност, много съм доволен особенно тази зима, всички знаем защо [emoji1].
Та по темата и това което ми предстои, града е Русе, новото жилище е стара тухла 1960 г., 72 кв.м. чисто, втори етаж, среден, изток-запад, като източната тераса е затворена, пвц дограма вива пласт навсякъде, прозорците са със зелен отенък, а на вечерна лампа единия лилавее, така че са или К-а или 4 сезона, пак навсякъде, външно изолиран със 8 см стиропор, това всичкото така го взех.В момента вътре всичко е празно и ще се ремонтира основно, паркета е махнат заедно със замазката под него и 10 см згория(имаме условия за подово).Смятам на всякъде да смъкна нивото с гипсокартон и вата на тавана, на пода яко фибран за да догоним нивото от преди това, всички външни и комшийски стени гипсокартон и вата, с две думи жилището би трябвало да е от онези толите с хубавите сметки(комшията от долу не щади газта).
От прочетеното тук се насочих към марките Bosh и Vaillant, като съответно Bosh Condens 2500 и Vaillant Eco-tec plus Vuw 246/5-5 и съответните фирми, които ги предлагат в Русе, уточнявам че гледам двуконтурните варианти, защото нямам мясно за отделен бойлер за съжаление.От фирмата, която предлага Bosh-а идва човек на оглед и в поделник съм при него за точна оферта, ще има две оферти, радиатори и втори вариант смесен - подово плюс радиатори в коридора и на терасата понеже там няма как подово.За подовото настоя човека от фирмата, погледнах скептично, но прочетох и разбрах че е най-доброто.Това, което ме притеснява и тук държа Лазар да изкаже мнение е че след като питах изрично с какви тръби работят, ми обясниха че ползват тръби с алуминиева вложка италиански, висок клас , които имат изолация около тръбата, така вървели.Питах за пвц, но човека отсече че били предназначени за водопровод повече и каза да не се притеснявам от бъдещи течове, защото не зазидвали снадки, а там където имало и са достъпни работели с прес фитинги.Въпроса ми е, мога ли да се доверя на така изпълнена система и мога ли да съм спокоен че след години няма да протече някъде в пода дори и без снадка, просто от саморазпад при условие че тръбите са по-сок клас. Другото ми притеснение е вариант 2: подово плюс радиатори, дали ще се справят добре, но там в понеделник като видя проекта и надявам се да ми дадат да го снимам, ще постна тук и големите умове ще си кажат думата.
Това е за сега, в понеделник като видя офертите ще споделя, а тогава ще идват и на оглед човек от фирмата работеща с Vaillant, но там май ще е проформа, защото повече клоня към Bosh 2500 особенно сега както е на промоция!
Извинявам се предварително за дългия пост и ще съм благодарен да видя мнения по темите за тръбите и какво мислите за подовото също, за против и така.Лека от мен.