Най-добре е да си има отделно помещение, но това не винаги е възможно в апартаментите, ако предварително не е предвидено от проектанта на сградата.
Най-добре е да си има отделно помещение, но това не винаги е възможно в апартаментите, ако предварително не е предвидено от проектанта на сградата.
Здравейте и благодаря за отзивите,
за съжаление не мога да преместя котела, но когато е затворен в добре шумо-изолиран шкаф тези 50 db където прави могат да спаднат до 40 може и малко надолу (това при положение, че звука е над 500 Hz, не съм чувал как работи котел на живо)
някой дали би могъл да ми помогне със зададените конкретни върпо?
Благодаря предварително!
Няма проблем с шума - при мен е в шкаф, но и без шкафа не се чува, когато работи на отопление. Шумът се засилва при ползване на повече топла вода (двуконтурен е), но при затворен шкаф пак е доста по-тихо от хладилника. Това да се прави отделно помещение на газовия котел е разсипия особено за Сф при цена квадрат над 1000 евро в момента.
Здравейте,
Може ли съвет за газов котел? Става въпрос за къща на 2 етажа по 120 кв. м. Всеки има отделна отоплителна система и като смятам радиаторите са по 14 Kw на етаж, на единият етаж има и 100 л бойлер със серпетина (него не знам колко да го смятам). Засега съм се спрял на този VICTRIX 32 kW TT Plus - дали е подходящ? Друг подходящ например Bosch?
Как са смятани тези "14 Kw на етаж". Да не би да е при 80гр. температура на водата. Смятайте ги за 50-55гр. температура на водата. Толкова големи топлозагуби ли имате, че се нуждаете от такава мощност.
Може ли компетентно мнение за този котел https://bgtherm.net/produkt/%d1%81%d...d1%81%d1%82-2/
Т.е. мощността на радиаторите не се смята при dt 50, а при dt 30, демек имаш не повече от 14 kW радиатори. Не е зле и топлозагубите да си сметнеш (или да си платиш да ти ги сметнат), защото те са важното в уравнението. Може и да се наложи да добавиш радиатори,може и да си ок.
Въпреки че се съмнявам да имаш повече от 15-16 kW загуби (а вероятно са и доста по-малко), не е проблем да вземеш по-мощен котел (на какъвто си се спрял), стига да не се окаже че ще се топлят малко стаи и минималната мощност ще дойде висока. Последното е съмнително според мен в конкретния случай. По всяка вероятност ще се окаже, че и котел с по-ниска мощност ще ти свърши работа.
Не е зле и ако имате желание, сам да прочетете по-основно тази и няколко други теми в газовия раздел на форума, за да придобиете по-ясна представа за някои особености при отоплението с котел на природен газ. Нещата са различни в сравнение с котел на твърдо гориво.
Същото се отнася и за човека, който пита за Бош Конденз 7000. Котлите на Бош и съответно конкретния модел са многократно обсъждани в различните теми. Лазар е давал достатъчно компетентни мнения за тях. Има и потребителски мнения. Има и за моделите на Имергаз (Виктрикс гамата примерно). Има и за модели от други марки.
Този пост е редактиран от VanDan; 27-07-19 в 10:56.
Задължително ли е захранването на котела, да бъде свързано директно към ел. мрежата? Ако е така, как тогава ще бъде предпазена електрониката от гръмотевични бурии, тъй като гаранционния сервиз не признава дефекти от гръм или токов удар. Как ще използвам резервно захранване, ако имам такова?